ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πληρώνουμε 52εκ. ετησίως σε απαλλαγές εκπαιδευτικών

Ο εξορθολογισμός που επιχειρεί το υπουργείο έχει ως στόχο την μείωση του ποσού αυτού

Το ψηλότερο κόστος στην Ευρώπη σε σχέση με το ΑΕΠ πληρώνει η Κύπρος σύμφωνα με φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών για εξορθολογισμό. Οι εν λόγω πληροφορίες, έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ», στο οποίο είχαν καταγραφεί λεπτομερώς τα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι πληρώνουμε ακριβά μια απροβίβαστη παιδεία.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει καταγραφεί και σε εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την ανάγκη για εξορθολογισμό στο χώρο της παιδείας. Κάτι το οποίο κρίνεται αναγκαίο και από πλευράς Κυβέρνησης , από την στιγμή που ο προϋπολογισμός καθώς του υπουργείου Παιδείας είναι σήμερα ο πιο κοστοβόρος για το κράτος. Συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό του €1,07 δισ. για το υπουργείο μόλις 30 εκατομμύρια αφορούν αναπτυξιακά ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις υπόλοιπες δαπάνες και μισθούς στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η κατάσταση που δημιουργείται οδήγησε το υπουργικό συμβούλιο να μελετά σειρά μέτρων για ανατροπή της εικόνας με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο της εκπαίδευσης. Εξέλιξη η οποία έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες αποφάσισαν την διακοπή κάθε επαφής με τον υπουργό Παιδείας, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα αναξιόπιστο συνομιλητή. Κάνοντας λόγο για προσπάθεια για κλείσιμο των εκπαιδευτικών οργανώσεων και διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Πληρώνουμε ακριβά τις απαλλαγές εκπαιδευτικών

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στην «Κ» η όλη κατάσταση για εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου είναι επιτακτική ανάγκη, κάθως όπως σημειώνεται μέσα από αυτή την πρακτική θα εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία θα δοθούν σε άλλους τομείς της εκπαίδευσης. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές το υπουργείο Παιδείας ξοδεύει ετησίως ένα ποσό πέραν το 800 χιλιάδων ευρώ για να καλύψει τις απαλλαγές που δίνονται σε εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» το υπουργείο κάθε χρόνο προχωρά στην πρόσληψη 22 έκτακτων εκπαιδευτικών για να καλύψουν τις ώρες που οι εκπαιδευτικοί σπαταλούν σε συνδικαλιστικό έργο. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί πληρώνονται κανονικά τον μισθό τους από το Υπουργείο Παιδείας ενώ ασκούν αποκλειστικά τα καθήκοντα τους στις συντεχνίες.

52 εκατομμύρια ευρώ ετησίως

Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξορθολογισμό έρχεται μετά την έρευνα που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την οποία, οι απαλλαγές οι οποίες δίνονται σε εκπαιδευτικούς στοιχίζουν κάθε χρόνο στο κράτος 52 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα όπως φαίνεται εκπαιδευτικοί παίρνουν ακόμα απαλλαγές για να κρατούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του καθηγητικού συλλόγου, όπως επίσης και για να είναι υπεύθυνοι βιβλιοθήκης του σχολείου. Καθώς επίσης και για να επικοινωνήσουν με γονείς και να εξετάσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές. Σημειώνεται ότι οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην δημοτική εκπαίδευση δουλεύουν σήμερα 29 διδακτικές περιόδους, ενώ στην μέση εκπαίδευση 24 διδακτικές περιόδους. Με τις διδακτικές περιόδους να μειώνονται σταδιακά ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας τους. Μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα οι βοηθοί διευθυντές εργάζονται μόνο 14 διδακτικές περιόδους και οι βοηθοί διευθυντές Α μόλις 8 διδακτικές περιόδους.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στην «Κ» αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει, κάτι το οποίο επιχειρεί το υπουργικό συμβούλιο με σκοπό να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο χώρο της εκπαίδευσης και να βρεθούν και τα απαραίτητα κονδύλια για να υπάρξουν οι απαραίτητες τομές προς όφελος του μαθητή και μόνο.

Προτεινόμενες αλλαγές

Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σε αρχικό στάδιο αναφέρονται στην μείωση των απαλλαγών που παίρνουν οι υπεύθυνοι τμημάτων από δύο σε μία. Στα σχέδια είναι και η αύξηση κατά δύο των διδακτικών ωρών εργασίας των βοηθών διευθυντών, επιφορτίζοντας τους παράλληλα και με δραστηριότητες τις οποίες σήμερα κάνουν άλλοι εκπαιδευτικοί.

Σε σχέση με τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών για το συνδικαλιστικό τους έργο, η εισήγηση που υπάρχει είναι όπως οι συνδικαλιστές πληρώνονται από την συνδικαλιστική οργάνωση, και να πραγματοποιούν τις διάφορες συνεδρίες τους εκτός του σχολικού χρόνου. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η εισήγηση για μείωση των εβδομαδιαίων απαλλαγών που δίνονται στους υπεύθυνους τμημάτων.

Όπως τονίζεται μέσα από αυτές τις αλλαγές ο στόχος είναι να γίνει ο εξορθολογισμός με και από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν να διατίθενται χρήματα σε άλλους τομείς της παιδείας. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στόχος είναι να ενισχυθεί και ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X