ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Έρευνα και για την περίοδο πριν το 2013 για Συνεργατισμό

Η έρευνα της κυβέρνησης προηγείται του 2013 και έπεται ξεκαθάρισε ο Νίκος Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το τι συνέβη πριν από το 2013, που οδήγησε στην ανάγκη να δοθεί 1,5 δις για να επιβιώσει ο Συνεργατισμός αλλά και την περίοδο 2013-2018 θα διερευνήσει η έρευνα που ζητά η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Για να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα κάποιες αμφισβητήσεις που υπάρχουν: Η έρευνα που ζητά η Κυβέρνηση είναι και να προηγηθεί και να έπεται» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος σε γεύμα που παραθέτει η Πρεσβεία της Βουλγαρίας.

«Δηλαδή προ 2013 τι έχει συμβεί για να οδηγηθούμε ώστε το 2013 να θέλουμε 1,5 δις για να επιβιώσει (ο Συνεργατισμός) - και πολλά άλλα θέματα βεβαίως - αλλά και για την περίοδο 2013-2018, και πώς φράσαμε να έχουμε 7,5 δις ΜΕΔ, έτσι ώστε οι εποπτικές Αρχές της Ευρώπης να μας υποχρεώσουν να πάρουμε μια απόφαση οδυνηρή, αλλά που διασώζει καταθέτες, σταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα όποια χρήματα θα διατεθούν από πλευράς δημοσίου θα καλυφθούν από τα ΜΕΔ των 7,5 δις, εκτός των περιουσιακών στοιχείων των 600 εκατομμυρίων και άλλα. «Αρκεί όλοι, κατανοώντας τις δυσκολίες, να υιοθετήσουμε κάποια αποτελεσματικά μέτρα, όπως τα ζητεί και η Ευρωπαϊκής Επιτροπή» συμπλήρωσε.

«Πιστεύω ότι κατά αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί κατά αποτελεσματικό και θετικό τρόπο ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό σε όλους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Προστασία των αδυνατούντων
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν θα θέλαμε να μπούμε στη λογική μαζικών εκποιήσεων πρώτων κατοικιών και ερωτηθείς αν θα υπάρξει ισορροπία σε αυτό που ζητείται από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, πάντα κατά νου είναι και η προστασία των πραγματικά αδυνατούντων. Αλλά μέσα από τις αδυναμίες του συστήματος, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργήσαμε εκείνους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα, αλλά έπαυσαν να καταβάλλουν με την ελπίδα ότι θα τους χαριστούν δάνεια, ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς διότι είναι η πρώτη κατοικία κ.ο.κ.

Επομένως, θα ληφθούν υπόψη οι γνήσιες περιπτώσεις όπου ένας δικαιολογημένα εντός των δυνατοτήτων του έχει κτίσει ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα. Και διαφορετικά είναι να αντιμετωπίσεις έναν που έκτισε μια υπερπολυτελή έπαυλη με πισίνες ή ιδιαίτερα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών με τους μη έχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν, ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί από πλευράς τραπεζών ιδιαίτερα γνωρίζοντας ότι τα ΜΕΔ αντί να καθοριστούν με μηδενική βάση, όπως αποφάσισαν οι εποπτικοί μηχανισμοί, θα μπορούσε με ελαστικότερη συμπεριφορά των τραπεζών να έχουμε πολύ περισσότερα ή και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

«Αντί δηλαδή να βλέπουμε επιτόπια να πολλαπλασιάζουν το κεφάλαιο, θα μπορούσε, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια στιγμή θα είχαμε μηδενικό συντελεστή αξίας, να ήταν περισσότερο ελαστικοί ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να πληρώνει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατέληξε με την ελπίδα ότι με τα μέτρα που θα υιοθετηθούν και από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων, εν γνώση όλων κάποιων υποχρεώσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα, χωρίς πια τον κίνδυνο περιπετειών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση