ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η φοιτήτρια της ιατρικής που θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη

Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια Ελληνίδα που μεγάλωσε στη Νορβηγία, μια ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός που θέλει να γίνει γιατρός, μια διαφορετική εκπρόσωπος της Ελλάδας σε έναν διαγωνισμό που αποτελεί την ένοχή μας απόλαυση, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς. Είναι η Αμάντα της Eurovision και είχε πολλά να μας πει!

Ένας δεύτερος, εν πολλοίς άγνωστος πόλεμος μαίνεται στην πολιορκούμενη Ουκρανία: αυτός της υπαίθρου, όπου επίμονοι, θαρραλέοι αγρότες δίνουν τη δική τους μάχη για να μην πάει ούτε ένας σπόρος σιταριού χαμένος. Διαβάστε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ.

Πριν από 10 χρόνια περίπου, ο λαοφιλής Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από κοντά μας.

Σε ηλικία 64 χρόνων και ενώ είχε επανέλθει στο τραγούδι μετά τη μεταμόσχευση νεφρού στο Παρίσι το 2008, νικήθηκε από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Καθώς η οικογένειά του έχει επιλέξει συνειδητά τη σιωπή, ζητήσαμε συμβολικά από δέκα φίλους και συνεργάτες, να παγώσουν τον χρόνο και να μοιραστούν μια ξεχωριστή στιγμή που έζησαν μαζί του. Κάποιες προσωπικές, άλλες πιο επαγγελματικές, όλες όμως σκιαγραφούν έναν αξιοπρεπή άνθρωπο με μέτρο και ήθος, που τον χαρακτήριζαν η σεμνότητα, η σκληρή δουλειά και η μεγαλοψυχία. Ίσως αναμενόμενο για κάποιον που γνώρισε τον πατέρα του στα 29 και στο DNA του είχε εγγραφεί η ανάγκη να εργάζεται από πολύ μικρός για να βοηθάει την οικογένειά του.

Δύο πράγματα μας έκαναν εντύπωση στις συνεντεύξεις. Πρώτον, πως όλοι χρησιμοποιούσαν στις περιγραφές τους τα ίδια επίθετα, λες και ήταν συνεννοημένοι. «Δωρικός», «ζεστός», «ευθύς» και «γενναιόδωρος» ήταν μερικά εξ αυτών. Μάλιστα, όταν αναφέρονταν σε εκείνον, είτε ως «Μήτσο» είτε ως «Μητροπάνο», χαμήλωναν ασυναίσθητα τη φωνή τους, αισθανόμασταν ότι υποκλίνονται στο μεγαλείο της φωνής και του χαρακτήρα του.

Δεύτερο στοιχείο που μας εντυπωσίασε ήταν η έντονη συναισθηματική τους φόρτιση, με τους περισσότερους να διακόπτουν για λίγο την αφήγησή τους. Αυτές οι «γεμάτες» παύσεις δεν μεταφέρονται στο χαρτί. Επιβεβαιώνουν όμως ότι η απουσία του είναι μια ανοιχτή πληγή για το ελληνικό τραγούδι. Πώς πέρασαν έτσι δέκα χρόνια, σαν «ανάσες φύγανε».

Μαζί Beautiful People, K και New York Times.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Στο τεύχος Μαΐου του Γαστρονόμου αυτή την Κυριακή μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ