ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρεις θεατρικοί μονόλογοι για τρεις γυναίκες

«Το πάπλωμα», «Κατ’ Εικόνα», «All the wrong men»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

«Το πάπλωμα» από τη Βαρβάρα Χριστοφή


«Στρώννουμαι στη δουλειά. Κεντώ μέρα-νύχτα. Χορεύκει το σμιλί στα σιέρκα σου, Μαρία!». Η μοίρα μιας γυναίκας μπορεί ν’ αλλάξει, φτιάχνοντας ένα πάπλωμα; Αυτό θα τα δούμε επί σκηνής στον πρωτότυπο θεατρικό μονόλογο της Βαρβάρας Χριστοφή «Το Πάπλωμα», ένας μονόλογος εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία της Μαρίας Νεοφύτου από την Ανώγυρα, που διαδραματίστηκε στο νησί μας έναν αιώνα πριν. Η νεαρή κοπέλα, με ταλέντο στο κέντημα, δέχεται παραγγελία για ένα πάπλωμα, με μεγάλη αμοιβή. Η ζωή της δεν θα είναι πότε ξανά η ίδια.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, εμπνέεται από την υπαρξιακή αγωνία του χαρακτήρα. Ένα νεαρό κορίτσι στις αρχές του 20ού αιώνα προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την προκαθορισμένη του μοίρα. Η ανάγκη της Μαρίας για οικονομική ανεξαρτησία και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της μέσα από την τέχνη της, χτίζουν μια δυνατή εικόνα της κύπριας γυναίκας, η οποία όμως τελικά αδυνατεί να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία που εκμεταλλεύεται και κατατροπώνει τα όνειρά της. «Στέκουν ούλλοι γυρώ μου τζιαι παρακολουθούν. Αντρέπουμαι, που με θωρεί τόσος κόσμος! Μολις όμως ο φωτογράφος χάννεται πίσω που τη μηχανή τζιαι ανάφκει τζείνον το φως το λαμπερόν, ξιάννω τον κόσμο γυρώ μου, νιώθω περήφανη, σχεδόν σπουδαία!» λέει η Μαρία και η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Σπύρου, το κοστούμι της Αριάννας Μαρκουλίδου και οι φωτισμοί του Βασίλη Πετεινάρη, σκιαγραφούν την περιπέτειά τους.

Παραστάσεις:
Λεμεσός, Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34. Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ. και Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

Λευκωσία, ARTos Foundation, Αγίων Ομολογητών 64, Λευκωσία. Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ. και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 96 250745

«Κατ’ Εικόνα» της Μαρίας Γεωργιάδου

Ο μονόλογος «Κατ’ Εικόνα» της Μαρίας Γεωργιάδου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου – Καρσερά, είναι ένας απολογισμός/εξομολόγηση με στόχο την κάθαρση από τη Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις». Πολλά τα ερωτήματα που προκαλεί και η Έλενα Χριστοφή αναμετριέται με τη Φαίδρα, την κεντρική ηρωίδα. Πλανιέται σε ερωτήματα όπως πώς ξεκινά μια ζωή; Με τι όνειρα και ελπίδες; Πώς καταλήγει; Τι μεσολαβεί ενδιάμεσα; Ποιοι αστάθμητοι παράγοντες αλλά και ποιες επιλογές την καθορίζουν; Πώς μετριούνται οι άνθρωποι στο τέλος; Με ποιο ζύγι; Με ποιο δικαστή; Η Φαίδρα σηκώνει το παραπέτασμα και μάς αφηγείται τη ζωή της. Διανύοντας την πορεία, δίνει υπόσταση σε άτομα-πρωταγωνιστές της ζωής της ζωντανεύοντάς τους, πότε με αθωότητα, ενθουσιασμό και έρωτα, πότε με ματαίωση, πόνο και σαρκασμό, πάντα ποτισμένα μέσα από τις δικές της αλήθειες. Μάς μεταφέρει σε χώρους που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε περπατήσει. Τα ερωτήματα όμως που ταλανίζουν τον καθένα μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, απ’ όπου κι αν προερχόμαστε, παραμένουν κοινά. Η μουσική είναι της Μαριάννα Γαλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ηλέκτρας Κυθραιώτου Ταλιώτη και ο φωτισμός του Αντρέα Καρσερά.

Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Κοραή 1 Θέατρο Χώρα (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία. Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, ώρα 8:30 μ.μ. και Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ.

Κρατήσεις: 99176673
Κατάλληλο για άνω των 12 ετών

«All the wrong men» της Ειρήνης Σαλάτα


Το «All the wrong men» της Ειρήνης Σαλάτα, η οποία έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια και ενσαρκώνει και την ηρωίδα, είναι ένας μονόλογος που καταπιάνεται με τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων του 21ου αιώνα και τις αναλύει από μια γυναικεία σκοπιά. Η θεατρική σκηνή μετατρέπεται σε ένα group therapy για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σχέσεις, με την ηρωίδα μας να παίρνει τον λόγο και με τη βοήθεια του κοινού, το οποίο θα καλείται κάποιες φορές να διαβάσει κάτι ή να μπει σε κάποιο ρόλο, θα μας ξεδιπλώσει τις πιο σημαντικές ερωτικές της εμπειρίες. Η ηρωίδα του έργου αυτού θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε γυναίκα που στο χάος της σημερινής κοινωνίας και στην αβεβαιότητα παλεύει να βρει τον εαυτό της και έναν σύντροφο. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, επιτρέπει την άμεση προσέγγιση των πιο πολυσυζητημένων θεμάτων όπως είναι οι σχέσεις και το σεξ και θέτει το γνωστό ερώτημα που από την αρχή των αιώνων ταλαιπωρεί το γυναικείο φύλο: «Γιατί πάντα επιλέγουμε τους λάθος άντρες;». Η σχέση μας με τους άλλους, οι σχέση μας με τον εαυτό μας και το σεξ μπαίνουν στο προσκήνιο σ’ έναν θεατρικό μονόλογο που όλοι έχουμε κάνει με τον εαυτό μας, λέγοντας στους εαυτούς μας: «Γιατί δεν φταις εσύ. Εγώ φταίω, θέλω να μείνω λίγο μόνος μου, να σκεφτώ»...

Φουαγιέ Θεάτρου Ένα, λεωφόρος Αθηνάς 4, Λευκωσία. Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου και Τρίτη 1 Μαρτίου, ώρα 8:30 μ.μ.

Επικοινωνία/κρατήσεις: 99435403

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση