ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Κορέα: Το κυβερνών κόμμα επιβραβεύθηκε στις εκλογές για την διαχείριση της πανδημίας

Το κόμμα του προέδρου της χώρας, Μουν Τζε-ιν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, δείχνουν σήμερα τα αποτελέσματα

ΑΜΠΕ

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, δείχνουν σήμερα τα αποτελέσματα, μια σαρωτική νίκη που επιτεύχθηκε χάρη στις επιτυχίες των προσπαθειών της χώρας να συγκρατήσει τη διάδοση του νέου κορωνοϊού.

Οι νοτιοκορεατικές εκλογές παρακολουθούνταν απ' όλο τον κόσμο, καθώς ήταν από τις πρώτες πανεθνικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν αφότου άρχισε η πανδημία.

Οι αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας απολυμαίνοντας και τα 14.000 εκλογικά τμήματα και απαιτώντας οι ψηφοφόροι να φορούν μάσκες, να ελέγχεται η θερμοκρασία τους, να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών και πλαστικά γάντια και να κρατούν ασφαλή απόσταση από άλλους.

Η συμμετοχή έφθασε το 66,2%, υψηλότερη απ' όλες τις βουλευτικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1992, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Περίπου 2.800 ασθενείς με COVID-19 επετράπη να ψηφίσουν ταχυδρομικώς ή αυτοπροσώπως σε ειδικούς χώρους, ενώ περισσότεροι από 13.000 πολίτες που βρίσκονται σε εθελουσία καραντίνα ψήφισαν μετά το κλείσιμο των καλπών.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μουν και του Δημοκρατικού Κόμματός του είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα τον Φεβρουάριο, όταν το πρώτο μείζον ξέσπασμα του ιού εκτός Κίνας έπληξε τη Νότια Κορέα, η οποία ήδη προσπαθούσε να ανακάμψει από μια οικονομία σε στασιμότητα και σειρά εγχώριων πολιτικών σκανδάλων.

Έκτοτε όμως, η σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη εκστρατεία της κυβέρνησης κατά του ιού αύξησε τη δημοτικότητα του Μουν και του προοδευτικού κόμματός του.

Έτσι οι βουλευτικές εκλογές μετατράπηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την απάντηση του προέδρου Μουν στην επιδημία, μια απάντηση που αναφέρεται ως υπόδειγμα σ' ολόκληρο τον κόσμο σε μια περίοδο που η Νότια Κορέα εξάγει διαγνωστικά τεστ σε μια εικοσαριά χώρες.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο εξασφάλισε 180 έδρες στο 300μελές κοινοβούλιο που αποτελείται από ένα μόνο σώμα, καταγράφοντας αύξηση από τις 120 που είχε προηγουμένως. Ο κύριος συνασπισμός της συντηρητικής αντιπολίτευσης κέρδισε 103 έδρες, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

«Ο λαός ενίσχυσε μέσω των εκλογών τις προσπάθειές μας για το ξεπέρασμα της εθνικής κρίσης», ανέφερε ο Μουν σε δήλωση που εξέδωσε ευχαριστώντας τους πολίτες επειδή συμμορφώνονται με τις οδηγίες για την ασφάλεια και για την υψηλή συμμετοχή τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λι Νακ-γιον, ο οποίος διεξήγαγε την εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του πως η νίκη αποτελεί «αυστηρή εντολή» από τους ψηφοφόρους να αντιμετωπισθεί ο ιός και να ελαχιστοποιηθεί ο οικονομικός αντίκτυπός του.

Η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στο κοινοβούλιο θα βοηθήσει τον Μουν να προχωρήσει με το πρόγραμμά του στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, το οποίο περιλαμβάνει πιο χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υψηλότερο κατώτατο μισθό και δέσμευση με τη Βόρεια Κορέα.

Ήττα στην Νταεγκού

Το Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύθηκε στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, όπου κατέλαβε περισσότερες από το 80% των εδρών που διακυβεύονταν.

Ωστόσο έχασε στην περιφέρεια Γκανγκνάμ, όπου ένας πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας που αυτομόλησε ήταν υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος και νίκησε με διαφορά σχεδόν 20% έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που εκλεγόταν για τέσσερις θητείες.

Το Ενωμένο Κόμμα του Μέλλοντος κέρδισε επίσης την περιφέρεια του Νταεγκού και την Επαρχία Βόρειας Γκιεονγκσάνγκ, που επλήγησαν σκληρότερα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η περιοχή είναι παλαιόθεν προπύργιο των συντηρητικών και ειδικοί λένε πως τα αισθήματα των ψηφοφόρων κατά της κυβέρνησης μπορεί να ενισχύθηκαν από τον αρχικό αγώνα κατά της αύξησης των κρουσμάτων εκεί και από τη διαμάχη σχετικά με το αν ήταν απαραίτητο το lockdown.

Η Νότια Κορέα πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χάρη σε μια εκτεταμένη εκστρατεία διαγνωστικών τεστ και εντατική ιχνηλάτηση των επαφών, κερδίζοντας επαίνους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλα κράτη.

Τα νοτιοκορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν σήμερα 22 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 10.613.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κυμαινόταν γύρω στα 30 την περασμένη εβδομάδα, κυρίως άνθρωποι που έφθαναν από το εξωτερικό.

«Αν και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, πιστεύω πως η απάντηση της κυβέρνησης στον κορωνοϊό, περιλαμβανομένων των προετοιμασιών για την ψηφοφορία, μπορεί να βοήθησαν στις εκλογές», λέει ο Χαν Γκα-χαέ, ένας 28χρονος ψηφοφόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση