ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«ΨΥΧΟ-ΓΡΑΦΙΕΣ» της Αντιγόνης Σολομωνίδου

Το βιβλίο περιλαμβάνει 54 φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1997 έως το 2023

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι «ΨΥΧΟ-ΓΡΑΦΙΕΣ / SOUL-PICS», το δίγλωσσο φωτογραφικό βιβλίο της φωτογράφου και δημοσιογράφου Αντιγόνης Σολομωνίδου- Δρουσιώτου, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό», κυκλοφορεί και στα κυπριακά βιβλιοπωλεία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 54 φωτογραφίες που μοιράζονται στις ενότητες «εκ φωτός…» και «…εν σώματι», πρόλογο από την Ιστορικό Τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Μπία Παπαδοπούλου, και την ποιητική ενότητα «Θραύσματα» του Αντώνη Γεωργίου.

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο χρονολογούνται από το 1997 έως το 2023, την περίοδο που αντανακλά τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο φιλμ στην ψηφιακή πραγματικότητα και από τον σκοτεινό θάλαμο στον εικονικό χώρο του lightroom.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου η Μπία Παπαδοπούλου «ακολουθώντας μια σχεδόν ενσώματη, επιτελεστική διαδικασία, η δημιουργός φωτογραφίζει εν κινήσει τα ακίνητα σώματα των μοντέλων της. Πρόσωπα οικεία και αγαπημένα από το φιλικό της περιβάλλον, σε τόπους φορτισμένους με ιδιαίτερη ενεργειακή δυναμική. Συμπυκνώνει διαφορετικές χρονικές στιγμές στην ίδια εικόνα, σμίγει μορφές με περιβάλλον, ενσωματώνει την έννοια της ρευστότητας και του τυχαίου, αποτυπώνει όψεις του φευγαλέου και του εφήμερου».

Στο σημείωμά της η Αντιγόνη Σολομωνίδου αναφέρει: «Για μένα. Για τα χρόνια δημιουργίας που διανύσαμε μαζί. Για το “…εν σώματι”. Για το “εκ φωτός…”. Για τους τέσσερις συν ένα συνοδοιπόρους που εμπιστεύτηκαν το κάλεσμά μου. Που αφέθηκαν στο απρόσκλητο φως, να διαγράφει ανορθόγραφα το σώμα. Που μαζί, χωρίς φτιασίδια, χωρίς μανδύες ζωής, ψάχναμε σε μέρη μαγικά την ψυχή. Το άχρονο εκείνο κομμάτι της θέωσης. Που γινόμασταν, για κλάσματα δευτερολέπτου, ένα με την ενέργεια του σύμπαντος».

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία Κ.Π. Κυριάκου στη Λεμεσό, απέναντι από το Επαρχιακό Δικαστήριο και στο Σολώνειο στη Λευκωσία και θα προσφέρεται τις μέρες των γιορτών σε ειδική τιμή.

Στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο «Φωταγωγός» συνεχίζεται η ομότιτλη ατομική έκθεση της Αντιγόνης Σολομωνίδου όπου παρουσιάζονται 20 επιλεγμένες φωτογραφίες από τις ΨΥΧΟ-ΓΡΑΦΙΕΣ.

Η δημιουργός

Η βραβευμένη φωτογράφος και δημοσιογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου–Δρουσιώτου έκανε τα πρώτα της βήματα στη φωτογραφία δίπλα στον παγκοσμίου φήμης φωτογράφο George Rodger, έναν από τους ιδρυτές του Πρακτορείου Magnum. Στη συνέχεια, παρακολούθησε «Documentary Photography» στο Gwent College of Higher Education στο Newport της Ουαλίας υπό την καθοδήγηση του διάσημου φωτογράφου του Πρακτορείου Magnum, David Hurn. Με οδηγό την εσωτερική ανάγκη για επικοινωνία, ξεκίνησε τη δημιουργική της διαδρομή το 1977, με ασπρόμαυρες κυρίως φωτογραφίες.

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διοργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και διεθνείς μπιενάλε. Έχει εκδώσει τέσσερα φωτογραφικά βιβλία: Seasons in Limassol, Leosun, Λεμεσός 1990 | Eκ βαθέων, φωτοανθολόγιο, Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία 1997 | Κόντρα στο τείχος, Πολιτιστικό Γραφείο ΑΚΕΛ, Λευκωσία 2002 | ΜέΡΕΣ ΕγΚΛΕΙΣΜΟύ/LoCKdown DAyS ), Το Ροδακιό, Αθήνα 2020. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, καθώς και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ