ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακός πονοκέφαλος για την κακή τροπή στα ευρωτουρκικά

Η αυξανόμενη ρητορική Άγκυρας-Βερολίνου αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε δρόμο χωρίς επιστροφή μοιάζουν να έχουν μπει οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, και κατ’ επέκταση Τουρκίας-ΕΕ, μετά και τις αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» που ανέδειξαν την παγίωση του χάσματος.

Σύμφωνα με αυτές, πηγές της γερμανικής διπλωματίας ενημέρωσαν ομολόγους τους σε αρμόδια όργανα της ΕΕ πως τόσο η διακοπή των εργασιών αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ όσο και η ρητορική δια στόματος Γιούνκερ-Μέρκελ για απομάκρυνση από το δρόμο της Ευρώπης, δεν αποτελούν προεκλογικό πυροτέχνημα.

Την ώρα μάλιστα που στο debate Σουλτς-Μέρκελ, δεν ήταν η Καγκελάριος της Γερμανίας που άνοιξε το θέμα της Τουρκίας αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών με την πρώτη ν’ ανοίγει τα χαρτιά της και αποκαλύπτοντας τις εγγύς προθέσεις του Βερολίνου.
Στοιχείο που έρχεται προς επίρρωση λένε αρμόδιες πηγές στην «Κ», του ότι δεν είναι προεκλογική η απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και στην ίδια γραμμή, έτσι κι αλλιώς, με την Άνγκελα Μέρκελ είναι και ο Μάρτιν Σουλτς για το ίδιο θέμα. Οπότε το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών, λένε αναλυτές, δεν αναμένεται να αλλάξει η ατζέντα της Τουρκίας για τη Γερμανία.

Ο πονοκέφαλος στη Λευκωσία

Τα νέα αυτά μόνο καλά δεν είναι για την Κύπρο, που είδε έναν βασικό μοχλό πίεσης να φεύγει από τη διπλωματική της φαρέτρα. Αναμενόταν, ως το καλό σενάριο, η επιβολή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης εκ μέρους της Τουρκίας, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, της Κύπρου εννοείται συμπεριλαμβανομένης. Με τις όποιες φυσικά θετικές προεκτάσεις θα μπορούσε να έχει μια τέτοια κίνηση σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Ωστόσο, ως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία περίμενε το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία για να κάνει τα όποια βήματα.

Αντ’ αυτού, όχι μόνο θα εξακολουθήσουν να είναι αποκλεισμένα τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα από τα τουρκικά αεροδρόμια και λιμάνια αντίστοιχα, αλλά εφόσον η συζήτηση μεταφέρεται αργά και σταθερά προς τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης τελικά μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, μειώνεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική δυναμική της Λευκωσίας.

«Στο θέμα της αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης, είχαμε να πούμε. Είχαμε έναν μοχλό πίεσης, που πια δεν φαίνεται να υπάρχει», τόνισε αρμόδια πηγή.

Υπάρχει όμως ταυτόχρονα, στη Λευκωσία, και η ανάγνωση από διπλωματικούς κύκλους που θέλει τα συμβαίνοντα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ να μην έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο κυπριακό, και πως εμείς θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους δικούς μας στόχους, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ».

Το γεγονός αυτό, ότι υπάρχουν τουλάχιστον δυο εκκολαπτόμενες σχολές σκέψεις στην Κύπρο αναφορικά με το μέλλον της κυπριακού, της Τουρκίας κι αν είναι συνυφασμένο και πως πλέον με το κυπριακό, δηλώνει λένε πηγές ξεκάθαρα την ανάγκη που αναδύεται, της πιθανής αναθεώρησης της διπλωματικής στρατηγικής της Κύπρου στο θέμα..

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση