ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Θέατρο Σκάλα σε καινούργια μονοπάτια

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σε νέα εποχή φαίνεται ότι μπαίνει το Θέατρο Σκάλα στη Λάρνακα, μετά και την αποχώρηση του Ανδρέα Μελέκη, έπειτα από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας του στο σκαλιώτικο θέατρο. Την αλλαγή πλεύσης του Θεάτρου Σκάλα ανακοίνωσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στη Λάρνακα. Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση ήδη η αλλαγή πλεύσης του Σκάλα έχει ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2024, ενημερώνοντας πως λειτουργεί χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, μετά από την αφυπηρέτηση του Ανδρέα Μελέκη. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριος Κουκουμάς ανέφερε επίσης πως σύντομα το Δ.Σ. θα προγραμματίσει τη διοργάνωση μιας τιμητικής εκδήλωσης αφιερωμένη στον κ. Μελέκη, τιμώντας την προσφορά και το έργο του στο θέατρο και την πόλη της Λάρνακας.

Σχετικά με την απουσία καλλιτεχνικού διευθυντή στη νέα περίοδο αναφέρθηκε πως αυτό δεν είναι επιλογή μόνιμης λειτουργίας, αλλά προς το παρόν και με βάση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Θέατρο «Σκάλα», η πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή είναι αδύνατη. Για το ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε στη συνάντηση πως το Δ.Σ. θα διαβουλευτεί με άτομα και φορείς του χώρου για να εντοπίσει τον τρόπο και τον τύπο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης που θέλει να υιοθετήσει στο μέλλον για το θέατρο. Σημαντική είναι και η ανακοίνωση που έγινε σχετικά με την επανεκκίνηση της θεατρικής σχολής για νέους και παιδιά. Για το ζήτημα αυτό σημειώθηκε πως αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας θεατρικής συνείδησης αλλά και γνωριμίας με το κοινό. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κουκουμάς δήλωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει σειρά από επαφές με εταιρίες της πόλη για τη στήριξη του θεάτρου.

Οι νέες παραγωγές

Στη συνέχεια το Συμβούλιο ενημέρωσε για τις παραγωγές που θα παρουσιάσει το Θέατρο «Σκάλα» για την πρώτο εξάμηνο του 2014, παραγωγές που έχουν χρηματοδοτηθεί από το σχέδιο «Θυμέλη». Πιο συγκεκριμένα το Θέατρο Σκάλα θα ανεβάσει δύο παραγωγές, η πρώτη είναι το έργο της Lulu Raczka «Αντιγόνη μετά τον Ευριπίδη», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Βαρνακκίδου και η δεύτερη το έργο «Ημερολόγιο μη συμβάντων» του Σκαλιώτη θεατρικού συγγραφέα Κώστα Μανούρη, σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου. Σημειώνουμε πως για τις δύο αυτές παραγωγές το Σκάλα έλαβε για την πρώτη το ποσό των 23.600 ευρώ και για το δεύτερο το ποσό των 32.600 ευρώ, επιχορηγούμενο συνολικά με το ποσό των 56.200 ευρώ.

Θέλοντας, επίσης, να ανοίξουν τη σκηνή του Θεάτρου Σκάλα και σε άλλες παραγωγές, οι οποίες θα εντάσσονται, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, στη δημιουργική γραμμή που το Συμβούλιο επιθυμεί να δώσει στο θέατρο της Λάρνακας, θα φιλοξενηθεί η παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου «Cry» που θα παρουσιαστεί από το Λάρνακα 2030, εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη συνεργασία τους με τον οργανισμό Λάρνακα 2030. Στόχος του Δ.Σ. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή του Σκάλα με διαφορετικούς φορείς και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Οπωσδήποτε, τα νέα βήματα που επιχειρεί να κάνει το Θέατρο Σκάλα, είναι τολμηρά και εν πολλοίς επιβεβλημένα, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το θεατρικό τοπίο στη Λάρνακα. Στοίχημα λοιπόν που πρέπει να κερδηθεί η ανανέωση και η επανεκκίνηση του Θεάτρου Σκάλα, προς όφελος των κατοίκων της πόλης και των δημιουργών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση