ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Friends», «Sex & the City» και το μυστικό της διαχρονικότητας

Τι κάνει τις δύο αυτές σειρές τόσο αγαπητές;

must.com.cy

ΤΟΥ ΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δύο ήταν τα sitcoms που σημάδεψαν τα '90s, οι ''Friends'' και το ''Sex & the City'' που ξεκίνησαν το 1994 και 1998 αντίστοιχα και έριξαν αυλαία το 2004. Τόσα χρόνια μετά και είναι γνωστό πως και τα δύο εξακολουθούν να έχουν εκατομμύρια φανατικούς σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησαν πολλές παρόμοιες σειρές με το ίδιο παρεϊστικο κόνσεπτ, το ''How I Met Your Mother'', το ''The Big Bang Theory'' ακόμα και το ''Modern Family' και όλα γνώρισαν δική τους επιτυχία αλλά μέχρι σήμερα οι δύο αυτές σειρές θεωρούνται σταθμοί στην τηλεόραση της νέας γενιάς και στην ιστορία της μοντέρνας τηλεόρασης.

Τι μας κάνει όμως να παραβλέπουμε τις χιλιάδες πιο καινούργιες επιλογές και να επιστρέφουμε στο ''Friends'' και στο ''SATC'' ξανά και ξανά; Χαριτωμένοι χαρακτήρες; Ναι, σίγουρα. Ενδιαφέρουσες ιστορίες; Ίσως.

Για αρχή το ''Friends'' περιλάμβανε έξι διαφορετικούς χαρακτήρες για πρωταγωνιστές, ο καθένας με τα δικά του καλά και τα δικά του κακά, ήταν υπερβολικά φυσιολογικοί όσο εξωφρενικές κι αν ήταν οι καταστάσεις που περνούσαν. Μπορούσες εύκολα να ταυτιστείς π.χ. με την Rachel, ή την Monica, ή τον Joey, ή μπορούσες να βρεις κομμάτια του εαυτού σου σε δύο ή περισσότερους. Ταυτόχρονα παρουσίαζαν μια δυναμική σε μια ομάδα ανθρώπων που ήθελες να συμμετέχεις και εσύ. Δεν υπήρχαν οι τρελές ανατροπές και οι φοβερές αποκαλύψεις, ήταν όλα γύρω από τις ζωές των έξι πρωταγωνιστών, σχέσεις, έρωτες, χωρισμοί, δουλειά, χαρές, απογοητεύσεις, όλα που αντιμετώπιζες κι εσύ. Με λίγα λόγια, δεν παρουσίαζαν το τηλεοπτικό δράμα για να κρατήσουν τον τηλεθεατή, η περίληψη δεν έγραφε ποτέ κάτι παραπάνω από το ''οι ζωές έξι φίλων στη Νέα Υόρκη'' και πάντα ήταν ακριβώς αυτό. Οι δέκα σεζόν ήταν η πορεία της παρέας από τα early 20s μέχρι τα early 30s και όλα όσα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα από εμάς μέσα σ' αυτή την περίοδο της δικής μας ζωής.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το ''SATC''. Σίγουρα δεν μπορείς να ταυτιστείς με το πώς η Carrie ζούσε στο διαμέρισμα που ζούσε ενώ ήταν ουσιαστικά άνεργη, ούτε με την τρελή σεξουαλική ζωή της Samantha. To ''SATC'' ήταν όμως από τις πρώτες σειρές που αναδείκνυε τέσσερις δυναμικές γυναίκες και αποθέωνε τη φιλία μεταξύ γυναικών. Όλες ήθελαν να κάτσουν με τις φίλες τους και τέσσερα Cosmo να λένε τα δικά τους, γιατί ήταν κάτι τόσο μα τόσο απλό. Από την άλλη φυσικά η Samantha ήταν ένας χαρακτήρες που έβαλε στο επίκεντρο κάτι που μέχρι τότε ήταν σχετικά ταμπού: την γυναικεία απελευθέρωση, και έγινε η εκπρόσωπος ενός κινήματος που ήρθε για να δείξει πως το σεξ δεν είναι μόνο για τους άντρες ούτε στη ζωή, ούτε στην τηλεόραση και δεν υπήρχε τίποτα λάθος σε μια γυναίκα που το απολαμβάνει.

Πέραν όμως των απίστευτων ποσών που ξόδευε η Carrie σε ρούχα και παπούτσια μαζί με το διαμερίσμα όσο ήταν απλά συνεργάτης στη Vogue, και πέραν της Samantha, είχε και πάλι στο επίκεντρο την δυναμική μιας παρέας που ήταν ανθρώπινη. Στον πυρήνα τους οι τέσσερις γυναίκες ήταν γυναίκες που θα μπορούσες να συναντήσεις, που θα μπορούσε να ήσουν.

Φυσικά καμία δεν ήταν τέλεια. Θα μας έπαιρνε πολλή ώρα να αναλύσουμε τι απ' όσα βλέπαμε τότε θα δίχαζαν τον κόσμο και θα προκαλούσαν αντιδράσεις αν προβάλλονταν σε μια νέα σειρά σήμερα. Αυτό όμως που τις κάνει τόσο διαχρονικές και τόσο αγαπητές είναι πως μας μεταφέρουν πίσω σε εποχές που τα πράγματα ήταν πιο απλά, ήθελες μια σειρά που είχε ωραίους χαρακτήρες και επεισόδια χωρίς δεσμεύσεις αφού το κάθε ένα ήταν ξεχωριστή ιστορία, ασχέτως αν έδεναν όλα σε μια γενικότερη ιστορία. Γι' αυτό και οι δύο αυτές σειρές εξακολουθούν να διατηρούν το κοινό τους και να θεωρούνται πλέον κλασικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση