ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι «Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη σε ελεύθερη απόδοση/διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο

Ενα εμβληματικό έργο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου - Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1970 στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Οι νταντάδες», ένα εμβληματικό θεατρικό έργο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, γράφτηκε και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1970 στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Τότε στην αντίληψη του κοινού λειτούργησε ως συγκαλυμμένη, λόγω της λογοκρισίας, αλληγορία κατά του καθεστώτος της χούντας. Το έργο του Σκούρτη «Νταντάδες» ανεβαίνει σε παραγωγή της Υπόγειας Σκηνής Πολυχώρος Συνεργείο και στην Κύπρο, σε ελεύθερη απόδοση/διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο, σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη. Επί σκηνής οι Στέλιος Ανδρονίκου, Αντρέας Μακρής και Ανδρέας Ιωάννου.

Μέσα από τον αλληγορικό και υπαινικτικό χαρακτήρα του έργου, ο Γιώργος Σκούρτης ξεδιπλώνει μέσα από το κείμενο του τρεις ολοζώντανους χαρακτήρες με έμμεσες πλην σαφείς αναφορές σε ήρωες του παραδοσιακού θεάτρου σκιών, τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη και τον Βεζίρη. Ταυτόχρονα οι ίδιοι χαρακτήρες υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο ενός «εν είδει θεατρικού έργου του παραλόγου», τοποθετημένο όμως μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: τι είναι πρόθυμος κανείς να θυσιάσει, να ανεχθεί και να πιστέψει, στο όνομα μιας υπόσχεσης για μια «εύκολη» και «βολεμένη» ζωή; Τι συμβαίνει όταν ο απλός άνθρωπος με τις πίκρες του, τα όνειρα του, τις επιθυμίες του, την πίστη του για τη ζωή, έρχεται αντιμέτωπος με τη βία και τον εξαναγκασμό της εξουσίας και του πλούτου; Πόσο ανυπεράσπιστος είναι τελικά μπροστά της;

Ο Πέτρος και ο Παύλος, αδελφικοί φίλοι, λούμπεν προλετάριοι, πλακατζήδες, με έντονη την αίσθηση του λαϊκού χιούμορ και ο Σταύρος ο «μάστρος», ο εκπρόσωπος μιας σκοτεινής δύναμης. Οι τρεις τους θα συναντηθούν στο σημείο όπου η δύναμη του πλούτου και της εξουσίας συγκρούεται με τα όνειρα ανίσχυρων ανθρώπων αναδεικνύοντας τη βασική συνθήκη μιας κοινωνίας που κλονίζεται ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά.

 

Παραστάσεις

Λεμεσός:  24, 25, 26 Νοεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ. Πολυχώρος Συνεργείο, οδός Ελευθερίας 91, Λεμεσός, ώρα 

Πληροφορίες /κρατήσεις 96740757

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση