ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΘΟΚ σε περιοδεία στην Αυστραλία

Οι «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, θα παρουσιαστούν σε τρεις πόλεις τον Μάιο του 2023

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανοίγεται σε διαφορετικά κοινά, σε ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική αίσθηση της πατρίδας και του τόπου, που οι θύμησές τους είναι νοσταλγικές και αυτό το κοινό δεν είναι άλλο από τους απόδημους, που πριν από πολλές δεκαετίες έφυγαν από την Κύπρο αναζητώντας ευκαιρίες, μιαν άλλη ζωή. Ο ΘΟΚ λοιπόν φεύγει σε περιοδεία στην Αυστραλία τον Μάιο, με την παραγωγή της σκηνής Εκτός Έδρας του «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2022, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου. Ο ΘΟΚ θα ταξιδέψει σε τρεις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, στο Μπρισμπέιν, την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη. Το εγχείρημα σίγουρα δεν ήταν εύκολο, και όπως αναφέρει και ο Οργανισμός στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε πολύτιμη και εξαιρετικά συγκινητική είναι η προπαρασκευαστική συνεργασία του ΘΟΚ με τις κατά τόπους κοινότητες των Κυπρίων, οι οποίοι αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία να υποδεχθούν την αποστολή στους τρεις σταθμούς της περιοδείας και να συμπράξουν με τον ΘΟΚ για την επιτυχία των παραστάσεων.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου κα Αντιγόνη Παπαφιλίππου, μιλώντας στο «Σημειωματάριο, είπε πως ο ΘΟΚ τον προσεχή Μάιο θα πραγματώσει έναν από τους διαχρονικούς του στόχους για αποκέντρωση και διάδοση του πολιτισμού της χώρας και εκτός των συνόρων της Κύπρου «ώστε η φωνή του να ακουστεί δυνατά στους χιλιάδες αποδήμους μας». Ο Οργανισμός, όπως μας αναφέρει η κα Παπαφιλίππου είχε έναν εποικοδομητικό κύκλο επαφών με τους απόδημους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αμερικής και της Αυστραλίας, και αυτό το ταξίδι γνωριμίας του ΘΟΚ ξεκινάει από την πιο απομακρυσμένη γεωγραφικά αλλά και τόσο ταυτισμένη ψυχικά με την Κύπρο την κοινότητα της Αυστραλίας, επιθυμώντας να συστήσει, αλλά και να καταθέσει το αποτύπωμα του σύγχρονου θεατρικού τοπίου της Κύπρου, «έτσι ο ΘΟΚ θα περιοδεύσει φέτος τον Μάιο στο Μπρισμπέιν, την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη με την Εκτός Έδρας παραγωγή “Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες” των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου”. Το εν λόγω έργο είμαστε βέβαιοι ότι θα “μιλήσει” μα και θα “αγγίξει” τόσο τις παλαιότερες όσο και τις νεότερες γενιές, αφενός λόγω της υψηλής ποιότητας της παραγωγής, αφετέρου γιατί περιέχει ωραία διδάγματα και μηνύματα συμφιλίωσης, τα οποία είναι τόσο καίρια στην εποχή μας». Η κα Παπαφιλίππου τόνισε πως το εγχείρημα του ΘΟΚ αγκαλιάστηκε με θέρμη και η ανταπόκριση των κατά τόπους κοινοτήτων των Κυπρίων στάθηκε ιδιαίτερα συγκινητική. «Στην προσπάθειά μας αυτή, η συμβολή του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, κ. Αντώνη Σαμούτη, του συνεργάτη του κ. Σταύρου Νικολάου και των Προέδρων και μελών των τοπικών διοικητικών συμβουλίων υπήρξε καθοριστική. Οι απόδημοί μας περιμένουν με αγωνία και γλυκαπαντοχή να υποδεχθούν την αποστολή του Οργανισμού, να τη στηρίξουν και να συμπράξουν μαζί μας για την επιτυχία της περιοδείας» κατέληξε η κα Παπαφιλίππου.

Χαρούμενος για τη δουλειά μας

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Παναγιώτης Λάρκου είπε στο «Σημειωματάριο»: «Οι Μακρυκωσταίοι του ΘΟΚ στην άλλη άκρη του κόσμου. Η περιπλοκότητα του εγχειρήματος είναι ευθέως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης. Δεν θα συνέβαινε ποτέ χωρίς την αποφασιστικότητα της προέδρου του Δ.Σ., Αντιγόνης Παπαφιλίππου και χωρίς τον κόπο που καταθέτουν μήνες τώρα οι άνθρωποι του Οργανισμού για την προετοιμασία. Τι νιώθεις; με ρώτησε ο Κουρουπάκης πριν από δύο βδομάδες και κάπως έτσι έχασα το πρώτο deadline για παράδοση κειμένου από τότε που κάνω αυτή τη δουλειά. Γιατί νιώθω πολλά και δεν με χωράει το χαρτί» και η ερώτησή μου απαντήθηκε ως εξής από τον Λάρκου: «Περήφανος για την ομάδα μου. Χαρούμενος για τη δουλειά μας. Ευθύνη για τη σημαία που θα κουβαλήσουμε στην Αυστραλία. Γιατί με την πτήση δεν θα ταξιδέψει μια παράσταση. Στην πτήση θα ταξιδέψει η απόδειξη πως η Κύπρος θέλει και μπορεί. Λευκωσία, Αγ. Μαρίνα Ξυλιάτου, Λεμεσός, Καπέδες, Μελβούρνη. Εκτός έδρας. Εκτός βόρειου ημισφαιρίου. Θα βάλουμε τα δυνατά μας όπως κάνουμε κάθε βράδυ. Θα κερδίσουμε το χειροκρότημα για αυτό το “Κ” το τελευταίο από τα τρία στην αφίσα. ΘΟΚ. Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου».
Η Στήλη διακινδυνεύει να ισχυριστεί πως η επιτυχία της παράστασης είναι εξασφαλισμένη, διότι ό,τι γίνεται με κόπο και όραμα είναι ορισμένο να επιτύχει. Το ανθρώπινο δυναμικό του κυπριακού θεάτρου, χωρίς να έχουμε κανέναν ενδοιασμό γι’ αυτή μας την τοποθέτηση, μπορεί να πετύχει πολλά, αρκεί να υπάρχει το όραμα και η πίστη.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΜΠΡΙΣΜΠΕΪΝ

Τhe Greek Club, Τέταρτη 10 Μαΐου
Σε συνεργασία με την Κυπριακή Κοινότητα του Queensland

ΑΔΕΛΑΪΔΑ

Woodville Town Hall Theatre, Τέταρτη 17 Μαΐου
Σε συνεργασία με την Κυπριακή Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

St. John’s College, Κυριακή 21 Μαΐου
Σε συνεργασία με τις Κυπριακές Κοινότητες Μελβούρνης-Βικτώριας, Βορείων Προαστείων Μελβούρνης και Απόστολου Ανδρέα Sunshine

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Παναγιώτης Λάρκου, σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, μουσική σύνθεση-διασκευές: Δημήτρης Σπύρου, χορογραφία-Κίνηση: Άννη Χούρη, βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Ελένη Ιωάννου, σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς.

Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Μιχάλης Καζάκας, Ηλιάνα Κάκκουρα, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μιχάλης Μουστάκας, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Βασίλης Χαραλάμπους, Άγγελος Χατζημιχαήλ.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση