
Kathimerini.com.cy
Το επικρατέστερο σενάριο για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού είναι να διαχωριστεί στα δύο, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία «κακής τράπεζας».
Οι επιλογές που δίνει ο Συνεργατισμός στους επίδοξους επενδυτές είναι να τον αποκτήσουν ολόκληρο, να αποκτήσουν μόνο τα καλά του στοιχεία (δάνεια, καταθέσεις, καταστήματα), ή να αποκτήσουν το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φαίνεται, όμως, ότι η δεύτερη επιλογή θα είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί. Και αυτό, διότι με το δεύτερο σενάριο θα γίνει πράξη η «κακή τράπεζα», επιλογή που αναζητεί και το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Σχεδίου που ετοιμάζει, την «Εστία».
Η «κακή τράπεζα» θα λειτουργήσει ως «εργαλειοθήκη» για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά θα δώσει και περισσότερο χρόνο στους δανειολήπτες προκειμένου να εξυπηρετήσουν ή να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους με καλύτερους όρους. Το σενάριο αυτό, λοιπόν, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα κλειδιά της «κακής τράπεζας» κρατά ο Συνεργατισμός, κάτι που επιζητά όλο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης στην Οικονομική «Κ»:
-Θέμα χρόνου η συγχώνευση Astro - USB
-Τραπεζίτες: Εισηγούνται σμίκρυνση του τραπεζικού χάρτη
-Ζητούν καθεστώς μισθωτού:Δυναμικά απαντούν 5.000 εκπαιδευτικοί νυκτερινών
-Αντίστροφη μέτρηση για την αγορά ενέργειας
-Η υποστελέχωση μέγα πρόβλημα και φέτος για τους ξενοδόχους
-Μισθοί των 700 ευρώ για το 37,4% των εργαζομένων -Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα
-Βρυξέλλες: Ιούλιο η 4η αξιολόγηση Ελλάδας
-Ιδιοι κανόνες για τις τράπεζες Βρετανίας και ΕΕ
-Κομισιόν:Φόροι σε τεχνολογικές εταιρείες
-Προτάσεις ΔΝΤ:«Ξέπλυμα» μέσω κρυπτονομισμάτων
-Κινητοποίηση στην ΕΕ για τους δασμούς Τραμπ
-Εξομολογήσεις πρώην τραπεζικού