ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρια κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΦ

Η ίδια έκανε λόγο και για απειλές κατά της ζωής της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο Δελτίο Ειδήσεων του Europe One με την Νίκη Σταματιάδου, εμφανίστηκε η Μυριανθούλα Παπασωκράτους, απόστρατη υπαξιωματικός μόνιμή λοχία προβολικού και στην παρουσία της δικηγόρου της προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε στον χώρο τον ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου.

«Ονομάζομαι Μύρια Παπασωκράτους και είμαι 47 ετών. Μπήκα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1997, ήδη διαζευγμένη και μητέρα τριών παιδιών» ανάφερε αρχικά και στην συνέχεια ξεκίνησε να περιγράφει τα όσα έζησε.

«Θα αρχίσω με το περιστατικό του 1999 όπου εργαζόμουν στην 199 μοίρα πυροβολικού. Είχα αποδεχθεί την πρώτη σεξουαλική παρενόχληση, λέγοντας μου αν θέλω να περάσω καλά, να έχω σεξουαλική σχέση με κάποιον λοχαγό σε αυτό το στρατόπεδο. Εγώ φυσικά του είπα θέλω να το σκεφτώ για να μπορέσω να τον αποφύγω, το αρνήθηκα. Μετά προχώρησα σε καταγγελία, αλλά δυστυχώς πηγαίνοντας στον τότε διοικητή μου, με ρώτησε αν έχω στοιχεία. Δυστυχώς δεν υπήρχαν στοιχεία, δεν μπορούσα να προχωρήσω, αν και το είχα αναφέρει και σε ανώτερους. Από τότε, είχα αρχίσει να δέχομαι κάποιον πόλεμο ψυχολογικό, τόσο και bullying. Μετά ακολούθησαν διάφορες μεταθέσεις μου, αναγκαζόμενη να μετατίθεμαι λόγω αυτών των καταστάσεων, κατέληξα στην 8η ταξιαρχία πεζικού στην Πάφο. Εκεί, τον Νοεμβρίου του 2010, είχα δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση με επίθεση προς εμένα, μέσα στο ίδιο το γραφείο που εργαζόμουν. Με άρπαξε ο κύριος από την κοιλιά, μου άρχισε να μου τρίβει την κοιλιά και να με φιλάει, λέγοντάς μου έκανες κοιλίτσα», σημείωσε.

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι αφότου κατήγγειλε την υπόθεση, δέχθηκε μορφές εκφοβισμού: «Αντέδρασα, κατήγγειλα το περιστατικό στον πρώτο ανακριτή, ο οποίος και φυσικά τον είχε υποστηρίξει, όμως ο κύριος αυτός είχε αποδεχθεί τι συνέβη και ζήτησε και συγνώμη. Συνέχισε να ζητάει να συνεχίσω να δουλεύω μαζί του, αλλά εγώ αρνήθηκα και ζήτησα να μετακινηθώ. Εκ τότε είχα προχωρήσει σε καταγγελία στην Επίτροπο Διοίκησης, όμως από τη δεύτερη μέρα είχε αρχίσει ψυχολογικός πόλεμος, απειλές, εκβιασμοί και όλων των μορφών bullying, ώστε να κλείσω το στόμα μου. Ερωτήθηκα και στο γραφείο του ανακριτή τι ζητώ για να σωπάσω και μου είπε και σιγά το πράμα, που έγινε. Μετά από αυτό ακολούθησαν πάρα πολύ άσχημες πιέσεις, έχω απευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και ζητούσα τη δικαίωση μου. Ανέφερε τα περιστατικά με επιστολές μου σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Δημοκρατίας. Στον υπουργό Δικαιοσύνης, του παρέδωσα φάκελο με στοιχεία, όμως αντίκριζα συνέχεια εμπόδια. Δεν με άφηναν να προχωρήσω. Είχα αναγκαστεί με τους εκβιασμούς και τις ενοχλήσεις να αποσύρω κατά κάποιο τρόπο την καταγγελία, και να επανέρχομαι, γιατί φοβόμουν για τη ζωή μου. Μπορώ να αποδείξω όλα αυτά που λέω, εάν χρειαστεί σε οποιοδήποτε Δικαστήριο. Μετά άρχισαν οι απειλές προς το πρόσωπό μου, οι ενοχλήσεις προς το οικογενειακό περιβάλλον και στον κόσμο που είχα καλές σχέσεις τα ενοχλούσαν. Αργότερα, το 2020 με είχαν απολύσει με την προϋπόθεση γιατί μου είχαν χαμηλώσει τις βαθμολογίες και αυτό γινόταν από τον καιρό που κατήγγειλα τον κύριο αυτό».

Η 47χρονη ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μετά τις εξελίξεις. «Επί 13 χρόνια μου είχαν περιορίσει και το φιλικό μου περιβάλλον. Με είχαν απομονώσει και από τον κόσμο προσβάλλοντας με πολύ άσχημα λόγια. Χρησιμοποιούσαν τον διασυρμό του ονόματος μου και αναγκάστηκα να έρθω στην Ελλάδα να ψάξω για δουλειά για να μπορώ να ζήσω. Δεν μου έχει δοθεί και η σύνταξή μου και το εφάπαξ μου το οποίο μου έχει καθοριστεί σε τέσσερις δόσεις που είναι μέχρι το 2030. Δεν είναι δυνατό να ζήσει ένας άνθρωπος, χωρίς λεφτά και με 125 ευρώ σύνταξη και όχι τώρα αλλά στα 55 μου. Ζητώ τη δικαίωσή μου σαν άνθρωπος, ζητώ τουλάχιστον τα ανθρώπινά μου δικαιώματα και ζητώ να μιλήσουν και άλλες κοπέλες που έχουν ίσως δεχθεί αυτές τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, γιατί κάποιοι υψηλόβαθμοι χρησιμοποιούν τη θέση τους για να εκμεταλλεύονται κόσμο. Εργαζόμαστε για να βγάλουμε το ψωμί μας».

Σύμφωνα με την δικηγόρο της κας. Παπασωκράτους, η πελάτισσά της προσέφυγε στην ΕΔΑΔ αφού μέσω των καταγγελιών στην Κύπρο, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X