ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους - Στοιχεία που προβληματίζουν

Στην αρνητική 3η θέση η Κύπρος με ποσοστό 66%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο περί Πωλήσεως Οινοπνευματοδών Ποτών Νόμος και οι πρόνοιές του όσον αφορά την πώληση σε ανήλικα άτομα κάτω των 17 ετών, φαίνεται ότι καταπατείται με τον χειρότερο τρόπο στην Κύπρο.

Αυτό καταδεικνύουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, καθώς και τα δύο περιστατικά: ο θάνατος του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους στην Λάρνακα και η λιποθυμία της 13χρονης στην Λεμεσό, εξαιτίας της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Όσον αφορά το πιο πρόσφατο περιστατικό με την 13χρονη, συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, η μητέρα της επικοινώνησε με την δύναμη στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου (18/5) αναφέροντας ότι παρέλαβε το παιδί της μία ώρα προηγουμένως, στις 19:30 το βράδυ, από ανοιχτό χώρο, πλησίον εστιατορίου στη Γερμασόγεια σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Φίλοι της 13χρονης ανέφεραν ότι η κοπέλα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Η 13χρονη κατέληξε σε κωματώδη κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο στην Λευκωσία, ωστόσο η κατάστασή της βελτιώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες η 13χρονη θα βγει από την εντατική σύντομα και θα μεταφερθεί σε έναν χώρο υψηλής παρακολούθησης στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Τα στοιχεία τρομάζουν

Ως την πιο δημοφιλή ουσία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 16 ετών στην Κύπρο, κατατάσσει το αλκοόλ η πιο πρόσφατη έρευνα του 2015 που διενεργήθηκε από την ESPAD με την συμμετοχή 35 ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του τον Δεκέμβριο του 2018, όσον αφορά την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, είπε πως «η χρήση αλκοόλ κατά τον ίδιο μήνα (15-34 ετών στο γενικό πληθυσμό) ήταν 63,6%, σημειώνοντας μικρή μείωση από το 2012 που ήταν 70%, συγκριτικά με την ΕΕ που ήταν 11,3% - 86,7%».

Επίσης, είπε πως «η χρήση αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα (15-16 ετών) ήταν 68%, παραμένοντας σε σταθερή τάση, αφού από το 2011 είναι περίπου στο 70%, σε σύγκριση με 48% που καταγράφεται στην ΕΕ», για να συμπληρώσει ότι τα ποσοστά μέθης τον τελευταίο μήνα σε ηλικίες 15 με 16 ετών αγγίζουν το 14%, διατηρώντας σταθερή τάση από το 2011 της τάξης του 14%.

Άλλο ένα στατιστικό της έρευνας που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι η Κύπρος κατέχει την αρνητική τρίτη θέση στην κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά. Συγκεκριμένα τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης αλκοόλ από παιδιά εντοπίστηκαν στη Γεωργία σε ποσοστό 72%, στην Τσεχία με 68% και στην Κύπρο με 66%.

Η νομοθεσία και τα ερωτηματικά

Η πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους, καθώς και η χρήση τέτοιων ποτών από ανήλικους, απαγορεύεται ρητώς, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, Ο περί Πωλήσεως Οινοπνευματοδών Ποτών Νόμος, όσον αφορά την πώληση σε και την κατανάλωση από ανηλίκους, προνοεί τα εξής:

«Απαγορεύσεις αναφορικά με ανηλίκους

5Α.-(1) Η πώληση, η διάθεση ή η χορήγηση οινοπνευματώδους ποτού σε οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε για σκοπούς επιτόπιας κατανάλωσης είτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, απαγορεύεται, εκτός αν διαπιστωθεί με οποιαδήποτε έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία ότι το πρόσωπο αυτό είναι ηλικίας μεγαλύτερης των δεκαεπτά ετών.

(2) Την ευθύνη για την πώληση, τη διάθεση ή τη χορήγηση οινοπνευματώδους ποτού σε πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών, κατά παράβαση του εδαφίου (1), φέρει και το πρόσωπο το οποίο είναι ιδιοκτήτης ή διευθυντής της επιχείρησης ή έχει υπό τον έλεγχο του το υποστατικό ή το χώρο στον οποίο διαπράττεται η παράβαση, καθώς και το πρόσωπο το οποίο παρέσχε το οινοπνευματώδες ποτό.

(3) Η λήψη ή η κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού από πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών απαγορεύεται.

(4) Την ευθύνη για τη λήψη ή την κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού από πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών, κατά παράβαση του εδαφίου (4), φέρει και το πρόσωπο το οποίο είναι ιδιοκτήτης ή διευθυντής της επιχείρησης ή έχει υπό τον έλεγχο του το υποστατικό ή το χώρο στον οποίο διαπράττεται η παράβαση, καθώς και το πρόσωπο το οποίο παρέσχε το οινοπνευματώδες ποτό».

Παρά την ύπαρξη της νομοθεσίας, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ξέφραγο αμπέλι, κάτι που προκύπτει τόσο από τα στοιχεία της Αρχής, όσο και από τα δύο πρόσφατα, πολύ σοβαρά περιστατικά, σε Λάρνακα και Λεμεσό.

Τα ερωτηματικά, σε ακόμα μια υπόθεση, είναι βασανιστικά. Σε ποιο βαθμό γίνονται οι έλεγχοι, σε σχέση με την πώληση των αλκοολούχων ποτών, ώστε τα παιδιά να έχουν τόσο εύκολη πρόσβαση σε αυτά; Από την άλλη, φαίνεται ότι οι ποινές δεν είναι τόσο αποτρεπτικές όσο θα έπρεπε, ώστε να εξαναγκάζονται όλοι να τηρούν κατά γράμμα την νομοθεσία.

Πηγή: 24news 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση