ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτεθειμένοι οι Κύπριοι φοιτητές λένε φοιτητικές οργανώσεις

Αριθμός Κυπρίων φοιτητών που αποφοιτούν, ξενοικιάζουν και δεν θα έχουν πού να μείνουν

Πολλές είναι οι αντιδράσεις από πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και, πλέον, δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Κύπρο, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και των δρακόντειων μέτρων προστασίας που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυριακή 15/03. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές, με φοιτητικές οργανώσεις να εκφράζουν την αντίθεσή τους προς τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, συμφωνώντας παράλληλα με την μη πραγματοποίηση του ταξιδιού προς την Κύπρο, για το καλό των ιδίων, αλλά και των οικογενειών τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΦΕΝ, Χαράλαμπος Πανταζής, μιλώντας στην «Κ» και περιγράφοντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από το βράδυ της Κυριακής, είπε ότι είναι πολλά τα τηλεφωνήματα και τα παράπονα που έχει δεχθεί η Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, τα καυτά θέματα για τους φοιτητές είναι το πώς θα επαναπατριστούν και το πώς θα λάβουν το επίδομα των 750 ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με την εξασφάλιση του πιστοποιητικού υγείας από τα διαπιστευμένα και εγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού, ο κ. Πανταζής εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να καταστήσει σαφές το ότι δεν πρέπει οι φοιτητές να επιστρέψουν, παρά να τους παραπέμπει σε ιατρικές εξετάσεις. Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι συμφωνεί με την μη άφιξη των Κύπριων φοιτητών, πρώτα για το δικό τους καλό και μετά για το καλό της οικογένειάς τους, κάτι, όμως, που θα έπρεπε να είχε τεθεί ξεκάθαρα εξ’ αρχής. Η ΠΟΦΕΝ παραπέμπει τους φοιτητές, οι οποίοι επικοινωνούν μαζί της, στις πρεσβείες της Κύπρου, αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει με άλλο τρόπο. Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία προσπαθεί να εξασφαλίσει απαντήσεις σε σχέση με την πληρωμή των ενοικίων φοιτητών, ενώ αναμένουν και την απάντηση της Κυβέρνησης σε σχέση με τον τρόπο υποβολής της αίτησης για το επίδομα των 750 ευρώ, ώστε να ενημερώνουν τους φοιτητές.

Υπέρ της μη πραγματοποίησης του ταξιδιού της επιστροφής τάσσεται και η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, διά του Γενικού της Γραμματέα, Ανδρέα Σόλωνος, ο οποίος, μιλώντας στην «Κ», επίσης έκανε αναφορά στο μέτρο της Κυβέρνησης για εξασφάλιση του πιστοποιητικού υγείας, λέγοντας ότι οι Κύπριοι φοιτητές είναι εκτεθειμένοι. Ένα σημαντικό σημείο το οποίο επεσήμανε ο κ. Σόλωνος είναι το ότι αριθμός φοιτητών οι οποίοι αποφοιτούν τον Μάρτιο και δεν θα έχουν πού να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους χώρους τους οποίους ενοικίαζαν. Επίσης, ο ΓΓ της Προοδευτικής έθεσε το ζήτημα και των φοιτητών οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και, πλέον, θα παραμείνουν μόνοι τους στο εξωτερικό, άρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους, καθώς ούτε από τις πρεσβείες έχουν γίνει κάποιες ανακοινώσεις σε σχέση με αυτό το θέμα.
Πολλά είναι τα παράπονα που έχει δεχθεί τηλεφωνικώς, από το βράδυ της Κυριακής, μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας η Προοδευτική, ανέφερε ο κ. Σόλωνος. Όπως είπε, τα πλείστα έρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δέχθηκαν κλήση ακόμα και από τις Σέρρες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της φοιτητικής κίνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κόσμος θα δείξει την μέγιστη δυνατή κατανόηση, καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, γι’ αυτό δεν πρέπει να ρισκάρει κανείς.

Η Προοδευτική έχει δώσει στην δημοσιότητα τους αριθμούς τηλεφώνων μελών της σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και στις χώρες Τσεχία, Ρωσία και Βρετανία:

 

Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει για ενημέρωση του κοινού ότι, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ή/και οι οικείοι τους μπορούν να επικοινωνούν με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον αριθμό (+357) 22801000, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Επίσης, στην διάθεση του κοινού είναι και ο αριθμός 99660129 (μόνο για ώρες εκτός ωραρίου Δημόσιας Υπηρεσίας).

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση