ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιλλήκας: Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική

«Θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί με τις προτάσεις μας του προσδώσαμε πιο κοινωνικό πρόσωπο» ανέφερε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η αλήθεια είναι πως η καταψήφιση του προϋπολογισμού ούτε παραίτηση του κ. Αναστασιάδη θα φέρει ούτε στην πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς θα οδηγήσει», τόνισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας,  στην συζήτηση της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «κάποιοι αφελώς πιστεύουν και κάποιοι επίτηδες καλλιεργούν την αβάσιμη θέση ότι, με την καταψήφιση του προϋπολογισμού η Κυβέρνησης θα αναγκαστεί να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή κι έτσι θα παταχθεί η διαπλοκή και η διαφθορά».

Κατέληξε σημειώνοντας, «αν δεν μπορεί να ελεχθεί η πολιτική σκοπιμοτήτων τουλάχιστον ας μην αφήσουμε να παρεισφρήσει και η πολιτική αλητεία. Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική». 

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Λιλλήκα:

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, δημιούργησε μια πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Εύλογα η κοινωνία ανησυχούσε κι ανησυχεί για το τι θα γίνει αν το κράτος μείνει χωρίς προϋπολογισμό σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης, λόγω της πανδημίας, όπου οι εργαζόμενοι περιμένουν ένα μισθό μέσω κρατικού επιδόματος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν κρατική οικονομική στήριξη για να επιβιώσουν. Σε μια χρονική συγκυρία όπου, σε ένα ενάμιση μήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να λάβει μέρος σε μιαν Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σε μια μερίδα των πολιτών έχει καλλιεργηθεί από κάποια κόμματα, η ψευδαίσθηση ότι με την καταψήφιση του προϋπολογισμού θα παραιτηθεί ο κύριος Αναστασιάδης και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Μα αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε γιατί αυτά τα κόμματα δεν καταψήφισαν τον προϋπολογισμό  μετά το πόρισμα για τον Συνεργατισμό για να πέσει η Κυβέρνηση; Γιατί δεν καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2017 για να παραιτηθεί ο κ. Αναστασιάδης και να μην λάβει μέρος στη Διάσκεψη της Γενεύης με την οποία διαφωνούσαν; Μήπως το Κυπριακό είναι πιο ασήμαντο ζήτημα από την διαμάχη μεταξύ Κυβέρνησης και του Γενικού Ελεγκτή; Μήπως το Κυπριακό είναι άσχετο με τους προϋπολογισμούς ενώ η σύγκρουση Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή είναι σχετική;

Κάποιοι αφελώς πιστεύουν και κάποιοι επίτηδες καλλιεργούν την αβάσιμη θέση ότι, με την καταψήφιση του προϋπολογισμού η Κυβέρνησης θα αναγκαστεί να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή κι έτσι θα παταχθεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Βέβαια αν η καταψήφιση του προϋπολογισμού θα έφερνε την κάθαρση και θα οδηγούσε στην πάταξη της διαφθοράς, πρώτος θα τους καταψήφιζα, ενώ κάποιοι θα έπρεπε να είχαν καταψηφίσει όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς γιατί δεν υπήρξε χρονιά που να μην έχουμε τουλάχιστον ένα σκάνδαλο. Γιατί δεν το έπραξαν;

Η αλήθεια είναι πως η καταψήφιση του προϋπολογισμού ούτε παραίτηση του κ. Αναστασιάδη θα φέρει ούτε στην πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς θα οδηγήσει. Αν το κράτος μείνει χωρίς προϋπολογισμό, το κόστος δεν θα το πληρώσει ο κ. Αναστασιάδης αλλά η χώρα, η κοινωνία.  Το σύστημα της διαπλοκής, όπως το εξήγησα και στην ομιλία μου απ’ αυτό το βήμα τον περασμένο Δεκέμβρη, έχει βαθιές ρίζες στην κομματοκρατία. Θυμηθείτε ποιοι εμπλέκοντο κι από ποια κόμματα προέρχοντο όσοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη για δωροδοκία τα προηγούμενα χρόνια. 

Θέλετε στα αλήθεια να ξηλώσουμε το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς; Ελάτε να συζητήσουμε για το πως εισάγουμε την αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης γι’ όσους ασκούν την όποια μορφή εξουσίας, πως αλλάζουμε το σύστημα διορισμών στους θεσμούς και στα Δ.Σ. Ημικρατικών, για το πως ενισχύουμε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για να κλείσουμε τα παράθυρα που επιτρέπουν την διαφθορά και πολλά άλλα.

Κάποιοι μας κατηγορούν ότι υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό στηρίζουμε τον κ. Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του. Ξεχνούν ότι άλλοι είναι αυτοί που στήριξαν, συνεργάστηκαν και συγκυβέρνησαν με τον κ. Αναστασιάδη. Όσο με αφορά μια ζωή ήμουν απέναντι στον κ. Αναστασιάδη και στο Κυπριακό και στα ζητήματα διακυβέρνησης και στα ζητήματα εκποιήσεων και στις πολιτικές λιτότητας. Άλλοι είναι αυτοί που τον στήριζαν στις πολιτικές των μονομερών υποχωρήσεων στο Κυπριακό και στην υπερψήφιση νομοσχεδίων που ενίσχυαν τις τράπεζες κι αποδυνάμωναν τους δανειολήπτες.

Δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι δεν έμειναν μόνον στην παράθεση πολιτικών επιχειρημάτων, που είναι καλοδεχούμενα όσο αβάσιμα κι αν είναι. Κάποιοι εδώ και ενάμιση χρόνο εξασκούνται στο πολιτικό μπούλιγκ, τον πολιτικό εκφοβισμό δια της τέχνης της λασπολογίας. Με βάση τα όσα διαδίδουν, εγώ θα έπρεπε να είμαι ήδη Πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο. Κι επειδή ο χρόνος τους διέψευσε, το επαναφέρουν τώρα δια του ψιθύρου που κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν, ότι τάχατες ζήτησα και πήρα ως αντάλλαγμα τη θέση του Πρέσβη στο Λονδίνο.

Επιχείρησα να τους διαψεύσω με χιούμορ δηλώνοντας πως αν είχαν κάπως καλύτερο γούστο θα με έστελναν Πρέσβη στο Παρίσι που έχει και καλύτερη κουζίνα και καλύτερα κρασιά, και μιλώ και καλύτερα τη γαλλική από την αγγλική γλώσσα. Επειδή, όμως, ούτε χιούμορ διαθέτουν αλλά ούτε και ηθικό υπόβαθρο, σήμερα τους απαντώ διαφορετικά: μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την δική σας κουλτούρα του προσωπικού βολέματος. 

Θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί υιοθετήθηκαν οι προτάσεις μας που στηρίζουν κι εξυπηρετούν τους νέους, τους συνταξιούχους, τους κατοίκους της υπαίθρου. Προτάσεις που στηρίζουν τον απλό άνθρωπο κι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας. Και αναφέρομαι στην καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού για να τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων μας, στην εξασφάλιση εισοδημάτων για τους συνταξιούχους πάνω από το όριο της φτώχειας, στη σημαντική οικονομική χορηγία που φτάνει μέχρι τις 55 χιλιάδες ευρώ, για ζευγάρια που θέλουν να κτίσουν το σπίτι τους στην ύπαιθρο, στο επίδομα κίνησης για κατοίκους απομακρυσμένων χωριών και άλλα. 

Θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί με τις προτάσεις μας του προσδώσαμε πιο κοινωνικό πρόσωπο. Μπορεί για κάποιους οι πιο πάνω πολιτικές να μην έχουν αξία. Για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, όμως, έχουν τεράστια αξία. Θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία. Για να μην οδηγηθεί η χώρα μας σε νέες περιπέτειες. Τέλος, δεν έχω αμφιβολία ότι κάποιοι θα τον υπερψήφιζαν χωρίς τα πιο πάνω αν δεν προέκυπτε το ζήτημα με τους φακέλους πολιτογραφήσεων. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρω ότι δεν με έχετε ακούσει ξανά να κάνω τέτοιου είδους ομιλία από αυτό το βήμα. Σε μια εποχή, όμως, όπου πέραν της μπόχας της διαφθοράς, επικρατεί το ψέμα, η λοιδορία, η δολοφονία χαρακτήρων και ο πολιτικός κανιβαλισμός, δεν είχα άλλη επιλογή. Αν δεν μπορεί να ελεχθεί η πολιτική σκοπιμοτήτων τουλάχιστον ας μην αφήσουμε να παρεισφρήσει και η πολιτική αλητεία. 

Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στην ομιλία της η Δημητρίου αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με τη συλλογική ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ