ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενισχύονται επικίνδυνα οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού

Το πισωγύρισμα, ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων, τα νέα μέτρα και η ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Ενώπιον ενός νέου Γολγοθά φαίνεται ότι πλησιάζει η Κύπρος καθώς η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες με την αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου COVID-19 έχει αλλάξει αρνητικά θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές.  Υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και αφορά σε 25 κρούσματα εκ των οποίων τα 20 προέρχονται από τη Λεμεσό.

Ουσιαστικά τα νέα περιστατικά κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι ενισχύονται οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού στη Λεμεσό κι αυτό αποτελεί την κύρια ανησυχία των επιδημιολόγων αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου που ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα έπειτα από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα.

Από τα 25 κρούσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, τα 20 προέρχονται από τη διαδικασία ιχνηλάτησης από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη Λεμεσό, ενώ ο αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός με τις αλυσίδες μετάδοσης να είναι πέραν των έξι.

Συγκεκριμένα:

- 9 επαφές του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 28/7 (η Ουκρανή) στην Λεμεσό

- 5 επαφές χθεσινού κρούσματος που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στην Λεμεσό

- 1 επαφή από κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 29/7 από την Λεμεσό

- 5 επαφές του κρούσματος που είχε έρθει από τις ΗΠΑ

Μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε ότι οι εστίες μετάδοσης στη Λεμεσό ενισχύονται ανησυχητικά, οι αριθμοί ανεβαίνουν και η κατάσταση επιδεινώνεται. «Ευελπιστώ ότι με τα νέα μέτρα που θα μπουν σε ισχύ η κατάσταση της ενεργούς διασποράς του ιού θα σταματήσει ή θα μειωθεί και να επανέλθουμε στο επίπεδο που ήταν πριν μερικές εβδομάδες». Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι περίπου στο 1,5 και θα είναι μεγαλύτερος όταν αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα. «Δείχνει ότι ένα άτομο μεταδίδει σε περισσότερα από ένα κρούσματα. Οι αριθμοί αυξάνονται», τονίζει ο ίδιος o oποίος κάνει λόγο για αναζωπύρωση των λοιμώξεων και όχι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού, καλώντας τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις των αρμοδίων ώστε να μην εκτροχιαστεί περαιτέρω η κατάσταση.

Η απερισκεψία των λίγων 

Ανησυχητικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι τα 15 από τα 20 άτομα της ιχνηλάτησης, ενώ προγραμματίστηκαν για δειγματοληψίες στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης και έπρεπε να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, παραβίασαν την καραντίνα τους για να μεταβούν σε ιδιωτικό εργαστήριο να κάνουν την εξέταση ιδιωτικά. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των πρωτοκόλλων που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν τη Λεμεσό. 

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.

Το ενδεχόμενο τοπικού lockdown

Σε ότι αφορά στα νέα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Κωστρίκης σημειώνει ότι για να διαπιστωθεί εάν θα αποδώσουν θα πρέπει να περάσουν μερικές ημέρες.  «Στο αποκορύφωμα της καμπύλης όταν ξεκίνησε η επιδημία ο πιο υψηλός ημερήσιος αριθμος κρουσμάτων ήταν στα 58. Τώρα είμαστε στα 25. Αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός είναι υψηλός. Ενδεικτικός είναι ο υψηλός αριθμός στοιχείων δειγματοληψιών», σημειώνει ο ίδιος. Σε σχέση με το ενδεχόμενο τοπικού lockdown σε περίπτωση που οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται στη Λεμεσό και τα νέα μέτρα δεν λειτουργήσουν τουλάχιστον έπειτα από μία εβδομάδα, ο κ. Κωστρίκης θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, εξήγησε ότι αν τις επόμενες ημέρες διαφανεί από τους επιπλέον δειγματοληπτικούς ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «αυτό όχι για τη Λεμεσό αλλά για όλες τις Επαρχίες. Πήραμε αυτά τα μέτρα και θα τα επαναξιολογήσουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας εάν δεν υπακούσουμε εμείς στα μέτρα τότε τα μέτρα δεν θα βοηθήσουν σε κάτι».

Τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου μέχρι την 21η Αυγούστου αφορούν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από όλους (ηλικίας έξι ετών και άνω) όσους διακινούνται εντός εσωτερικών χώρων , στους οποίους υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300.

Επιπλέον, αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό. Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Σε ότι αφορά στη Λεμεσό η οποία είναι η κύρια πηγή ανησυχίας ισχύουν τα εξής: 

- Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

-Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.

-Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

Τα μέτρα σε ότι αφορά στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

H ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων να αντιμετωπίσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο στόχος είναι να διατηρηθεί στα νοσοκομεία η υποδομή που είχε στηθεί κατά την κορύφωση της πανδημίας.«Όπως ξέρετε έχω ορίσει δύο Λοιμωξιολόγους και στην τελευταία συνάντηση που είχα μαζί τους τη Δευτέρα, με ενημέρωσαν ότι υπάρχει η υποδομή και οι διαδικασίες και έχω τη διαβεβαίωση ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν», σημείωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση