ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2022

Από την χορεύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας

ΚΥΠΕ

Ο όλεθρος της νόσου Covid-19 σταμάτησε την τόσο ελεύθερη ζωή που ξέραμε και εν μέσω αυτής της τραγωδίας ξανασκεφτόμαστε τις έννοιες του «χορού» και των «χορευτών» αναφέρει η Kang Sue-jin Χορεύτρια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας η οποία και συνέταξε το μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2022. To μήνυμα μεταφέρει στην Κύπρο το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Η Διεθνής Ημέρα Χορού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ, χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα (1727 – 1810) και είναι αφιερωμένη στον χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – τον χορό.

Στο μήνυμά της Kang Sue-jin αναφέρει ότι «στο μακρινό παρελθόν, ο χορός ήταν μια αρχέγονη μορφή έκφρασης και επικοινωνίας μέσω χειρονομιών και με το πέρασμα του χρόνου έγινε παραστατική τέχνη που συγκινεί ψυχές και εμπνέει ακροατήρια».

Προσθέτει ότι «είναι μια πρόσκαιρη μορφή τέχνης που είναι δύσκολο να την επαναφέρεις στην αρχική της μορφή, αφού ολοκληρωθεί, γιατί δημιουργείται με ολόκληρο το σώμα και την ψυχή».

Ο χορός, συνεχίζει η Kang Sue-jin, «αποτελείται από εφήμερες στιγμές που προορίζουν τους χορευτές να βρίσκονται εν κινήσει για πάντα, ωστόσο, η πανδημία της Covid-19, περιόρισε ή ακόμα και μπλόκαρε την τέχνη του χορού, στην αρχική της μορφή».

Οπως επισημαίνει «παρόλο που η κατάσταση βελτιώνεται, οι παραστάσεις χορού υπόκεινται ακόμα σε πολλούς περιορισμούς και αυτό μας κάνει να εκτιμάμε τις πολύτιμες αναμνήσεις εποχών κατά τις οποίες ο χορός και οι χορευτές άστραφταν σαν πολύτιμα πετράδια, μεταφέροντας τον ανθρώπινο πόνο και αγωνία, την ανθρώπινη θέληση και ελπίδα για ζωή και φωτίζοντας τον κόσμο».

Τέλος, η Kang Sue-jin αναφέρει ότι «το αποκαμωμένο και γεμάτο μοναξιά κοινό διψάει για συμπόνια και παρηγοριά από τους χορευτές κι εμείς ως χορευτές πιστεύουμε πως το χτύπημα των φτερών δίνει ελπίδα στις καρδιές εκείνων που αγαπούν την τέχνη του χορού και κουράγιο να ξεπεράσουν αυτή την πανδημία».

Με τη φράση «η καρδιά μου έχει ήδη αρχίσει να χτυπά δυνατά», ολοκληρώνεται το μήνυμα για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Χορού.

Η Kang Sue-jin, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας, γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1967 στη Σεούλ.

Επίτιμη Διδάκτωρ της Σχολής Χορού του Γυναικείου Πανεπιστημίου Sookmyung της Σεούλ στη Δημοκρατία της Κορέας. Σολίστ και βασική χορεύτρια του Μπαλέτου της Στουτγάρδης για πάνω από 15 χρόνια. Της απονεμήθηκε ο τίτλος “Kammertanzerin (Βασιλική Χορεύτρια)” στη Γερμανία το 2007. Επίτιμη Πρεσβευτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκγιάνγκ του 2018.

Η Kang Sue-jin χρησιμοποιεί τη φήμη και τις καλλιτεχνικές της δεξιότητες για να μυήσει παιδιά με αναπηρίες στην τέχνη του χορού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Πρώτος καλεσμένος ο Παναγιώτης Λάρκου, σκηνοθέτης της καλοκαιρινής παραγωγής «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες»

ΘΟΚ Talk

Θέτοντας ερωτήματα που αφορούν μεν το θέατρο, πλην όμως λειτουργούν και ως αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα και σε πεδία ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ