ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλυσιδωτές συνέπειες και αντιδράσεις προκαλεί ο κορωνοϊός

Φωνές διαμαρτυρίας και σκηνές έντασης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, μετά την επιστροφή ταξιδιωτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι ανησυχίες των επιστημόνων που απαρτίζουν την συμβουλευτική ομάδα του Υπουργού Υγείας ήταν βάσιμες εξ’ αρχής και αυτό απεδείχθη και στην πράξη. Ο εντοπισμός του επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στο νοσοκομείο της Πάφου είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς άλλα δεκατρία περιστατικά επιβεβαιώθηκαν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 16/03, με τα δέκα εξ’ αυτών να αφορούν επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο νοσοκομείο και το ένα να αφορά ασθενή. Όσο για τα άλλα δύο περιστατικά, αυτά αφορούν σε δύο άτομα που έφτασαν στην Κύπρο από Βρετανία και Ελλάδα και εκδήλωσαν συμπτώματα. Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέτρα της Κυβέρνησης για σε σχέση με τις πτήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου το βράδυ της Δευτέρας, ενώ θέσεις εξέφρασαν και οι φοιτητικές οργανώσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, ευχάριστη νότα αποτέλεσαν τα δύο εξιτήρια που δόθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Κλειστό το ΓΝ Πάφου

Μετά τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων, ο ΟΚΥπΥ εξέδωσε νέα ανακοίνωση όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου παραμένει κλειστό και η απολύμανση των χώρων συνεχίζεται, ενώ συνεχίζεται η λήψη δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου και όλων των ασθενών της Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται, επίσης, ότι το προσωπικό, που μετά από αξιολόγηση, κρίθηκε ότι έχει έλθει σε στενή επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα τέθηκε σε υποχρεωτική απομόνωση με οδηγίες αυτό-παρακολούθησης της υγείας του, ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση όλων των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τέθηκαν σε απομόνωση και η κλινική τους εικόνα αξιολογείται συνεχώς. Το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Αιμοκάθαρσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους, αλλά οποιοσδήποτε ασθενής (που δεν έχει ήδη εισέλθει στο νοσοκομείο) χρίζει άμεσης θεραπείας θα παραπέμπεται στον ιδιωτικό τομέα με το Υπουργείο Υγείας να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις.

Αναστάτωση στα αεροδρόμια

Έντονες στιγμές καταγράφηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου το βράδυ της Δευτέρας, όταν αφίχθησαν πτήσεις με αριθμό φοιτητών από την Βρετανία. Η ένταση προκλήθηκε όταν συγγενείς ενημερώθηκαν ότι επειδή δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό δεν θα τους επιτραπεί να αποβιβαστούν και θα αποσταλούν πίσω στη χώρα αναχώρησης τους. Με οδηγίες του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, αποβιβάστηκαν οι Κύπριοι επιβάτες που έφθασαν από την Αγγλία. Όπως δήλωσε ο κ. Καρούσος, την Τρίτη αναμένονται νέα μέτρα. Οι επιβάτες δεν θα μπουν σε αυτοπεριορισμό, αλλά σε καραντίνα. Λειτούργησε καταλυτικά το κέντρο διαχείρισης που είχε στηθεί στη Λάρνακα, όπως δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός.

Νωρίτερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι φοιτητικές οργανώσεις ΠΟΦΕΝ και Προοδευτική, διά στόματος των Γενικών τους Γραμματέων, ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι υπέρ της μη καθόδου των φοιτητών, και όχι μόνο, στην Κύπρο, πρώτα για την δική τους προστασία και μετά γι’ αυτήν της οικογένειάς τους. Τόσο ο Χαράλαμπος Πανταζής, όσο και ο Ανδρέας Σόλωνος, ανέφεραν ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να κάνει απολύτως ξεκάθαρο το ότι δεν θα επέτρεπε την επιστροφή των Κυπρίων ταξιδιωτών και φοιτητών, αφού το μέτρο που αφορούσε στην εξασφάλιση του ειδικού εντύπου υγείας από διαπιστευμένους οργανισμούς του εξωτερικού προκάλεσε προβλήματα.

Αναβρασμός και στην Παιδεία

Εν αναμονή των οδηγιών από το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ώστε να γνωρίζουν αν, τελικά, θα προσέρχονται στα σχολεία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το μέτρο για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου, όσον αφορά τον καταρτισμό των εκπαιδευτικών αλλά και στο κατά πόσο οι μαθητές έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για e-learning. Έγνοια όλων είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί η ύλη για τους τελειόφοιτους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί κύκλοι σε άλλες τουλάχιστον τάξεις θα πρέπει να σταματήσει η διδακτέα ύλη, να υπάρξει εμβάθυνση σε όσα έχουν ήδη διδαχθεί και να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς θα αντιμετωπιστούν τα όποια κενά.

Σε ό,τι αφορά την δημοτική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί κύκλοι θέτουν επί του παρόντος τρία σενάρια:
• Επέκταση της σχολικής χρονιάς
• Επέκταση της σχολικής μέρας κατά μία περίοδο, με τους μαθητές να σχολνούν στις 14.00 αντί 13.05
• Θα επικεντρωθούν στα κύρια μαθήματα (μαθηματικά, νέα ελληνικά) αφαιρώντας ώρες από τα δευτερεύοντα

Ο Υπ. Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, παρακολούθησε την διαδικασία της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης 

Μέτρα και στην ΕΦ

Μέτρα προσαρμοζόμενα σε αυτά που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Κυριακή έλαβε το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των στρατοπέδων. Συγκεκριμένα:

• Στελέχη και εθνοφρουροί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν στο σπίτι τους.
• Όλο το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς θα εναλλάσσεται, ώστε να παρευρίσκεται η απαραίτητη Δύναμη για κάλυψη των αναγκών λειτουργίας και ασφάλειας. Οι επηρεαζόμενοι θα ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από τις προϊστάμενες Διοικήσεις.
• Έγιναν οι απαιτούμενες διευθετήσεις για το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, όπου υπάρχει η δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι, δεδομένου ότι η εργασία δεν αφορά διαβαθμισμένες πληροφορίες.
• Η μεταφορά προσωπικού από και προς τις μονάδες θα γίνεται στο 50% της χωρητικότητάς των λεωφορείων.
• Παρατείνεται η αναβολή στις παρουσιάσεις των εφέδρων και εθνοφυλάκων μέχρι την 30ή Απριλίου. Αναλόγως των εξελίξεων, θα υπάρξει ενημέρωση για τις παρουσιάσεις που είναι προγραμματισμένες μετά την 30ή Απριλίου.
• Αναστέλλεται η υποχρεωτική επανακατάταξη στην Εθνική Φρουρά των στρατευσίμων που τελούν σε αναβολή για λόγους υγείας, μέχρι και την 30ή Απριλίου 2020. Για την στρατολογική τακτοποίηση των συγκεκριμένων στρατευσίμων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
• Η διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΦ έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης στο οποίο καθορίζονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός στρατιωτικής μονάδας.
• Σε όλους τους στρατιωτικούς χώρους εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
• Προτρέπεται το κοινό όπως προσέρχεται στα Επαρχιακά Στρατολογικά Γραφεία για εξυπηρέτηση μόνο στις απολύτως επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Δύο εξιτήρια

Η ευχάριστη νότα μέσα στην έντονη επικαιρότητα των τελευταίων ημερών είναι το γεγονός ότι δύο εκ των ασθενών οι οποίοι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, έλαβαν εξιτήριο την Δευτέρα. Οι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στις κατοικίες οι οποίες έχουν οριστεί από την κυβέρνηση ως χώροι απομόνωσης όπου θα τίθενται σε περιορισμό για 14 ημέρες. Τα δύο άτομα έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, ωστόσο πρέπει να μείνουν υπό περιορισμό και να εξεταστούν από τους επαγγελματίες υγείας εντός των επόμενων ημερών.

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισαν στην «Κ» ότι το εξιτήριο δεν συνεπάγεται την αποθεραπεία και ότι όσοι το λαμβάνουν, δεν θα επιστρέφουν στα σπίτια τους για να συνεχίσουν κανονικά την καθημερινότητά τους. Θα μεταφέρονται σε χώρους καραντίνας, όπου θα τυγχάνουν επίβλεψης για άλλες δεκατέσσερις ημέρες, ενώ θα υποβάλλονται και σε δεύτερη εξέταση για κορωνοϊό. Αν η δεύτερη εξέταση είναι αρνητική, τότε, μετά το πέρας των δεκατεσσάρων ημερών, θα επιστρέφουν στο σπίτι τους. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Δρ Πέτρος Καραγιάννης, το δεύτερο τεστ πρέπει να γίνεται αφότου τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, σημειώνει ο ακαδημαϊκός. Ακολούθως, όταν τα άτομα αυτά επιστρέψουν στο σπίτι τους, δεν θα είναι επικίνδυνα για τους γύρω τους, καθώς μετά την παρέλευση των επιπλέον δεκατεσσάρων ημερών, θα θεωρείται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση