ΚΥΠΕ
Στην απόφαση να μην προχωρήσουν σε ψηφιοποίηση του Safe Pass (κυπριακό ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας), αλλά να εφαρμόσουν κατευθείαν το Green Pass (ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας), το οποίο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, προχώρησε το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.
Δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου έτοιμο το Green Pass
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το Green Pass θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή το 2ο δεκαπενθήμερο Ιουνίου, για να σημειώσει ότι μέχρι τότε η Κύπρος θα συνεχίσει με το μέτρο του Safe Pass, το οποίο θα εξακολουθήσει να υφίσταται με τη μορφή που έχει σήμερα, δηλαδή έντυπα.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν, μέχρι την εφαρμογή του Green Pass, σε επιχειρήσεις εστίασης, πολυκαταστήματα, γυμναστήρια, ναούς, ξενοδοχεία, θέατρα, γάμους, βαφτίσεις και κηδείες, πιστοποιητικό εμβολιασμού με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση ή sms αποδέσμευσης, για όσους νόσησαν από covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή έγγραφο με πρωτότυπη σφραγίδα από αρνητικό PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών.
Υπό τη μορφή application το Green Pass
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόκκινος είπε πως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εφαρμογή του Green Pass, που όλα τα κράτη μέλη δουλεύουν πάνω σε αυτό, για να σημειώσει πως ευελπιστεί ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα κρατηθεί.
Ερωτηθείς γιατί δεν θα ψηφιοποιηθεί τελικά το Safe Pass, ο κ. Κόκκινος είπε ότι επειδή το χρονικό διάστημα από την ψηφιοποίηση του Safe Pass της Κύπρου μέχρι την εφαρμογή του Green Pass της ΕΕ θα ήταν σύντομο, αποφασίστηκε η αναμονή του δεύτερου, για αποφυγή της ταλαιπωρίας του κόσμου.
«Για να μη βγάζουμε το Safe Pass με άλλη μορφή και ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα να πούμε στον κόσμο για Green Pass, αποφασίσαμε να αναμένουμε το Green Pass. Το Safe Pass θα παραμείνει με τη μορφή που έχει σήμερα», είπε συγκεκριμένα.
Κληθείς να εξηγήσει τη λειτουργία του Green Pass, είπε πως θα λειτουργήσει ψηφιακά, υπό τη μορφή application, για να σημειώσει πως θα μπορεί να τυπωθεί και σε έντυπο προς διευκόλυνση όσων δεν είναι τεχνολογικά εξοικειωμένοι.
Σημειώνεται ότι το Green Pass θα είναι διασυνοριακό, με στόχο τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Το Safe Pass είναι μία ενδιάμεση εθνική εκδοχή του πιστοποιητικού ανοσίας σε απλή μορφή, η οποία μέχρι την υιοθέτηση του Green Pass, στοχεύει στην ασφαλή διακίνηση των πολιτών.