ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό συζήτηση ακόμα το υφυπουργείο Πολιτισμού

Τροπολογίες και διευκρινίσεις στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής και μεταξύ των άλλων θεμάτων ασχολήθηκε με αλλαγές και τροπολογίες που κατατέθηκαν από πλευράς κομμάτων και υπουργείου Παιδείας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Στη συζήτηση τέθηκε ζήτημα από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκο Τρυφωνίδη σχετικά με την προκηρυχθείσα θέση για πλήρωση της θέσης του διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και θεωρεί πως θα πρέπει να εξηγηθεί στην Επιτροπή, αν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα. Από πλευράς του ΑΚΕΛ τέθηκε θέμα για το άρθρο 17, που σχετίζεται με την έναρξη ισχύος του νόμου. Το εν λόγω άρθρο λέει πως το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του δύναται να καθορίζει διαφορετική ημερομηνία έναρξης της ισχύος επί μέρους διατάξεων του νόμου. Ο κ. Άντρος Καυκαλιάς θεώρησε το εν λόγω ζήτημα πολύ σημαντικό, θέτοντας το ερώτημα «θα ψηφίσουμε τον νόμο και αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει ότι 10 άρθρα από τον νόμο ή η μεταφορά Τμημάτων δεν θα γίνει;». Ο κ. Κάρουλας σημείωσε πως το ζήτημα έχει εξαντληθεί, με τον κ. Χριστοφίδη να λέει πως δεν μπορεί το υπουργείο να στέλνει αλλαγές της τελευταίας στιγμής. «Δεν μπορεί να στέλνουμε πράγματα στην Ολομέλεια χωρίς να τα ψηλαφίζουμε και χωρίς να εμβαθύνουμε, επειδή βιάζονται».

Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα που συζητήθηκε ήταν το λεκτικό για τις θρησκευτικές ομάδες, ως φορείς πολιτισμού. Από πλευράς ΔΗΣΥ προτάθηκε το λεκτικό: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και οι άλλοι θρησκευτικοί φορείς είναι φορείς πολιτισμού η Πολιτεία μεριμνά για την εύρυθμη ανάπτυξη των σχέσεων με τις Κοινότητες και τις θρησκευτικές ομάδες».

Το ΑΚΕΛ πρότεινε μία διαφορετική διατύπωση, η οποία είναι: «Επειδή με βάση το σύνταγμα οι κοινότητες και οι θρησκευτικές ομάδες είναι φορείς πολιτισμού η Πολιτεία μεριμνά για την εύρυθμη ανάπτυξη των σχέσεων με τις Κοινότητες και τις θρησκευτικές ομάδες».

Οι περισσότερες από τις αλλαγές θα συζητηθούν την επόμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της, στις 4 ή 11 Μαρτίου.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση