ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασιλικά διαζύγια στην Ευρώπη του Μεσαίωνα και η περίπτωση της Κύπρου

Η νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα συμφέροντα, τις συμμαχίες και όπως και στους πραγματικούς λόγους που κρύβονταν πίσω από τα διαζύγια των βασιλιάδων στον Μεσαίωνα, ρίχνει φως η νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Το νέο επεισόδιο- διάλεξη από τη Δρα Χριστίνα Καούλλα με τίτλο «Βασιλικά διαζύγια στη Μεσαιωνική Ευρώπη και η περίπτωση της Κύπρου», παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Θεματική Διάλεξης

Οι γάμοι των αριστοκρατών και των βασιλιάδων προκαλούσαν πάντοτε το γενικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα των ιστορικών, καθώς οι λόγοι σύναψής τους δεν αφορούσαν αποκλειστικά στη δημιουργία μιας καινούριας οικογένειας, αλλά στηρίζονταν σε ένα πολιτικό υπόβαθρο. Οι βασιλικοί γάμοι μερικές φορές σφράγιζαν μια συμμαχία και κάποιες άλλες φορές σήμαιναν την εδαφική επέκταση ενός βασιλείου ή ακόμα και τη συνένωση δύο βασιλείων. Εξίσου ανάλογο ενδιαφέρον, αν όχι και μεγαλύτερο παρουσιάζουν τα βασιλικά διαζύγια. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι κατά τη μεσαιωνική περίοδο ένας βασιλικός γάμος γινόταν για να εξυπηρετήσει πολιτικούς λόγους, θα πρέπει επίσης να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι, όταν οι λόγοι αυτοί έπαυαν να υφίστανται ο γάμος μπορούσε να διαλυθεί και να αντικατασταθεί.

Στόχος της διάλεξης είναι να παρουσιάσει αρχικά το ομολογουμένως δύσκολο νομικό πλαίσιο που είχε θέσει η παπική Εκκλησία για την εξασφάλιση διαζυγίου, όπως και τις προσπάθειες τριών Κυπρίων βασιλισσών και βασιλιάδων να εξασφαλίσουν ακύρωση του γάμου τους.

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας

Η Δρ Χριστίνα Καούλλα αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεσαιωνική Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Cambridge και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «The Quest for a Royal Bride. The marriage of King Janus of Cyprus and Anglesia Visconti of Milan».

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά», αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά από έγκριτους επιστήμονες, που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα μας (www.boccf.org) και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).

Πληροφορίες

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22128157, www.boccf.org

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση