ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υψηλού ρίσκου τα θεάματα, αλλά ουχί τα ψώνια

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με μία ακόμη ακατανόητη πράξη το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Ανοίγουν τα mall (κλειστοί χώροι, μεγάλοι, αλλά κλειστοί), άρα το αλάι-μαλάι! Ανοίγουν οι χώροι δερματοστιξίας… ουάου, ένα τατουάζ ό,τι πρέπει, αδήριτος ανάγκη. Επίσης, επιτρέπεται η θεία λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, η οποία θα τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Παναγιά, βοήθα μας, ευτυχώς που έχουμε εκκλησίες οκέλες, αλλά πάλι μιλάμε για χώρους κλειστούς. 

Εντάξει, εννοείται, πρακτορεία τυχερών παιγνίων, αλλά μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, όχι να μαζεύεστε όρθιοι απ’ έξω και να βλέπετε τις οθόνες. Εννοείται, κυνήγι και ψάρεμα επιτρέπονται, λάβοντες εντολή: εκλιπέτω τα πετεινά του ουρανού και οι ιχθύες της θαλάσσης. Επίσης, ο συνωστισμός στο Τρόοδος, επιτρέπεται, αλλά ακολουθώντας το πλάνο της Αστυνομίας μας. 

Ανοίγουν, όμως, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι… βρε, μήπως γιατί εκεί συδυό δεν κάθονται και τρεις δεν κουβεντιάζουν; Αλλά για να μην είμαι πλάσμα αχάριστο, αυτό μου άρεσε. Μαντέψτε τι δεν άνοιξε… τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι εκθεσιακοί και οι συναυλιακοί χώροι. Υψηλού ρίσκου λένε πως είναι! Ήντα τζαιρούς εφτάσαμεν, που θα έλεγε και η Νανά Γεωργίου.

Λογικά τα παραπάνω, να πάρει μπρος η μηχανή... αλλά έχω μια απλή απορία: Ποια η διαφορά των πενήντα ατόμων σε μία εκκλησία με πενήντα άτομα σε ένα θέατρο ή μία σκηνή χορού, ή μία μουσική παράσταση; Δεν θα μπορούσε, λέω εγώ τώρα, να βρουν μια ποσόστωση, τόσες θέσεις ισούνται με τόσους θεατές. Και καπάκι να έρθει η Πολιτεία και να πει, ορίστε και μια επιχορήγηση σε όσους φορείς αποδείξουν ότι έκαναν επιπλέον παραστάσεις με περισσότερους από 10 (λέω έναν αριθμό) θεατές. Μια παράσταση τριών ημερών να κρατήσει έξι… έστω για αυτές που διακόπηκαν τον Δεκέμβριο, εκείνες που ήταν να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο…

Τώρα κανείς δεν μπορεί να κάνει σχέδια, αφού η σταδιακή χαλάρωση δεν εξηγείται τι σημαίνει, πότε θα ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού, να κάνουν πρόβες οι ηθοποιοί, οι χορευτές/τριες, οι μουσικοί; Να οργανώσουν εκθέσεις οι γκαλερί; Απαντήσεις ποιος θα δώσει, όχι γιατί απλώς βλάπτονται, αλλά γιατί είναι πολίτες που πληρώνουν ρεύμα, ψώνια, σχολεία… κ…τα-μέρατα, με λίγα λόγια γιατί δουλεύουν!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση