ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

21 αναφορές στην αστυνομία για βία στην οικογένεια από την μητέρα

Στον Γενικό Εισαγγελέα σήμερα το πόρισμα και διερεύνηση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σήμερα αναμένεται να παραλάβει o Γενικός Εισαγγελέας το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 14χρονου Στυλιανού το οποίο αποδίδει ευθύνες σε Αστυνομία και Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας αφού δεν ενέργησαν ως όφειλαν.

Σε δηλώσεις της το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και το «Πρωινό Δρομολόγιο», η κ. Λοττίδη μετά από ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της η απόδοση πολιτικών ευθυνών. «Η εντολή μου ήταν η απόδοση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που οδήγησαν στον θάνατο του 14χρονου».

Σε σχέση με τις ευθύνες της Αστυνομία, η Επίτροπος ξεκαθάρισε πως «η μητέρα έκανε αναφορές και όχι καταγγελία για βία στην οικογένεια και έτσι δεν προχωρούσαν περαιτέρω την υπόθεση. Εντούτοις υπήρχαν 21 αναφορές για βία και υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στην οποία ο αστυνομικός υποχρεούται να ενημερώσει της ΥΚΕ και το γραφείο πρόληψης της βίας στην οικογένεια. Ωστόσο υπάρχουν 4 ενημερώσεις προς το γραφείο και 2 στις υπηρεσίες. Για τις υπόλοιπες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση».

Την ίδια στιγμή εξήγησε, «η δική μου εκτίμηση προέρχεται από τον έλεγχο όλων των δεδομένων. Ήταν πάρα πολλοί οι φάκελοι όπως και οι παράμετροι και έπρεπε να διασταυρωθούν όλες οι πληροφορίες, οι οποίες αλληλοσυνδέουν η μία την άλλη. Όλες μαζί μας έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Επειδή ακριβώς ήταν κατά παντός υπευθύνου με προσωπική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων, καταγράψαμε κάθε πιθανή λεπτομέρεια και εντοπίσαμε κάθε πιθανή αμέλεια, απουσία, πράξη και παράληψη ώστε να μην υπάρξει αμφιβολία ως προς το αποτέλεσμα του πορίσματος».

Την ίδια στιγμή τονίζει πως «στα πλαίσια μιας κανονικής παρακολούθησης μιας οικογένειας, δεν ήταν κάτι δύσκολο για τους έμπειρους λειτουργούς. Και μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν οι λειτουργοί πρώτης γραμμής και μετά ο επόπτης και συντονιστής και αφού θεωρηθεί ότι η υπόθεση χρειάζεται να παραμείνει ανοικτή για περαιτέρω παρακολούθηση επειδή υπάρχουν δυσκολίες, όταν περάσουν 18 μήνες θα πρέπει να ζητηθεί άδεια παράτασης από τον Επαρχιακό και ταυτόχρονα ενημερώνεται και η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Οπότε αυτό που εντοπίζουμε, και είναι σε αυτό το σημείο όπου υπάρχει η στρέβλωση, ενώ υπήρξε αναφορά της μητέρα για βία στην οικογένεια από το 2007, εντούτοις ο φάκελος άνοιξε το 2011. Μέχρι το 2013 παρακολουθείτο και ζητήθηκε μόνο μία παράταση, και από τότε μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ούτε και μία παράταση. Στέρησαν δηλαδή την δυνατότητα να φτάσει αυτή η δυσλειτουργική οικογένεια στην επαρχιακό και κατόπιν στην διευθύντρια έτσι ώστε να υπάρξουν και περαιτέρω μέτρα και παρέμβαση. Αυτό είναι ένα από τα σημεία τα οποία εντοπίζουμε στην παράληψη η οποία είναι ζήτημα διαδικαστικό».
Ο φάκελος της υπόθεσης, όπως τονίζει η Επίτροπος, δίδεται όχι σύμφωνα με την δυσκολία της υπόθεσης, αλλά με την γεωγραφική περιοχή που είναι το σπίτι. Δηλαδή δεν έγινε εκτίμηση ώστε να δοθεί ο φάκελος στον κατάλληλο λειτουργό. «Η τελευταία λειτουργός που ανέλαβε την υπόθεση ήταν πρωτοδιοριζόμενη, αορίστου χρόνου και από τα δεδομένα που έχουμε δεν είχε λάβει καν εκπαίδευση σε σχέση με άλλους συναδέλφους της. Αντιλαμβάνεστε ότι είχαμε μια ένδειξη, μια απόπειρα αυτοκτονίας καταγεγραμμένη και δεν λήφθηκε κανένα μέτρο προς τούτο».

«Τον Μάιο του 2019 είχαμε το κύκνειο άσμα, την τελευταία κραυγή του Στυλιανού και της μητέρας του και φτάνουμε στον Σεπτέμβριο να έχουμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα» σημείωσε χαρακτηρίστηκα η κ. Λοττίδου.

Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας: Δεν παραλάβαμε ακόμη το πόρισμα

Για τα αποτελέσματα του πορίσματος και τις ευθύνες της Αστυνομία, τοποθετήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Χρίστος Αντρέου.
Συγκεκριμένα τόνισε πως «εμείς ακόμη δεν έχουμε παραλάβει το πόρισμα, το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό. Αν το παραλάβουμε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα θα προχωρήσουμε με όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την διενέργεια των όποιων πειθαρχικών ενεργειών ή και άλλων εξετάσεων για όλα τα μέλη μας, που ενδεχομένως ενέχονται για τις όποιες παραλήψεις ή λανθασμένες ενέργειες έχουν προβεί και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου πρέπει.

«Για να διενεργηθεί έρευνα έχουμε εντοπίσει όλες τις καταχωρήσεις που έχουν γίνει αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά περιμένουμε να έρθει στα χέρια μας το πόρισμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτρόπου, φαίνεται ότι τα αδικήματα που προκύπτουν για τα μέλη της Αστυνομία κατά κάποιο τρόπο είναι πειθαρχικά γιατί οι αστυνομικοί που έχουν εμπλακεί στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχουν λειτουργήσει με βάσει συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη με την οποία του δίνονται οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές πώς να ενεργούν σε μια τέτοια υπόθεση. Σύμφωνα με την νομοθεσία, πειθαρχικά αδικήματα διερευνά η Αστυνομία εναντίον των μελών της το οποίο και θα γίνει» τόνισε.

Ξεκίνησε η διαδικασία για τις διαθεσιμότητες στο Γραφείο Ευημερίας

Όπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η υπουργός, «ως Αρμόδια Αρχή έχω αποστείλει σχετική επιστολή στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και επιπρόσθετα έχω διορίσει ερευνόντα λειτουργό για τη διεξαγωγή των πειθαρχικών ερευνών, όπως αυτές προκύπτουν από την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X