ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ιδιωτική ιατρική το μέγα διακύβευμα του ΓεΣΥ

37 ώρες εργασίας στο σύστημα επιθυμούν οι γιατροί και μετέπειτα να έχουν τη δυνατότητα να ιδιωτεύουν

Σε συμπληγάδες οδηγείται το ΓεΣΥ μετά τη νέα προσπάθεια που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τις προηγούμενες μέρες ώστε να εξευρεθεί μια κοινή γραμμή μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, και να επέλθουν συγκλίσεις ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του Συστήματος τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι επί διημέρου συναντήσεις δεν απέδωσαν καρπούς.

Ο ΠΙΣ εμμένει στο να του παραχωρηθεί το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής σε περιβάλλον ΓεΣΥ, κάτι το οποίο αρνούνται να συζητήσουν κατηγορηματικά τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο ΟΑΥ, τονίζοντας ότι ούτε η φιλοσοφία του Σχεδίου Υγείας θα αλλάξει ούτε και η νομοθεσία. Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος φαίνεται να επιμένει σε όλες του τις θέσεις οι οποίες απορρέουν από το δημοψήφισμά τις 27ης Οκτωβρίου 2018, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την μακροπρόθεσμη εγγύηση της τιμής μονάδας ανά ιατρική πράξη των ειδικών γιατρών καθώς και τη διασφάλιση ότι θα εισαχθούν πρόνοιες για να μη γίνεται κατάχρηση του Συστήματος από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί πως ήδη υπάρχουν συγκλίσεις και ότι ικανοποίησε τα πλείστα εκ των αιτημάτων του ΠΙΣ. Στα πλαίσια μιας νέας προσπάθειας που θα καταβάλει ο ΟΑΥ, προκειμένου να αλλάξει η αρνητική στάση των Επιστημονικών Εταιρειών προς το ΓεΣΥ, συμφωνήθηκε όπως ο Οργανισμός μπει σε εντατικό διάλογο μαζί τους. Ωστόσο, η ιδιωτική ιατρική είναι το μέγα ζήτημα.

Ιδιωτική Ιατρική

Κόκκινη γραμμή για τους γιατρούς αποτελεί η ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο ΓεΣΥ, παρόλες τις συνεχείς αρνήσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. Σε δηλώσεις της στην «Κ», η Γραμματέας του ΠΙΣ Αναστασία Συμεού, ανέφερε πως ο ιατρικός κόσμος θα διεκδικήσει την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής και πως το ΓεΣΥ όπως έχει ψηφιστεί είναι αντισυνταγματικό, εξηγώντας, πως από τη στιγμή που δεν είναι υπάλληλοι του ΟΑΥ δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να τους στερείται αυτό το δικαίωμα.

Σημείωσε δε ότι έχουν λάβει δύο γνωματεύσεις από τους νομικούς συμβούλους του Ιατρικού Συλλόγου και πως έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά όταν το Σύστημα μπει σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου του 2019. Κληθείσα να σχολιάσει και να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο το οποίο θέτουν για την άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής, απάντησε, πως αυτό που θέλουν είναι να εργάζονται σε περιβάλλον ΓεΣΥ 37 ώρες την εβδομάδα όπως κάθε εργαζόμενος και τις υπόλοιπες ώρες να έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν ασθενή αν οι ίδιοι το επιθυμούν ως ιδιώτες. Ωστόσο, παρότι η κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται πως όσον αφορά αυτό το ζήτημα δεν δέχεται να το συζητήσει διότι όπως ήδη αναφέρθηκε και τονίζεται από πηγές, αλλοιώνεται η φιλοσοφία του Συστήματος.

Υπέρ-επισκεψιμότητα

Ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν επί της τραπέζης κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον ΠΙΣ, τον ΟΑΥ και τον υπουργό Υγείας, ήταν αυτό της υπέρ-επισκεψιμότητας. Κατ΄αρχήν να αποσαφηνίσουμε πως με τον όρο υπέρ-επισκεψιμότητα εννοούμε ότι σε περιβάλλον ΓεΣΥ ο δικαιούχος επισκέπτεται τον προσωπικό του γιατρό ή τον παιδίατρο αντιστοίχως για τα παιδιά, περισσότερες φορές από όσο κρίνει ο γιατρός ότι είναι αναγκαίο.

Ο ιατρικός κόσμος εξέφρασε επανειλημμένα τις ανησυχίες του πέριξ του ότι στη νομοθεσία υπάρχουν αρκετές πρόνοιες οι οποίες διασφαλίζουν ότι οι γιατροί δεν θα εκμεταλλευτούν το Σύστημα εις βάρος του ασθενή, αλλά καμία που να εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση του Συστήματος από τους δικαιούχους. Τις εν λόγω ανησυχίες συμμερίζεται και ο ΟΑΥ, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υγείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπει πρόνοια προκειμένου να μην λαμβάνει χώρα αυτή η κατάχρηση από μέρους των ασθενών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο τρόπος εξέτασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπέρ-επισκεψιμότητας που πιθανώς να παρατηρηθεί όταν το Σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, είναι να καταβάλλεται μια έξτρα χρέωση (συμπληρωμή) στον πολίτη που θα ξεπερνά έναν προκαθορισμένο αριθμό επισκέψεων ετησίως, με σκοπό να μην επιβαρύνεται ο πάροχος υγείας από άσκοπες και συνεχείς επισκέψεις. Σημειώνεται δε, πως ούτε το κόστος της συμπληρωμής αλλά ούτε και το ύψος των επισκέψεων έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο αναμένεται ότι θα έχουμε σύντομα κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, άλλωστε, είχε συζητηθεί ξανά προ βδομάδων, όταν οι παιδίατροι πρότειναν στον ΟΑΥ να προστεθεί συμπληρωμή όταν ένα παιδί ξεπεράσει τις τρεις επισκέψεις ετησίως, με τον Οργανισμό να την απορρίπτει, κρίνοντας ότι ήταν πολύ μικρός ο αριθμός των επισκέψεων που προτείνουν.

Ξεκινά νέος διάλογος

Σε εντατικό διάλογο θα μπουν Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Επιστημονικές Εταιρείες το επόμενο τρίμηνο μετά από αίτημα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αφού πρωτίστως επιλυθούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως το προαναφερθέν φαινόμενο της υπέρ-επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου ο ΟΑΥ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τις Επιστημονικές Εταιρείες για να μελετήσουν από κοινού τον κατάλογο δραστηριοτήτων και την ειδικότητα που αφορά την κάθε μια εξ αυτών, και στα σημεία που υπάρχει περιθώριο διόρθωσης των τιμών ανά ιατρική πράξη. Αξίζει να αναφερθεί πως κάποιες από τις τιμές που προσφέρονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ είναι πιο χαμηλές σε σχέση με αυτές που παίρνουν τη δεδομένη στιγμή οι γιατροί και κάποιες αντιστοίχως υψηλότερες.

Ετσι, αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να γίνουν κάποιες ανακατανομές ούτως ώστε να συμφωνηθεί πόσες μονάδες θα παίρνει ο ειδικός γιατρός για κάθε ιατρική πράξη χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του Συστήματος. Όσον αφορά την εγγύηση της τιμής μονάδας, της οποίας ο μέσος όρος της υπολογίζεται στα 15 ευρώ, ΟΑΥ και υπ. Υγείας, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό προτείναν στον ΠΙΣ αυτή να διαρκέσει τρία χρόνια αντί για ένα, όπως άλλωστε ο ΟΑΥ είχε εισηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται δε πως σε αυτή τη συνάντηση ο ΟΑΥ είχε εγγυηθεί στον ΠΙΣ πως για ένα χρόνο η τιμή μονάδας δεν θα υπερέβαινε τα 17 ευρώ αλλά ούτε θα υποχωρούσε των 13 ευρώ, κάτι το οποίο ο ιατρικός κόσμος χαιρέτισε. Ωστόσο, ζήτησε αυτό να έχει ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του Συστήματος και όχι μόνο για τον πρώτο χρόνο.

Σε περίπτωση που η τιμή μονάδας λόγω της υπέρ-επισκεψιμότητας φθάσει στα 13 ευρώ και πιέζεται προς τα κάτω, τότε αυτόματα ενεργοποιείται ένας μηχανισμός ο οποίος καλεί τους ΟΑΥ, ΠΙΣ και υπουργείο Υγείας, να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να εξετάσουν το γιατί συμβαίνει αυτή η κατάχρηση. Αν αυτή η κατάχρηση αφορά δύο με τρεις εταιρείες τότε θα μπουν σε εφαρμογή πρωτόκολλα για να περιοριστεί το φαινόμενο. Στην περίπτωση όμως που διαφανεί ότι αυτό συμβαίνει διότι ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός, τότε το Υπουργείο Υγείας θα μελετήσει το ενδεχόμενο αύξησης αυτού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση