ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιβεβαιώθηκαν στη Βρετανία οι πρώτες νοσηλείες φορέων της μετάλλαξης Όμικρον

Ο Βρετανός Υπουργός Ναντίμ Ζαχάουι επεσήμανε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας.

ΚΥΠΕ

Τις πρώτες νοσηλείες φορέων της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ο Υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι, ενώ οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ανιχνεύσει πλέον 1.898 κρούσματα στη χώρα, με τον πραγματικό αριθμό όμως να εκτιμάται ότι είναι «δεκαπλάσιος».

Μιλώντας στο Sky News ο Βρετανός Yπουργός είπε ότι από αναλύσεις που έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε νοσηλευόμενους φορείς COVID προέκυψε ότι ασθενούν με τη συγκεκριμένη παραλλαγή, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Λονδίνο, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως ένα στα τρία κρούσματα κορωνοϊού ήδη οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο κ. Ζαχάουι εκτίμησε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδεικνύουν πως η Όμικρον «είναι λιγότερο σοβαρή» ως προς τα συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά προειδοποίησε πως με υψηλό αριθμό λοιμώξεων «δεκάδες χιλιάδες» ασθενείς θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. «Με απλά μαθηματικά, αν φτάσουμε στο 1 εκ. λοιμώξεις έως το τέλος Δεκεμβρίου, το 1% είναι 10.000 σοβαρές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο νοσοκομείο», ανέφερε ενδεικτικά.

Η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφαλείας Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) Δρ Σούζαν Χόπκινς τόνισε ότι «είμαστε ανήσυχοι και έχουμε δίκιο να είμαστε ανήσυχοι» όσο εκκρεμούν τα οριστικά συμπεράσματα για την Όμικρον. Προειδοποίησε δε ότι «ακόμα και με τη μισή σοβαρότητα των λοιμώξεων από της Δέλτα, τότε (με την Όμικρον) αντιμετωπίζουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλειών και δυνητικών θανάτων».

Ο καθηγητής Άντριου Χέιγουορντ από το UCL, μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE, επίσης προέβλεψε ένα «πολύ, πολύ μεγάλο κύμα λοιμώξεων», καθώς εκτίμησε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι «ίσως κάπου δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική» και παράλληλα «οι δύο δόσεις του εμβολίου έχουν σχετικά μικρή επίδραση στην αποτροπή αυτής της μετάδοσης».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας επίσης στο Sky News ο καθηγητής Μπάρι Σουμπ, επιστημονικός σύμβουλος της Kυβέρνησης της Νότιας Αφρικής, είπε πως τα κρούσματα εκεί διπλασιάζονται κάθε μία με μιάμιση ημέρα, αλλά οι νοσηλείες δεν έχουν αυξηθεί αντίστοιχα. Είπε επίσης ότι προσβάλλονται πολλοί διπλά εμβολιασθέντες, αλλά στην πλειοψηφία τους με ήπια συμπτώματα.

Επισήμανε παράλληλα ότι η χώρα έχει καταγράψει υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον σε νεαρές ηλικίες, για την ακρίβεια ακόμα και σε παιδιά ηλικίας δύο ετών. «Έχουμε δει κάποια αρκετά σοβαρά περιστατικά», συμπλήρωσε.

Πάντως ο Βρετανός Υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι είπε ότι η Kυβέρνηση δεν έχει «για την ώρα» σχέδια για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών.

Η ανησυχία για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο κορυφώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά από τη δημοσιοποίηση των προγνωστικών μοντέλων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που προειδοποιεί για 24.700 με 74.000 θανάτους (και για 175.000 με 492.000 νοσηλείες) λόγω της νέας παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέλος Απριλίου.

Οι ερευνητές της σχολής τόνισαν ότι για να αποτραπεί το πιο απαισιόδοξο σενάριο, δηλαδή αυτό των πολλών θανάτων λόγω μεγάλου βαθμού διαφυγής της Όμικρον από την άμυνα των εμβολίων και των ενισχυτικών δόσεων, θα απαιτούνταν η επιβολή πολύ πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων «εσχάτης καταφυγής».

Ήδη πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Kυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει αυστηροποίηση των μέτρων στο πλαίσιο ενός «σχεδίου Γ».

Εν τω μεταξύ οι πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με τον Μπόρις Τζόνσον να αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Η βρετανική Κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει περαιτέρω ώθηση στο πρόγραμμα χορήγησης των τρίτων δόσεων, ιδίως μετά από τα στοιχεία αναλύσεων της UKHSA που έδειξαν ότι ενώ οι δύο δόσεις δεν παρέχουν σημαντική άμυνα έναντι της Όμικρον μετά από 100 ημέρες, η προστασία από την ενισχυτική δόση αυξάνεται στο 75%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ