ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα»

Το αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νήλ

Δελτίο Τύπου

Το θέατρο «ΣΚΑΛΑ» θα ολοκληρώσει τις παραγωγές του για το 2023 με το αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νήλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» και με το οποίο θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, ώρα 08:30 μ.μ στο Παττίχειο Δημοτικό θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» θεωρείται το αριστούργημα του Ο’ Νήλ και το καλύτερο έργο στην ιστορία του αμερικάνικου θεάτρου. Σε μια εποχή όπου ο σύγχρονος άνθρωπος έχει να παλέψει με πολλά σκοτάδια, σε μια εποχή όπου ο οικογενειακός και κοινωνικός ιστός δοκιμάζονται και πολλές φορές δυαλύονται, στην εποχή όπου οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι στην καθημερινότητα με όλα τα συνεπακόλουθα, προσδίδουν στο έργο μια επικαιρότητα όσο ποτέ άλλοτε.

Το έργο παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας που συγκρούεται μέσα σε μια οδυνηρή αμφιθυμία: διχάζεται από το μίσος και μένει ενωμένη από την αγάπη δίχως να ισορροπεί ποτέ. Καθένας προσπαθεί να ανακουφίσει τον πόνο του κατηγορώντας τους άλλους και όταν δε το καταφέρνει καταφεύγει στις εξαρτήσεις του (μορφίνη και αλκοόλ). Όταν και αυτές οι εξαρτήσεις αποτυγχάνουν να τους ανακουφίσουν για πολύ επανέρχονται στο παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών. Όλα τα δραματικά πρόσωπα προσπαθούν να μαλακώσουν τον πόνο τους επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τη ρίζα του. Σε όλη τη διάρκεια το έργου ο ρυθμός είναι μια παλινδρομική κίνηση ανάμεσα στην κατηγορία και στη μετάνοιά, στη σκληρότητα και στον οίκτο, στο μίσος και στην αγάπη. Μια οικουμενική ανθρώπινη τραγωδία, γύρω από την ανεκπλήρωτη επιθυμία οποιουδήποτε ανθρώπου να γίνει αυτός που επιθυμεί και να πετύχει αυτά που θέλει, λόγω των τυχαίων περιστάσεων και του βάρους του παρελθόντος. Έργο αυστηρά ρεαλιστικό, οφείλει ωστόσο τη δομή του στην μελέτη της αρχαίας τραγωδίας. Ο Ο’ Νηλ εφαρμόζει εκ νέου το νεοκλασικό ιδεώδες ιδιαίτερα στο ζήτημα των τριών ενοτήτων (Η δράση λαμβάνει χώρα σε μια μέρα, στον ίδιο χώρο και η πλοκή είναι ενιαία).Παρόλη τη ρεαλιστική – νατουραλιστική φόρμα το έργο είναι γεμάτο από συμβολισμούς (π.χ η ομίχλη, στην οποία δίνεται έμφαση σε όλη τη διάρκεια του έργου ενισχύει την τραγική αίσθηση της ενότητας του εγκλεισμού και την απομόνωση των Ταϊρόν ή όταν η μορφινομανής Μαίρη συνεχώς αναζητά τα γυαλιά της σε όλο το σπίτι, αδυνατεί να δει καλά την πραγματικότητα). Επίσης έχει στοιχεία ποιητικού θεάτρου με συχνές αναφορές στην ποίηση. Ένα σκληρό θεατρικό ψυχογραφικό δοκίμιο όπου ο Ο’ Νηλ με ψυχαναλυτική σχεδόν μέθοδο, απογυμνώνει τα δραματικά του πρόσωπα από τους αμυντικούς μηχανισμούς τους και τις προστατευτικές τους αυταπάτες. Πηγαίοι διάλογοι που ξετυλίγουν γεγονότα, κορυφώνουν καταστάσεις, δημιουργούν συγκρούσεις και σκιαγραφούν τους ήρωες με μια ψυχογραφική δύναμη. Ένα κείμενο σαν μουσική παρτιτούρα με επαναλήψεις και παραλλαγές. Mια ψυχογραφική παράσταση με στοιχεία του συμβολικού και ποιητικού ρεαλισμού από την οποία να αναδύεται το μήνυμα ότι η ανάγκη του οίκτου, της κατανόησης και της συγχώρεσης είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη ανάγκη, λόγω της καθολικότητάς του πόνου.

Συντελεστές

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης

Σκηνικά/Κοστούμια/Movement Picture: Petya Tsvetkova

Μουσική: Κυριάκος Κώστα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Πατσιάς

Μακιγιάζ: Λίτσα Ιωαννίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Παπαμιχαήλ

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κρίστοφερ Γκρέκο, Μόνικα Μελέκη, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Έλενα Παπαμιχαήλ

Παραστάσεις:

Πρεμιέρα: Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, ώρα 08:30 μ.μ

Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, 08:30 μ.μ και κάθε Κυριακή, 06:30 μ.μ (Μέχρι 17 Δεκεμβρίου) στο θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Στη Λευκωσία: Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 08:30 μ.μ στο θέατρο WhereHaus 612

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy/ACS Courier και στο ταμείο του θεάτρου τις μέρες των παραστάσεων.

Μέγας Θεσμικός Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού

Πάγιος Χορηγός: Δήμος Λάρνακας

Ετήσιος Χορηγός: ΟΠΑΠ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ

Χορηγοί Παράστασης: Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, Chihtsai Hair Care Cyprus, Εύ Κουζήν,

Λαϊκή Υπεραγορά Τρεμετουσιώτης Λτδ, Pharmaceutical Trading Co, Eva-Intima, Zivana LOEL, Aura Cosmetics, Costas koshis Ltd, Tereza, Maria Lambrou Skin Care & Laser Center, Δρ. Ανδρέας Χ’’ Κωστής.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, apopsi-la

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Θέατρο  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση