ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακό, τουρκικές προκλήσεις και διμερείς σχέσεις συζήτησαν Αναστασιάδης-Βούτσιτς

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την 2η Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – Σερβίας με τη διοργάνωση και ενός επιχειρηματικού φόρουμ

ΚΥΠΕ

Η έκφραση πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αποστολή συγκεκριμένου ειδικού απεσταλμένου για επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό είναι μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των δύο πλευρών και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα που θα επιτρέπουν την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ευχή για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας τη διαχρονική θέση αρχών που διατηρεί το Βελιγράδι επί του θέματος.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με τον κ. Βούτσιτς, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του, στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του για την πλήρη στήριξη της Σερβίας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον ενημέρωσε και για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Λευκωσίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – Σερβίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι η Σερβία μπορεί πάντοτε να θεωρεί την Κύπρο έναν αξιόπιστο εταίρο εντός της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως «το μέλλον της Σερβίας δεν μπορεί παρά να είναι, και πρέπει να είναι, ευρωπαϊκό».

Επανέλαβε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ υπογράμμισε τη στήριξη της Λευκωσίας στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε εξάλλου ότι πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη 2η Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – Σερβίας.

Η συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα πρέπει να θεωρείται πέραν από δεδομένη, όπως επίσης δεδομένη θεωρείται και η από κοινού θέληση για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, προς όφελος των λαών μας, είπε.

«Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος φιλοξενήσει στη Λευκωσία, προ του τέλους του τρέχοντος έτους τη 2η Διακυβερνητική Διάσκεψη μεταξύ της Κύπρου και της Σερβίας, με τη διοργάνωση και ενός επιχειρηματικού φόρουμ, με στόχο την εξέταση ενίσχυσης της συνεργασίας μας τόσο στους οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος» συμπλήρωσε.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι συζήτησαν με τον κ. Βούτσις για την ευρωπαϊκή πορεία και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα σας φίλε Πρόεδρε, δεν έχω καμία αμφιβολία πως στο εγγύς μέλλον η Σερβία θα αποτελέσει μέρος της Ένωσης» είπε και επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας να μοιραστεί με τη Σερβία την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποκομίσει μέσω της ιδιότητας της ως Κράτους Μέλους της ΕΕ, όσον αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπογράμμισε συναφώς ότι «η Σερβία μπορεί πάντοτε να βασίζεται στη δέσμευση της Κύπρου να δρα ως αξιόπιστος εταίρος εντός της Ένωσης και ως μια φίλη χώρα η οποία πιστεύει ειλικρινά ότι το μέλλον της Σερβίας δεν μπορεί παρά να είναι, και πρέπει να είναι, ευρωπαϊκό».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον προσεχή Ιούνιο, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής για τη Σερβία, θα προβεί σε μια σωστή αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας.

Για τη διαφορά Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η νομική βάση για επίλυση του θέματος παραμένει το σχετικό με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όσο το εν λόγω ψήφισμα παραμένει σε ισχύ, η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχίσει να είναι παράνομη» είπε.

Η ε/κ πλευρά συνεχίσει τον διάλογο για Κυπριακό

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να συνεχίσει τον διάλογο, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Περιέγραψε ως απώτερο στόχο την εξεύρεση λύσης «που να δημιουργεί πραγματικά ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, μακράν οποιωνδήποτε εγγυήσεων ή επεμβατικών δικαιωμάτων και με την απόσυρση κάθε κατοχικού στρατεύματος ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ένα ομαλό κράτος, όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Είπε ότι η έκφραση πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα για αποστολή συγκεκριμένου ειδικού απεσταλμένου για επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό «είναι μία ευκαιρία που έχει τεθεί ενώπιον μας, μέσα από την οποία ευελπιστούμε να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των δύο πλευρών και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα που θα επιτρέπουν την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών».

Ακόμη αναφέρθηκε στον στόχο για επίτευξη μίας συνολικής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κεκτημένου της ΕΕ, αλλά και στην ανάγκη για αποχή από ενέργειες «που αντί να υποβοηθήσουν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να πετύχουν μια λύση, παρεμβάλλουν εμπόδια, δημιουργούν και αυξάνουν τη μεταξύ μας δυσπιστία με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουμε στις προσπάθειες και στη βούληση επανένωσης της χώρας και δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Εξέφρασε τέλος τη βαθύτατη εκτίμηση και αναγνώριση της Κύπρου για τη συνεισφορά του σερβικού λαού μέσα από την παρουσία του σερβικού αποσπάσματος στην UNFICYP.

Βούτσιτς: Eνίσχυση των διμερών σχέσεων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Σερβία εκτιμά τη θέση και στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα, σημειώνοντας ότι τόσο ο κυπριακός λαός όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το επιβεβαίωσαν αυτό σε πολλές περιπτώσεις.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μίλησαν για διάφορα θέματα που αποτελούν προβλήματα και για Κύπρο και για τη Σερβία και επεσήμανε τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, και πρόσθεσε ότι σε μελλοντική του επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ για συζήτηση τρόπων ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στον τομέα του τουρισμού, της οικοδομικής βιομηχανίας, του εμπορίου και της γεωργίας.

Είπε ακόμη ότι «η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι ειλικρινής και δεν υπάρχουν συμφέροντα. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των λαών μας κάτι πολύ σπάνιο στη διεθνή κοινότητα».

Για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου

Εξέφρασε παράλληλα ευγνωμοσύνη για τη στάση της Λευκωσίας έναντι του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες μέλη της ΕΕ που ισχυρά προστατεύουν το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής ο Προέδρος Αναστασιάδης παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο Βούτσιτς με το Ανώτατο Παράσημο της Σερβικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Βούτσιτς παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση