ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ιστορία της Ιερουσαλήμ: Ένα αποκαλυπτικό αφήγημα

Το έργο του Μοντεφιόρε, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η θέα της Ιερουσαλήμ είναι η ιστορία του κόσμου· είναι κάτι περισσότερο· είναι η ιστορία του ουρανού και της γης», είχε δηλώσει πριν πολλά χρόνια ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι. Κι o Αλ-Μουκαντάσι συμπλήρωνε: «Η Ιερουσαλήμ είναι η πιο ένδοξη πόλη. Ωστόσο η Ιερουσαλήμ έχει μερικά μειονεκτήματα. Έτσι, αναφέρεται ότι “η Ιερουσαλήμ είναι ένα χρυσό κύπελλο γεμάτο με σκορπιούς”». Οι πρόσφατες εξελίξεις μοιάζουν να τον επιβεβαιώνουν.

Αυτή την Κυριακή μη χάσετε τον Α΄ Τόμο του βιβλίου «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία» με την καθηλωτική αφήγηση του βραβευμένου Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα, Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε, ο οποίος μας ξεναγεί στην ιστορία αυτής της τόσο ξεχωριστής πόλης -μιας πόλης οικουμενικής, που είναι πρωτεύουσα δύο λαών και βωμός τριών πίστεων- με το υπέροχο και γλαφυρά γραμμένο βιβλίο του.

Αντλώντας από καινούργια αρχεία αλλά και από τη μελέτη μιας ολόκληρης ζωής, ο Μοντεφιόρε αναπτύσσει τη βιογραφία αυτής της πόλης, τη φυσιογνωμία της οποίας αλλάζουν συνέχεια οι πόλεμοι, οι έρωτες και οι αποκαλύψεις για άντρες και γυναίκες -βασιλιάδες, αυτοκράτειρες, προφήτες, ποιητές, αγίους, κατακτητές και πόρνες- που δημιούργησαν, κατέστρεψαν, διαμόρφωσαν και κατέγραψαν την ιστορία της.

«Η προσέγγισή μου δεν θα αρέσει σε όλους», γράφει ο Μοντεφιόρε στην εισαγωγή του βιβλίου. «Στο κάτω κάτω, αυτό είναι και το νόημα της Ιερουσαλήμ. Αλλά όσο έγραφα το βιβλίο πάντα θυμόμουν τη συμβουλή του Λόιντ Τζορτζ στον διοικητή της Ιερουσαλήμ, τον Στορς, που δεχόταν άγριες επικρίσεις τόσο από τους Εβραίους όσο κι από τους Άραβες: “Λοιπόν, αν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές πάψει να παραπονιέται, θα απολυθείς”».

Στον πρώτο τόμο του βιβλίου, που κυκλοφορεί την επόμενη Κυριακή με την «Καθημερινή», καλύπτονται πέντε περίοδοι της ιστορίας της πόλης. Αυτές που αφορούν τον Ιουδαϊσμό, τον παγανισμό, τον χριστιανισμό, το ισλάμ και τις σταυροφορίες. 

Το βιβλίο του Μοντεφιόρε «Ιερουσαλήμ, η βιογραφία» κυκλοφορεί την Κυριακή 7 Απριλίου με την «Καθημερινή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση