ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρέμβαση «Κ» - Δεν υπάρχει επιστροφή

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στα δύο αεροδρόμιά μας μόνο λύπη μπορούν να προκαλέσουν

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την ώρα που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει στο διάγγελμά του πως βρισκόμαστε σε πόλεμο λόγω της πανδημίας, την ώρα που η Ε.Ε κλείνει τα σύνορά της, η Ιταλία μετρά χιλιάδες νεκρούς και η μία μετά την άλλη χώρα μπαίνει σε καραντίνα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων. Καταστάσεις που εκτός του ότι απαιτούν ατομική και συλλογική ευθύνη, απαιτούν παράλληλα και σωστή ηγεσία. Γιατί ο κάθε πανικόβλητος- από τα νέα δεδομένα -πολίτης στρέφεται στην ηγεσία της χώρας του μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία. Μία ηγεσία η οποία θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και να δείχνει τουλάχιστο πως ξέρει πώς να την χειριστεί μέσω των μέτρων που λαμβάνει.

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στα δύο αεροδρόμιά μας μόνο λύπη μπορούν να προκαλέσουν. Λύπη για όσους από τους πολίτες δεν αντιλήφθηκαν ακόμα το μέγεθος της απειλής στο ενδεχόμενο μαζικής εξάπλωσης του ιού. Δεν αντιλήφθηκαν πως ο ιός κρίνεται θανατηφόρος για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεν αντιλήφθηκαν πως δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας. Και το γεγονός ότι 12 επαγγελματίες υγείας έχουν προσβληθεί από τον ιό, σε συνδυασμό με την κρίση που επικρατεί στο γενικό νοσοκομείο Πάφου δεν υποβοηθά την κατάσταση. Εδώ θα μετρηθεί η ατομική ευθύνη του καθενός και κυρίως η ωριμότητά του. Στο να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες. Έστω κι αν αυτό αλλάξει την καθημερινότητά του, έστω κι αν χρειαστεί να κρατήσει αποστάσεις από τα δικά του πρόσωπα, έστω κι αν χρειαστεί να μείνει περιορισμένος εκτός Κύπρου για λίγο ακόμα.

Όμως εδώ θα μετρηθεί και η κρίση της ηγεσίας μας. Η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει αυστηρά μέτρα, εξαιτίας οικονομικών συμφερόντων, που άλλαζαν μέχρι και την υστάτη κατηγορία στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας και των πιέσεων που δεχόταν από γονείς φοιτητών. Όμως έλαβε έστω και την υστάτη τα σωστά μέτρα τα οποία τονίζουμε πως δεν σηκώνουν επιστροφή και δεύτερες σκέψεις ως προς την εφαρμογή τους. Κρίνεται αρνητικά όταν η ίδια ακύρωσε το διάταγμα υπό την πίεση των επιβαινόντων που παράκουσαν τις οδηγίες και το διάταγμα. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει όμως να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες, θα γίνουν λάθη, θα εντοπιστούν αδυναμίες όμως το ιστορικό άλλων χωρών έδειξε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να προφυλάξει τους πολίτες της. Και ελπίζουμε πως η εικόνα μία κυβέρνησης που άγεται και φέρεται από τον πανικό και τις πιέσεις συγκεκριμένων ομάδων, ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση