ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:05
 

Η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για το Ιλντίπ

Μεγάλη αμερικανοτουρκική αναμέτρηση στη Συρία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για το Ίντλιπ. Δεν πρόκειται να επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος στην βόρεια Συρία». Αυτά δηλώνει ο κ. Γιλντιρίμ σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, δηλώσεις που δείχνουν ότι ότι οι εξελίξεις στη Συρία είναι σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξάλλου λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αμερικανοτουρκική αναμέτρηση στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Τουρκία και ΗΠΑ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ελέγξουν την πόλη Ίντλιπ, την οποία ελέγχουν ισλαμιστικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμά με την Τουρκία. 

Στο Ίντλιπ υπάρχουν και παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάϊντα, κυρίως η Οργάνωση Αλ Νούσρα, την οποία καταπολεμά πλέον η Τουρκία. Πριν από λίγες ημέρες, στην Τουρκία, οι διωκτικές αρχές ξεκίνησαν επιχειρήσεις που στρέφονται κατά της Αλ Νούσρα.

Η Τουρκία υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ, κατά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα εξαπολύσει επίθεση κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων του Ίντλιπ. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να στηριχθούν στην υποστήριξη και στην συνεργασία των Κούρδων, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση των περιοχών που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα προς τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.

Για να εμποδίσει την εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου, η Τουρκία ετοιμάζει την δική της στρατιωτική επιχείρηση για το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Πρώτος σταθμός των τουρκικών δυνάμεων αναμένεται να είναι η πόλη Άφριν, την οποία ελέγχουν τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι. Η Τουρκία στηρίζεται στην συνεργασία διάφορων αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων για την κατάληψη αυτής της πόλης. Μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, η Άγκυρα θα στρέψει το βλέμμα της προς το Ίντλιπ. Στην περίπτωση του Ίντλιπ, η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον ρωσικό στρατό.

Στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι Τουρκία και ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα αναμέτρηση στην Μεσοποταμία, η οποία θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της. Οι τουρκικές πηγές τονίζουν ομόφωνα ότι το Κουρδικό Ζήτημα αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα της Άγκυρας και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να αγνοήσουν αυτή την πραγματικότητα οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Δύσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια μεγάλη αναμέτρηση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού».

Θρίαμβος για Μπόρις Τζόνσον

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X