ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Nice Day: Η πιο πολυβραβευμένη εταιρεία ανάπτυξης γης

Με το πρώτο κιόλας της κτήριο, το Prince, βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H NICE DAY από την αρχή της δημιουργίας της, το 1995, έθεσε τους πιο ψηλούς στόχους για τα έργα της, προτείνοντας οικιστικά και γραφειακά κτήρια υψηλών προδιαγραφών: Επιστρατεύει τους καλύτερους αρχιτέκτονες, προτείνει σύγχρονο σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, υιοθετεί βιοκλιματικά κριτήρια, επιλέγει τα καλύτερα υλικά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι είναι η πιο πολυβραβευμένη εταιρεία ανάπτυξης γης.

Με το πρώτο κιόλας της κτήριο, το Prince, το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Κύπρου, η Nice Day προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Σε μια εποχή που η αναζήτηση κατοικίας οδηγούσε εκτός των αστικών ορίων, ήρθε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση διασφαλίζοντας μια εξαιρετική ποιότητα ζωής, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του να ζει κανείς σε ένα αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, η προσέγγιση αυτή περιορίζει την ανεξέλεγκτη επέκταση των πόλεων και την αλλοίωση των αγροτικών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς μειώνεται η ανάγκη μετακίνησης με το αυτοκίνητο.

Η δεύτερη μεγάλη βράβευση ήρθε με το μεικτής χρήσης White Walls, κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel, τιμήθηκε το 2016 ως το καλύτερο ψηλό κτήριο στην Ευρώπη από το Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), βάζοντας πλέον στον διεθνή χάρτη τη Nice Day, την πόλη της Λευκωσίας και την Κύπρο.

Το πιο πρόσφατο έργο της Nice Day είναι το υπό κατασκευή Nice Dream, στη Θεμιστοκλή Δέρβη στη Λευκωσία, σχεδιασμένο από τους gg patsalosavvis architecture + design. Με στόχο τη βιοκλιματική λειτουργία του κτηρίου και τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για τους ενοίκους, μεγάλη προσοχή δόθηκε στο σχεδιασμό του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου. Πρόκειται για ένα μεταλλικό περίβλημα από κινούμενες περσίδες, που προστατεύει από τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο μπαίνει το φως στο εσωτερικό. Παράλληλα δημιουργείται ένα ενδιαφέρον παιχνίδι στις εξωτερικές όψεις, καθώς ανάλογα με την κίνηση των περσίδων αλλάζει η εικόνα του κτηρίου.

Το Nice Dream είναι ένα κτήριο μεικτής χρήσης. Στο ισόγειο βρίσκονται οι εμπορικοί χώροι, στους πρώτους έξι ορόφους γραφειακοί, στους έξι τελευταίους διαμερίσματα και ανάμεσά τους ένας χώρος αναψυχής για χρήση από τους ενοίκους, γυμναστήριο και καφέ. Τα γραφεία είναι εύκολα προσαρμόσιμα ανάλογα με τις ανάγκες. Τα διαμερίσματα είναι των δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, ενώ το ρετιρέ, με πανοραμική άποψη της πόλης, μπορεί να χρησιμοποιεί το roof garden και την πισίνα.

Μέσα στην τάση που επικρατεί σήμερα για ψηλά κτήρια, η Nice Day ανταποκρίνεται με έργα όπου το κριτήριο δεν είναι το ύψος αυτό καθαυτό, αλλά η αρχιτεκτονική παρέμβαση μέσα στην πόλη με έναν τρόπο που να αποτελεί πλεονέκτημα και όχι επιβάρυνση, και που να διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο άνθρωπος και το αστικό περιβάλλον θα ζουν σε απόλυτη αρμονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση