ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ο Βυσσινόκηπος στο Τραπέζι» μια εξαιρετική παράσταση

Η Ομάδα του Θεάτρου Ειδεκανού διασκεύασε το έργο του Αντόν Τσέχοφ και πολύ καλά έκανε

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η ιδέα του Θεάτρου Ειδεκανού να παρουσιάσει τον «Βυσσινόκηπο» του Αντόν Τσέχωφ με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων (object theatre) ήταν μία εξαιρετική ιδέα, η οποία έδωσε μ’ έναν πανέξυπνο τρόπο ένα από τα πιο όμορφα και σπαραχτικά –κατά τη γνώμη– κείμενα του Ρώσου συγγραφέα. Η ομάδα διασκεύασε το εμβληματικό κείμενο και το έφερε στο τραπέζι, με τον τίτλο «Ο Βυσσινόκηπος στο Τραπέζι» και θεωρώ πως κανένας και καμία που το παρακολούθησε δεν βγήκε από την αίθουσα πεινών/πεινούσα.

Οι δύο ηθοποιοί, η Νικολέττα Βερύκιου και η Έλενα Παυλίδου, που έκαναν και τη δραματουργική επεξεργασία, διασκεύασαν το κείμενο για εφήβους, χρησιμοποιώντας αντικείμενα πηγές φωτός (φανάρια, κεριά, σπίρτα, αναπτήρες, φώτα led, λαμπάκια, ρεσώ, φανούς θυέλλης), που είναι μια πανέξυπνη επιλογή, αφού ο κόσμος του κτήματος τρεμοσβήνει, χάνεται, αλλά έχει και στιγμές ελπίδας, που φαίνεται κάποιο φως στο τέρμα του τούνελ.

Κάθε πηγή, λοιπόν, φωτός αντιπροσώπευε έναν από τους χαρακτήρες του Βυσσινόκηπου, στους οποίους έδωσαν φωνή οι δύο ηθοποιοί, οι οποίοι λειτούργησαν ως αφηγητές-σχολιαστές του έργου και ως ηθοποιοί.

Η ταχύτητα και η ενέργεια των ηθοποιών, η σαφήνεια και η καθαρότητα στον λόγο τους, η προσεγμένη, στις λεπτομέρειες, σκηνοθετική ματιά, Μιχάλης Θεοδώρου και θεατρική ομάδα του Ειδεκανού, προσέδιδαν στο απαιτητικό κείμενο του Τσέχωφ, ένα ανάλαφρο πέπλο, που επέτρεπε στον θεατή να ακολουθήσει το φως-χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ζώντας το δράμα του.

Παρόλο που το κείμενο μπορεί να θεωρηθεί βαρυφορτωμένο με νοήματα υπαρξιακά, η Νικολέττα Βερύκιου και η Έλενα Παυλίδου έδιναν στο κοινό τα λόγια των κατοίκων του Βυσσινόκηπου απαλλαγμένα από κάθε βαρίδι, από μεγαλοστομίες μεταφραστικές. Ο ακαδημαϊκός «Βυσσινόκηπος» έδωσε τη θέση του στο τραπέζι σ’ έναν άλλο «Βυσσινόκηπο», πιο καθημερινό, χωρίς στιγμή να χάνεται κάτι από όσα ο σπουδαίος συγγραφέας θέλησε να θίξει. Η Ομάδα του Ειδεκανού και ιδιαίτερα η Νικολέτα Βερύκιου και η Έλενα Παυλίδου πέτυχαν απόλυτα τον στόχο τους, «Ο Βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχωφ διασκευάστηκε επιτυχώς για τους εφήβους, με έναν πολύ έξυπνο και δημιουργικό τρόπο. Ωστόσο, τον ευχαριστήθηκαν απόλυτα και οι ενήλικες.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Θεοδώρου και θεατρική ομάδα Ειδεκανού

Ηθοποιοί και Δραματουργική Επεξεργασία: Νικολέττα Βερύκιου και Έλενα Παυλίδου

Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Στυλιανού

Τεχνική Υποστήριξη: Μαρία Λοϊζίδου

 

Πληροφορίες

Ο Βυσσινόκηπος περιμένει το καλοκαίρι να βγει σε πλειστηριασμό και στην επιφάνεια του τραπεζιού απλώνονται οι σκιές των ανθρώπων που τον αγάπησαν, που συνδέθηκαν μαζί του, που στάθηκαν ανήμποροι να τον σώσουν.

Flea Theatre, Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, 8:30 μ.μ., Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, 6:30 μ.μ.

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα:

96670490, 99849598

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση