ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Το Ρόδο της Δαμασκού» ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στην Αθήνα

Η Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις είναι η μοναδική συμμετοχή από Κύπρο στο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στην Αθήνα

ΚΥΠΕ

Η Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις με «Το Ρόδο της Δαμασκού» είναι η μοναδική συμμετοχή από Κύπρο στο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στης θεατρικής σκηνής, η παραγωγη «Το Ρόδο της Δαμασκού» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαρίνας Αθανασίου-Τάκη (Α΄ βραβείο από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου) που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο ταξιδεύει στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας (Athens Suitcase Theatre Festival 2022), που θα διεξαχθεί από τις 15 έως 30 Ιουνίου στο Θέατρο 104.

Το ASTFEST στην φετινή του εκδοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι αφιερωμένο στην έννοια του "διαφορετικού", στο "μη αναγνωρίσιμο" ή σ’ αυτό που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε, γιατί δεν μας μοιάζει, μας μπερδεύει και μας τρομάζει. Αυτό που ορίζεται ως το "Ξένο".

«Η Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις με Το Ρόδο της Δαμασκού έχει επιλεγεί ανάμεσα σε 40 καλλιτεχνικές προτάσεις από όλο τον ελληνικό χώρο και είναι η μοναδική συμμετοχή από την Κύπρο», αναφέρεται.

Παράλληλα εκφράζει «ικανοποίηση και περηφάνια» που η νεοσύστατη ομάδα της Πάφου βγαίνει εκτός Κύπρου για να δείξει τη δουλειά της.

Η παράσταση παρουσιάζει τον μονόλογο μιας μετανάστριας σε ένα προσφυγικό καταυλισμό. Η Wardah είναι δασκάλα πρόσφυγας από τη Συρία, θύμα του πολέμου. Μετά από μια άσχημη περιπέτεια στη θάλασσα, καταλήγει σε ένα προσφυγικό καταυλισμό ως αιτήτρια πολιτικού ασύλου. Η ιστορία της κινείται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, λογικής και φαντασίας. Μέσα από τον μονόλογό της ο θεατής πληροφορείται για την όμορφη ζωή της στη Συρία πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και για τα βιώματά της κατά τη διάρκεια αυτού.

Η ζωή της στην καινούργια πατρίδα είναι δύσκολη, αφού τυγχάνει ρατσιστικής συμπεριφοράς από τους ντόπιους. «Άνθρωπος από άνθρωπο διαφέρει», λέει η ηρωίδα.

Μέσα από το θεατρικό ο θεατής να αντιληφθεί τι είναι τελικά η ξενοφοβία και τι σημαίνει να ζεις σε ξένο τόπο ως άλλη Μήδεια. Επίσης το κοινό καλείται για μία ώρα περίπου, όσο διαρκεί η παράσταση, να μπει στα παπούτσια του «Άλλου», του «Ξένου», δοκιμάζοντας τις αντοχές του και καλούμενο να απαντήσει σε πολλαπλά ερωτήματα.

Σημειώνεται πως η Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις αποτελείται από τις Μαρίνα Αθανασίου – Τάκη (Κείμενο & Σκηνοθεσία), Εύη Πολυβίου (Ερμηνεία), Μαρίνα Κλεάνθους (Κινησιολογία), Έλενα Πολυβίου (Εφαρμοσμένο Θέατρο) και Παναγιώτα Μιχαήλ (Σκηνογραφία).

Η παράσταση στο Φεστιβάλ Βαλίτσα στην Αθήνα θα γίνει την 25η Ιουνίου στις 8μ.μ. στο Θέατρο 104 στο Γκάζι. Εισιτήρια στο: www.viva.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση