ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μικρή επανάληψη του 2018 ο Προϋπολογισμός του 2019

ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ - Αλληλεγγύη θα υπερψηφίσουν τον κρατικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μια μικρή επανάληψη της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2018 όπως όλα δείχνουν θα γίνει στην ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2019 την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, δόθηκε το στίγμα των κομμάτων των οποίων θα τον υπερψηφίσουν. Βάσει των ομιλιών των βουλευτών των κομμάτων από το βήμα της Βουλής κατέστη σαφές πως τον Προϋπολογισμό θα τον υπερψηφίσουν Δημοκρατικός Συναγερμός, Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα Αλληλεγγύη.

Το 2018 ο Προϋπολογισμός είχε περάσει με 30 ψήφους από τους 55 συνολικά Βουλευτές και από ότι φαίνεται και την φετινή χρονιά -δίχως εκπλήξεις- θα προκύψει ο ίδιος αριθμός ψήφων. Υπενθυμίζεται πως και πέρυσι ο Προϋπολογισμός του 2018 είχε ψηφιστεί σε νόμο από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε όλους τους Βουλευτές να ψηφίσουν τον φετινό προϋπολογισμό του κράτους, ένα προϋπολογισμό όπως είπε, αναπτυξιακό με αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες και έμπρακτη επιστροφή μερίσματος στην κοινωνία. Ένα προϋπολογισμό που συνδράμει στην πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως στρατηγική επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η περαιτέρω τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία, η προσέλκυση επενδύσεων και εδραίωση της επενδυτικής βαθμίδας είναι κλειδί, είπε εμφατικά.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2019 παρά τα όποια λάθη έχει κάνει η Κυβέρνηση, διότι απαιτείται συλλογικότητα. Σημείωσε πως δεν υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι έχουνε επιλυθεί όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την κυπριακή κοινωνία, όμως το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά της αποκατάστασης, έστω και μερικής. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν στο μέτρο του δυνατού και μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, δίχως να τεθεί ξανά σε αμφιβολία η αξιοπιστία της Κυπριακής οικονομίας με παράλογο υπερδανεισμό, υπερβολικές δαπάνες και ελλείμματα.

Τέλος, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας τόνισε πως παρά τις ιδιόμορφες συνθήκες που επικρατούν και επηρεάζουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία, ο προϋπολογισμός του Κράτους για το 2019, καταγράφει μια προσπάθεια να υπάρξει ανάκαμψη και επαναφορά στα προ της κρίσης οικονομικά μεγέθη. Για την Αλληλεγγύη, όπως είπε, ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι ένας καλός λογιστικά προϋπολογισμός από τον οποίο όμως απουσιάζουν οι τολμηρές τομές, οι επαναστατικές προσεγγίσεις και οι καινοτόμες ιδέες που είναι αναγκαίες, για να αλλάξει ολικά και καθολικά η Κύπρος. Κατέληξε πως θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2019, παρόλο που η Αλληλεγγύη εντοπίζει τη διάθεση της Κυβέρνησης να επιστρέψει πίσω σε προβληματικές πρακτικές.

Ο Προϋπολογισμός του 2019 αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου μετά τις 06:00 μ.μ. Για το 2019 προβλέπονται Έσοδα της Γενικής κυβέρνησης στα 8.5 δισ. ευρώ και Δαπάνης Γενικής Κυβέρνησης 7.9 δισ. ευρώ.

Κλειστά χαρτιά

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΔΕΚ παραδοσιακά δεν ψηφίζει τον Προϋπολογισμό ανά τα χρόνια. Κατά την ομιλία του είπε πως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τη μερική ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αποτυπώνεται στη βελτίωση ορισμένων δεικτών, όχι όμως όλων ώστε να δημιουργείται κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας. Πολύ δε περισσότερο όπως είπε, δεν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός που παρατηρείται και η πραγματική βελτίωση της οικονομίας πρέπει να είναι ποσοτική, ποιοτική και να προσδιορίζεται σε σταθερό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ποιοι θα καταψηφίσουν

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ - Αριστερά Νέες Δυνάμεις Άντρος Κυπριανού ανέφερε από το Βήμα της Βουλής πως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες συνεχίζουν να παραμένουν δύσκολες για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, με το αναπτυξιακό μοντέλο να στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε επενδύσεις και δράσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Όπως τόνισε, αυξάνει την εξάρτηση από το εξωτερικό περιβάλλον και τις διεθνείς εξελίξεις, με αποτέλεσμα να παραμένει ευάλωτο και επιρρεπές σε φαινόμενα φούσκας, λέγοντας επίσης πως η οικονομία των διαβατηρίων και της «αρπαχτής» ούτε επωφελής για τους πολλούς είναι, ούτε έχει μέλλον. Τόνισε ότι στο φετινό προϋπολογισμό κυριαρχούν ιδεολογικές και δογματικές εμμονές της Κυβέρνησης, ενώ το να διαλύει κάθε κοινωνική κατάκτηση και να φορτώνει το κόστος στον κόσμο είναι η κακή συνήθεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε ότι η πιο μεγάλη κοινωνική πρόκληση που υπάρχει και στην οποία οι προϋπολογισμοί δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής, καταλήγοντας πως θα τον καταψηφίσει πλην των κονδυλίων που αφορούν την Άμυνα, το Υπουργείο Εξωτερικών και της Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι πολύ λίγος για να χωρέσει τα θέλω του κόμματός του, είναι πολύ μικρός για να χωρέσει την οργή και το θυμό που υπάρχει, άρα θα καταψηφιστεί και επιστρέφεται στον αποστολέα.

Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 εκτός από τις δαπάνες που αφορούν την άμυνα και τη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Πρόεδρός του, Χρίστος Χρίστου. Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να μεταδώσει στον κόσμο, αφού οι πολίτες έχουν χειρότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση