ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την εναλλακτική ιατρική του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να διερευνηθεί, κατά πόσον ενέσεις με απολυμαντικά και έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού.

Kathimerini.gr

Θύελλα αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσαν οι τελευταίες εμπνεύσεις του Αμερικανού προέδρου κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου από την ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου, που εποπτεύει τη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Αυτοσχεδιάζοντας, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με το επιστημονικό επιτελείο που τον περιβάλλει, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να διερευνηθεί κατά πόσον ενέσεις με απολυμαντικά και έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού. Θέσεις που θα ήταν αστείες, αν δεν απειλούσαν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε όσους εμπιστεύονται τον πρόεδρό τους για ιατρικά θέματα.

Είχε προηγηθεί, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, παρουσίαση των πορισμάτων πρόσφατων ερευνών από τον Γουίλιαμ Μπράιαν, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις εν λόγω έρευνες, η COVID-19 εξασθενεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύαμε όταν εκτεθεί στο φως και στη ζέστη, ενώ λευκαντικές ουσίες και, ακόμη περισσότερο, το φαρμακευτικό οινόπνευμα εξοντώνουν τον ιό που έχει επικαθήσει σε επιφάνειες εντός λίγων λεπτών.

Τα εν λόγω ευρήματα εντυπωσίασαν τον Τραμπ, ο οποίος δεν άργησε να αφήσει τη φαντασία του να οργιάσει. «Επομένως, ας υποθέσουμε ότι προσβάλλουμε το σώμα με μια τρομερή –δεν ξέρω αν είναι υπεριώδης ή απλώς πολύ ισχυρό φως– ακτινοβολία», είπε ο πρόεδρος, στρεφόμενος προς την Ντέμπορα Μπιρξ, συντονίστρια της ομάδας εργασίας για τον κορωνοϊό, η οποία εμφανώς έκανε μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσει τη σοβαρότητά της. «Υποθέστε ότι φέρνουμε το φως μέσα στο σώμα, κάτι που μπορεί να γίνει είτε μέσω της επιδερμίδας είτε με κάποιον άλλο τρόπο. Νομίζω ότι είπατε ότι θα το ελέγξετε και αυτό. Φαίνεται ενδιαφέρον», δήλωσε ο Τραμπ και ρώτησε την Μπιρξ αν ήξερε κατά πόσον «η θερμότητα και το φως» μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού. «Οχι ως θεραπεία. Βέβαια ο πυρετός βοηθάει το σώμα να αντιδράσει, αλλά δεν έχω ακούσει για θερμότητα και φως» απάντησε, διασώζοντας με κόπο την αυτοκυριαρχία της η Μπιρξ.

Σε απαιτητική δοκιμασία αυτοκυριαρχίας εξελίσσεται, για το επιστημονικό επιτελείο του Λευκού Οίκου, η καθημερινή ενημέρωση του Τύπου από τον Ντόναλντ Τραμπ για την πανδημία. Στη φωτογραφία, η δρ Ντέμπορα Μπιρξ ακούει τον πρόεδρο να συνιστά έρευνες για το κατά πόσον μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και ενέσεις χλωρίνης ή οινοπνεύματος.

Αλλά ο πρόεδρος δεν είχε εξαντλήσει την επινοητικότητά του. «Επειτα, βλέπω ότι τα απολυμαντικά εξοντώνουν τον ιό σε ένα λεπτό. Ενα λεπτό! Μήπως υπάρχει τρόπος να κάνουμε κάτι παρόμοιο με ένεση στον οργανισμό ή με κάτι σαν καθάρισμα;», αναρωτήθηκε και πάλι ενώπιον του επιστημονικού του επιτελείου, που είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό. «Λοιπόν, θα ήταν ενδιαφέρον να το μελετήσετε», τους συνέστησε ο πρόεδρος, για να προσθέσει, σεμνά και ταπεινά: «Δεν είμαι γιατρός. Αλλά είμαι, ας πούμε, ένα άτομο που διαθέτει καλό... ξέρετε τι».

Η ετυμηγορία της ιατρικής κοινότητας για τις ετερόδοξες ιδέες Τραμπ ήταν ομόθυμη. Για «απόλυτη γελοιότητα» έκανε λόγο ο πνευμονολόγος Τζον Μπαλμς από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, τονίζοντας ότι ακόμη και αραιά διαλύματα χλωρίνης ή οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό δηλητηριασμό, ενώ πιο ισχυρές δόσεις προκαλούν τύφλωση, κώμα ή και θάνατο. «Είναι μια συνηθισμένη μέθοδος... αυτοκτονίας», παρατήρησε από την πλευρά του ο Βιν Γκούπτα από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Οσο για τις υπεριώδεις ακτίνες, πέραν του ότι δεν θα προσφέρουν τίποτα σε κάποιον που έχει ήδη προσβληθεί από τη νόσο, όλοι συμφωνούν ότι είναι παράλογο να διακινδυνεύει κανείς μελάνωμα για να προφυλαχθεί από κορωνοϊό.

Δημοσιογράφοι, επιστήμονες και πολιτικοί χαρακτήριζαν ανεύθυνες τις δηλώσεις Τραμπ, φοβούμενοι ότι κάποιοι από τους οπαδούς του μπορεί να πάρουν στα σοβαρά τις ιδέες του, με τραγικά για τους ίδιους αποτελέσματα. Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας από την Αριζόνα και η γυναίκα του χρειάστηκε να μπουν σε νοσοκομείο καθώς είχαν καταπιεί ποσότητες υδροξυχλωροκίνης, ουσίας που είχε παρουσιαστεί από τον Τραμπ περίπου ως θαυματουργό φάρμακο για την COVID-19.

Κατά τα λοιπά, αρκετές Πολιτείες δρομολογούν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρότι η Τετάρτη ήταν μία από τις πιο φονικές μέρες της πανδημίας στις ΗΠΑ, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 3.176, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 26.971. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ συνέχιζε τις βιτριολικές επιθέσεις της εναντίον της Κίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ισχυρίζεται ότι «η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε για τα πρώτα κρούσματα ήδη από τον Νοέμβριο», αλλά δεν ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα παρά στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε άλλες δηλώσεις του, ο Πομπέο απείλησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν οριστικά τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχουν προσωρινά αναστείλει.

Δημοσκόπηση

Λίγοι είναι οι Αμερικανοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι παρακολουθούν τακτικά ή εμπιστεύονται τον πρόεδρο Τραμπ ως πηγή ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό δείχνει νέα δημοσκόπηση του Associated Press και του Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών NORC.

Ποσοστό μόλις 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξασφαλίζει την πληροφόρησή του για την πανδημία από τον Τραμπ, ενώ μόνο το 22% ανέφερε ότι εμπιστεύεται τα λόγια του προέδρου κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσής του. Ποσοστό 21% δηλώνει ότι εμπιστεύεται «εν μέρει» τον πρόεδρο.

Πιστοί στον Τραμπ παραμένουν, όμως, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, καθώς ποσοστό 82% από αυτούς δηλώνει ότι συνεχίζει να εγκρίνει τις πρωτοβουλίες του, με το ποσοστό αποδοχής του να παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τους τελευταίους μήνες στο 42%.

Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης δημιουργούν αμφιβολίες για την αξία των ημερήσιων τηλεοπτικών συνεντεύξεων Τύπου του Τραμπ, στις οποίες ο πρόεδρος εμφανίζει ρόδινη εικόνα της κατάστασης.

Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε ο Τραμπ να δίνει μεγαλύτερη σημασία στις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων.  

- A.P.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X