ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτό είναι το έγγραφο που πήραν τα κόμματα από το εθνικό

Δόθηκε ένα έγγραφο με εξουσίες που έχουν σημειωθεί ως συγκλίσεις στο κεντρικό κράτος, όχι θέσεις εκ μέρους του Προέδρου λένε τα κόμματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κατέθεσαν θέσεις και ερωτήματα τα κόμματα κατά τη σημερινή σύγκλιση του εθνικού, συνέχειας εκείνου στις αρχές του μήνα, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και δη πέριξ της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κομματικών αρχηγών, δεν δόθηκαν από πλευράς Προέδρου θέσεις για το ζήτημα, αλλά συγκλίσεις και αποκλίσεις πάνω σε θέσεις που είχαν ήδη συζητήσει οι δυο πλευρές. 

"Όντως δεν κατατέθηκαν προτάσεις. Δόθηκε ένα έγγραφο με εξουσίες που έχουν σημειωθεί ως συγκλίσεις στο κεντρικό κράτος για να υπάρξει περαιτέρω προβληματισμός" τόνισαν αρμόδιες πηγές στην "Κ". 

Τι λένε οι κομματικοί αρχηγοί 

Στα θέματα που απασχολούν εν γένει και πέριξ του κυπριακού, αναφέρθηκε ο Άντρος Κυπριανού, αναλύοντας τα δεδομένα ως έχουν και μέσα από την έκθεση του ΓΓ, λέγοντας πως θα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την επανέναρξη διαλόγου μέσα στο πλαίσιο Γκουτέρες. Ως προς την πρόταση για αποκέντρωση, τόνισε πως ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος να συζητήσει εφόσον δεν έχει επιδείξει συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα διαμορφωθεί η εν λόγω πρόταση. 

Ο κ. Άντρου επανέλαβε την έκκληση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέδωσε έγγραφα με θέσεις αλλά με συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των πλευρών και σε ερώτηση για το ποιες εξουσίες δύναται να δώσει η ε/κ πλευρά στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δεν δόθηκε απάντηση. 

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για προτάσεις χωρίς προετοιμασία, που δύναται να χρησιμοποιηθούν από την τουρκική πλευρά και πως το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει ένα σημείωμα με σειρά ερωτημάτων για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αυτός ο όρος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν δεν δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δώσει συγκεκριμένη μελέτη, όπως τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για ότι η αποκέντρωση εξουσιών δεν απομακρύνει από τη ΔΔΟ. Συμπλήρωσε πως τόσο το πλαίσιο Γκουτέρες όσο και η πρόσφατη έκθεση του ΓΓ είναι αρνητικές, σημείο στις παρυφές του οποίου κινήθηκε και ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας πως όσα τονίζει ο κ. Γκουτέρες στην έκθεσή του και για την ΑΟΖ μεταξύ άλλων, δεν είναι θετικές εξελίξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ελένη Θεοχάρους τονίζοντας πως είχε γίνει προσπάθεια για λύση "έξω από το κουτί" με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία να είναι σε αυτό το πλαίσιο, ενώ επικαλέστηκε και δηλώσεις Τσαβούοσγλου αναφορικά με λύση υπό τη μορφή συνομοσπονδίας. Ο κ. Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων τόνισε πως δεν φεύγει πλουσιότερος ενώ από την πλευρά του το ΕΛΑΜ τόνισε πως είναι επικίνδυνα όσα συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες του προεδρικού για το κυπριακό. 

Το έγγραφο 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η "Κ" το τι έχει συμφωνηθεί μέσα στα πλαίσια των εξουσιών της κεντρικής ομοσπονδίας και τι όχι ανάμεσα στις πλευρές, είναι δεδομένο. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει είναι οι εξουσίες των συνιστώντων πολιτειών. Δηλαδή πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί, η ε/κ αναζητεί πεδία εξουσίας στα οποία μπορεί να κάνει βήματα πίσω. 

Έτσι, το έγγραφο που πήραν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και εκείνο που ουσιαστικά θα μπει κάτω κατά τη συζήτηση του θέματος μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, απορρέει από το κάτωθι έγγραφο τεσσάρων σελίδων στο οποίο έχουν καταγραφεί οι 27 αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, μέχρι σήμερα.

Μερικές από αυτές είναι γραμμένες με μπλε χρώμα (αποτελούν θέσεις της ε/κ πλευράς), με κόκκινο (θέσεις της τ/κ πλευράς) και μαύρο που είναι οι συγκλίσεις, οι οποίες και απομονώθηκαν και δόθηκαν στους αρχηγούς στο εθνικό. 

 

Το έγγραφο με τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδίας

 

Προδρόμου: Δεν προβλεπόταν έτοιμη πρόταση

Ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ενημέρωση περιλαμβάνοντας τα σχετικά με την έκθεση του ΓΓ που μεσολάβησε. Εξήγγειλε δε πως μετά την επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ θα συγκαλέσει πάλι το εθνικό. Αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται η επίσκεψη της κ. Λουτ. Μπορεί να είναι κοινή διαπίστωση πως η στασιμότητα είναι ανεπιθύμητη, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις από μέλη του εθνικού, είναι διαπίστωση πως ο ΓΓ των ΗΕ κρατά ανοιχτή τη διαδικασία. Δεν προβλεπόταν να κατατεθεί σήμερα πρόταση αλλά να υπάρξει προβληματισμός, είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. 

Πρόσθεσε πως όσα ακούγονται από την Τουρκία κάθε άλλο παρά δημιουργούν κατάλληλο έδαφος. Η θέση της ε/κ δεν έχει αλλάξει, έχει κατατεθεί στα ΗΕ και θα καταβάλλει και άλλες προσπάθειες στις συναντήσεις με την κ. Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για επανέναρξη συνομιλιών. 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση