ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ακιντζί προειδοποιεί για νέα ένταση στην ΑΟΖ

Επαναλαμβάνει την πρότασή του για συνεργασία στο φυσικό αέριο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσα ακολουθούν

Στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας τοποθετήθηκε για το ζήτημα της ΑΟΖ και το μέλλον του Κυπριακού. Ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε να στείλει νέες προειδοποιήσεις για το ζήτημα της ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιον, η Τουρκία δρομολογεί νέες πρωτοβουλίες στα περίχωρα της Κύπρου.

Στα πλαίσια της ομιλίας την οποία μεταδίδει την Κίμπρις, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι το ζήτημα της ενέργειας, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες είναι ένα πεδίο συνεργασίας, σήμερα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και έντασης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι για την εύρεση «λογικών λύσεων» στα προβλήματα που προκύπτουν. Τέτοιου είδους λύσεις θα βελτιώσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στο παρελθόν συζήτησε το ζήτημα του φυσικού αερίου με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο ίδιος υπενθύμισε τα όσα έλαβαν χώρα πριν την ανάδειξή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και προειδοποίησε ότι την επόμενη περίοδο μπορεί να έρθει στο προσκήνιο της κυπριακής ΑΟΖ νέα ένταση.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε τα εξής: «Είχαμε συζητήσει με τον ίδιον (τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα εξής). «(Άραγε) Θα επικεντρωθούμε στην λύση ή καθώς συνομιλούμε εσείς θα είσαστε απασχολημένοι με αυτήν την δουλειά (την ΑΟΖ); Και τα δυο δεν μπορούν να συνεχιστούν μαζί. Αυτό δεν πάει έτσι». (Αυτό) το τονίσαμε συνεχώς κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εφόσον πρόκειται για κοινό πλούτο πρέπει να τον διαχειριστούμε με κοινή λογική. Τι πρέπει να κάνουμε; Είτε θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια επιτροπή, άλλωστε έχουμε δημιουργήσει πολλές, για την παιδεία, για τις κρίσεις. Και (εφόσον) αυτό είναι ένα από τα σημαντικά θέματα (τότε) να το μελετήσουμε σε μια κοινή επιτροπή. Διαφορετικά αναβάλετε το έργο σας για μετά την λύση, ή ελάτε να το διαχειριστούμε με κοινή λογική (και) να δημιουργήσουμε μια επιτροπή. (Οι ε/κ) Δεν λένε ναι ούτε στην αναβολή, ούτε στην κοινή επιτροπή. Συμπερασματικά (μας λένε οι ε/κ) "αυτό είναι ζήτημα της κυριαρχίας μας, πράττουμε ότι επιθυμούμε"».

Η προειδοποίηση του Ακιντζί

Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί προσθέτει τα εξής: «Προκύπτουν λοιπόν δυο ενδεχόμενα. (Είτε) Όπως συνέβη στην υπόθεση της ΕΝΙ η Τουρκία θα μπορούσε να εντατικοποιήσει την παρουσία της στην περιοχή με NAVTEX και οι έρευνες και οι γεωτρήσεις που επιχειρούν οι ε/κ θα μπορούσαν να εμποδιστούν με έμπρακτο τρόπο. Ή γνωρίζετε αυτό που θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο διάστημα. Η Τουρκία αγόρασε ένα σκάφος γεωτρήσεων. Όπως οι ε/κ πραγματοποιούν τις έρευνες τους, αυτήν την φορά στα πλαίσια της αδειοδότησης της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ στην TPAO, το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων θα έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει γεωτρήσεις. Αυτό θα συμβεί την επόμενη περίοδο. Τότε (θα έχουμε) νέες αντιπαραθέσεις, εντάσεις και νέους καβγάδες. Ωστόσο θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε αυτό το νησί σε νησί ειρήνης».

Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την πρόταση του για την μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής δια μέσου της Τουρκίας στις δυτικές αγορές. Επίσης, επανέλαβε την πικρία του για το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με την άποψη του, η ε/κ πλευρά πραγματοποιεί βήματα που αποκλείουν την Τουρκία από το πεδίο της ενέργειας.

«Η Κύπρος παρασέρνεται προς νέες εντάσεις»

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί τόνισε τα εξής: «Εύχομαι, το θέλω, και πραγματικά προσπαθώ για αυτό. Εξαντλώ (όλα) τα περιθώρια για να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα συναντηθούμε (συνεργαστούμε) μέσα στα εύλογα πλαίσια της λογικής. Διότι βλέπω ότι αυτή η πορεία δεν είναι ορθή. Παρατηρώ ότι η Κύπρος παρασέρνεται προς νέες εντάσεις. Για αυτό τον λόγο αναλαμβάνω κάποιες πρωτοβουλίες με το αίσθημα και την επίγνωση της ιστορικής ευθύνης. Και αυτές τις μοιράζομαι με την κοινή γνώμη. Θα δούμε το κατά πόσο αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν επιτυχία».

Με αφορμή την αναφορά του στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια. Με την επανάληψη των ίδιων πρακτικών δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί διαφορετικό αποτέλεσμα, θεωρεί ο κ. Ακιντζί και για αυτόν τον λόγο, προσθέτει, επείγει μια νέα διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα βασίζεται σε ένα χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Ακιντζί καλεί τον ΟΗΕ θα διερευνήσει με το νέο απεσταλμένο του στην Κύπρο το αν υπάρχουν περιθώρια για μια τέτοιου είδους εξέλιξη.

Τέλος, τονίζει το εξής: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα φέρει μια μακρά περίοδος ασάφειας και στασιμότητας. Αυτή η ασάφεια δεν είναι κάτι καλό, ευχάριστο και ορθό. Εργαζόμαστε για το τέλος αυτής της ασάφειας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση