ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Στη Βουλή η φορολόγηση απροσδόκητων κερδών των τραπεζών

Η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 5% επί των καθαρών εσόδων από τόκους για τα έτη 2023 και 2024

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Αφού η κυβέρνηση δεν συγκινείται να δράσει για το θέμα της ακρίβειας και των επιτοκίων, το ΑΚΕΛ προχωρεί, όπως είχαμε δηλώσει, με δική μας πρωτοβουλία στη Βουλή προκειμένου να δοθούν χειροπιαστές λύσεις που να ανακουφίζουν την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς.

«Κατατέθηκε στη Βουλή η επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για νομοτεχνική επεξεργασία πρότασης νόμου για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, προκειμένου να στηριχθεί ο κόσμος που είδε τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα επιτόκια», προσθέτει.

«Η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 5% επί των καθαρών εσόδων από τόκους για τα έτη 2023 και 2024, θέτοντας ταυτόχρονα ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν την μετακύλιση του βάρους στους δανειολήπτες. Τα έσοδα που θα προκύψουν υπολογίζονται σε περίπου €50 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος και αυτά θα διοχετευθούν σε ειδικό ταμείο για να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων
Η κυβέρνηση δεν συναισθάνεται το μέγεθος της πίεσης που προκάλεσαν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις οι αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες -από την άλλη- συσσώρευσαν απροσδόκητα κέρδη για τις τράπεζες που ξεπέρασαν το 1,1 δις ευρώ μόνο για το 2023. Το κράτος οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά προκειμένου να επιστραφεί στην κοινωνία ένα μέρος τουλάχιστον αυτών των κερδών κι αυτό -όπως αποδείχθηκε- δεν θα γίνει με τα παρακάλια της κυβέρνησης προς τις τράπεζες. Η πρόταση του ΑΚΕΛ θα δώσει λύση και μια πραγματική ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση