ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για το Ιλντίπ

Μεγάλη αμερικανοτουρκική αναμέτρηση στη Συρία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για το Ίντλιπ. Δεν πρόκειται να επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος στην βόρεια Συρία». Αυτά δηλώνει ο κ. Γιλντιρίμ σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, δηλώσεις που δείχνουν ότι ότι οι εξελίξεις στη Συρία είναι σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξάλλου λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αμερικανοτουρκική αναμέτρηση στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Τουρκία και ΗΠΑ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ελέγξουν την πόλη Ίντλιπ, την οποία ελέγχουν ισλαμιστικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμά με την Τουρκία. 

Στο Ίντλιπ υπάρχουν και παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάϊντα, κυρίως η Οργάνωση Αλ Νούσρα, την οποία καταπολεμά πλέον η Τουρκία. Πριν από λίγες ημέρες, στην Τουρκία, οι διωκτικές αρχές ξεκίνησαν επιχειρήσεις που στρέφονται κατά της Αλ Νούσρα.

Η Τουρκία υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ, κατά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα εξαπολύσει επίθεση κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων του Ίντλιπ. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να στηριχθούν στην υποστήριξη και στην συνεργασία των Κούρδων, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση των περιοχών που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα προς τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.

Για να εμποδίσει την εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου, η Τουρκία ετοιμάζει την δική της στρατιωτική επιχείρηση για το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Πρώτος σταθμός των τουρκικών δυνάμεων αναμένεται να είναι η πόλη Άφριν, την οποία ελέγχουν τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι. Η Τουρκία στηρίζεται στην συνεργασία διάφορων αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων για την κατάληψη αυτής της πόλης. Μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, η Άγκυρα θα στρέψει το βλέμμα της προς το Ίντλιπ. Στην περίπτωση του Ίντλιπ, η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον ρωσικό στρατό.

Στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι Τουρκία και ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα αναμέτρηση στην Μεσοποταμία, η οποία θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της. Οι τουρκικές πηγές τονίζουν ομόφωνα ότι το Κουρδικό Ζήτημα αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα της Άγκυρας και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να αγνοήσουν αυτή την πραγματικότητα οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Δύσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια μεγάλη αναμέτρηση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση