ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

LIFEPAL: Το δωρεάν App για την υγεία

Πως μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, ένα δωρεάν app για την υγεία έρχεται με τον «έξυπνο» αλγόριθμό του να ανιχνεύσει πρώιμα συμπτώματα μορφών καρκίνου. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να τα καταγράφει στην εφαρμογή. Για την ευφυή αυτή εφαρμογή στα κινητά, την οποία τα τελευταία δύο χρόνια επεξεργαζόταν ομάδα γιατρών, μας μίλησε ο Επικεφαλής της Δρ. Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Πως ξεκίνησε η όλη ιδέα για το Lifepal;

Μέσα στα χρόνια της εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σαν Χειρουργός, τέθηκα πάμπολλες φορές αντιμέτωπος με ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου οι οποίοι είχαν πρώιμα συμπτώματα της νόσου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προ της διάγνωσης τους και τα οποία είχαν περάσει απαρατήρητα. Αυτοί οι ασθενείς αισθάνονταν διάφορες αλλαγές, τις οποίες πολλές φορές απέδιδαν σε αθώες καθημερινές συνήθειες ή παθήσεις, με αποτέλεσμα να μην ζητούν ιατρική βοήθεια. Η ιδέα λοιπόν ήταν να «τοποθετήσουμε» δίπλα στον καθένα μας έναν «φίλο», ο οποίος θα αξιολογεί έξυπνα αυτά τα συμπτώματα σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει ειδοποιήσεις για την επίσκεψη σε ιατρό. Στην πορεία προστέθηκαν και πολλές άλλες δορυφορικές υπηρεσίες αλλά η κεντρική ιδέα είναι να αναγνωρίζονται τα πρώιμα συμπτώματα ασθενειών και ιδιαίτερα του καρκίνου.

Πόσος χρόνος πήρε η ολοκλήρωση του;

Καταρχήν να πω ότι δεν θεωρούμε σαν Lifepal ότι έχουμε ολοκληρώσει το στόχο μας. Περισσότερο έχουμε ξεκινήσει το ταξίδι της εφαρμογής μας, η οποία θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία. Η προσπάθεια όμως μέχρι εδώ που φτάσαμε χρειάστηκε περί τα 2 χρόνια γιατί εκτός από το κομμάτι του χτισίματος της εφαρμογής χρειάστηκε και η διενέργεια ιατρικής έρευνας για τη δημιουργία και δοκιμή του έξυπνου αλγόριθμου που «τρέχει» πίσω από την εφαρμογή. Έτσι, διενεργήσαμε μια έρευνα σε 410 καρκινοπαθείς, μέσα από την οποία τελειοποιήσαμε τον αλγόριθμό μας και φτάσαμε στις τελικές προσομοιώσεις να έχουμε ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου γύρω στο 88% μετά από ένα μήνα συνεχούς και τυπικής χρήσης της εφαρμογής.

Πίσω από αυτό βρίσκεται ομάδα γιατρών;

Πίσω από την εφαρμογή υπάρχει μια πολυθεματική ομάδα ιατρών, της οποίας ηγούμαι, και έχει πολύχρονη εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με κακοήθειες.

Είναι δωρεάν;

Η εφαρμογή είναι εξολοκλήρου δωρεάν και στις 2 μεγάλες πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων. Σκοπίμως παρέμεινε δωρεάν, με στόχο να μην αποκλείσουμε τον οποιοδήποτε πιθανό χρήστη από τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει από την χρήση της εφαρμογής.

Γιατί χρειάζεται να έχει κάποιος αυτό το app;

Η κυριότερη χρησιμότητα αυτής της εφαρμογής είναι η ανίχνευση κάποιων καθημερινών απλών συμπτωμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται σε κάποια σοβαρή πάθηση και ειδικότερα σε καρκίνο. Καταγράφει συνεχώς τα συμπτώματα που εισάγει ο χρήστης και εάν ο έξυπνος αλγόριθμος αναγνωρίσει κάποια «ανωμαλία», ειδοποιεί το χρήστη να επισκεφτεί ιατρό. Δορυφορικά, υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες όπως το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι συμπτωμάτων» όπου ο χρήστης έχει μαζεμένα όλα τα συμπτώματα που είχε, ακόμα και αν δεν έχει πάρει ειδοποίηση, «ιατρικό λεξικό» με εκατοντάδες ιατρικούς όρους οι οποίοι εξηγούνται με απλά λόγια, καθώς και υπηρεσία η οποία ειδοποιεί το χρήστη ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει.

Μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό;

Η εφαρμογή αυτή δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τον ιατρό και το κυριότερο δεν είναι εφαρμογή που θα θέσει ή θα αποκλείσει ιατρική διάγνωση. Αντίθετα, η φιλοσοφία της εφαρμογής μας είναι ότι μέσω της χρήσης του έξυπνου αλγόριθμου, θα μπορούν κάποιοι χρήστες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική αρωγή αλλά ίσως να μην το γνωρίζουν ακόμα, να ενημερώνονται και να οδηγούνται στον ιατρό.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος σε περίπτωση που του σταλεί μια ειδοποίηση ότι ενδεχομένως να πάει κάτι λάθος με την υγεία του;

Η εφαρμογή μας στο 70% περίπου των ειδοποιήσεων της, συνιστά σε ποιόν ειδικό ιατρό θα πρέπει ο χρήστης να αποταθεί. Στο υπόλοιπο 30% απλά συνιστά επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό. Η σύσταση αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το χρήστη και να προγραμματίζει επίσκεψη σε ιατρό, όπου έχει τη δυνατότητα να εξάγει τις πληροφορίες από την εφαρμογή και να τις μοιραστεί με τον επαγγελματία υγείας.

Τι διαφορετικό έχει από τα υπόλοιπα app για την υγεία;

Το χαρακτηριστικό της εφαρμογής μας, το οποίο μας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες, και το οποίο εξ’ όσων γνωρίζουμε είναι μοναδικό παγκοσμίως σε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, είναι ότι υπάρχει συνεχής καταγραφή (continuous monitoring) των συμπτωμάτων του χρήστη και ανάλυσή τους από τον έξυπνο αλγόριθμο προς εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ειδικεύεται σε κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις;

Η εφαρμογή μπορεί να ανιχνεύσει διάφορες αλλαγές στην υγεία του χρήστη οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις. Στην παρούσα φάση όμως εξειδικεύεται στον καρκίνο, ανιχνεύοντας 19 τύπους καρκίνου με τη μελέτη 46 πιθανών συμπτωμάτων αλλά στόχος μας στο άμεσο μέλλον είναι η επέκταση του και σε άλλες χρόνιες παθήσεις.

Χρειάζεται τακτική ενημέρωση από τον χρήστη;

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής είναι η τυπικότητα του χρήστη στην εισαγωγή συμπτωμάτων στην πλατφόρμα.

Αν κάποιος ξεχνά;

Αν ο χρήστης ξεχάσει να εισάγει κάποιο σύμπτωμα τη στιγμή που συμβαίνει, υπάρχει η δυνατότητα να το εισαγάγει αργότερα. Ακόμα, για να μειωθεί η πιθανότητα αμέλειας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνονται ειδοποιήσεις/υπενθυμίσεις για την εισαγωγή πιθανών συμπτωμάτων.

Απευθύνεται και στα δύο φύλα;

Η εφαρμογή απευθύνεται και στα δύο φύλα, και μάλιστα με την εγγραφή της/του χρήστη και την εισαγωγή του φύλου, εξατομικεύονται τόσο ο έξυπνος αλγόριθμος, τόσο και οι υπενθυμίσεις για εξετάσεις ρουτίνας.

Από ποια ηλικία μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί;

Όντας ιατρική εφαρμογή, μπορεί να χρησιμοποιείται από άτομα άνω των 18 ετών και μπορεί να φανεί χρήσιμη για όλους, από τη στιγμή που η μάστιγα του καρκίνου μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και οποιαδήποτε πόρτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση