ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα πήραν όλα οι Γάλλοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Είσοδος της TOTAL στην κοινοπραξία πέντε οικοπέδων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – Εννέα γεωτρήσεις μέχρι το 2020

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αναμφίβολα η τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για επέκταση των κοινοπραξιών σε πέντε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθιστά τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό έναν από τους δυο σημαντικούς πυλώνες των ενεργειακών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση που προσλαμβάνει ευρύτερες προεκτάσεις εάν ληφθεί υπόψη το τεταμένο κλίμα που έχει προκληθεί, από πλευράς Τουρκίας, στην περιοχή με την παρουσία δυο γεωτρύπανων και ενός ερευνητικού σκάφους.

Η Λευκωσία βαδίζοντας στην γραμμή που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, προχώρησε στην υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών, θωρακίζοντας ακόμα περισσότερο την ΑΟΖ έναντι των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων . Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η επίσημη ανακοίνωση εισόδου της γαλλικής εταιρείας σε αριθμό τεμαχίων νότια και ανατολικά της ΑΟΖ. TOTAL και ENI ουσιαστικά μετατρέπονται σε στρατηγικό εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως για έρευνες σε επτά από τα δεκατρία οικόπεδα της ΑΟΖ.

Με τις νέες διευθετήσεις που έγιναν η κυβέρνηση θεωρεί πως θα ενδυναμωθεί η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία, τεχνοοικονομικά και γεωπολιτικά, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες, όπως τόνισε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο νέος χάρτης

Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ουσιαστικά διαφοροποιείται ο χάρτης της ΑΟΖ με ταυτόχρονη ενίσχυση του Κύπρο-γαλλικού άξονα, έτσι όπως είχε αποφασισθεί σε επίπεδο ηγετών των δυο χωρών. Συνάμα, η κυβερνητική απόφαση ολοκληρώνει το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες TOTALκαι ENI, το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους CEO των δυο εταιρειών όπως τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης. Με βάση τα νέα δεδομένα, η TOTAL θα έχει παρουσία στα τεμάχια 7, 2, 3, 9 και 8. Στο τεμάχιο 7 οι δυο εταιρείες θα συμμετέχουν στην κοινοπραξία με ποσοστό 50-50. Στα υπόλοιπα τέσσερα, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στην ιταλική ΕΝΙ και την κορεάτικη Kogas τα ποσοστά της γαλλικής εταιρείας θα είναι:

-Στο τεμάχιο 2 ποσοστό 20%. (ENI 60% - Kogas 20%)
-Στο τεμάχιο 3 ποσοστό 30%. (ENI 50% - Kogas 20%)
-Στο τεμάχιο 9 ποσοστό 20%. (ENI 60% - Kogas 20%)

Στο τέταρτο τεμάχιο, το 8, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην ιταλική ΕΝΙ σε ποσοστό 100%, η TOTAL θα εισέλθει στην κοινοπραξία με 40%. Επίσης, η TOTAL έχει παρουσία στις κοινοπραξίες των τεμαχίων 6 και 11. Πέρα από τις παραχωρήσεις ποσοστών στους Γάλλους, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθούν οι παρατάσεις 12 μηνών για το κάθε ένα από τα τεμάχια 2,3,9,8 και 11.

Γεωτρήσεις

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, έχει να κάνει με το πρόγραμμα γεωτρήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν συνολικά εννέα γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ. Οι γεωτρητικές δραστηριότητες υπολογίζεται να ξεκινήσουν τέλος του 2019 με αρχές του 2020 και για διάστημα 24 μηνών. Οι γεωτρήσεις σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη θα είναι ερευνητικές ή επιβεβαιωτικές.

Σε πολιτικό επίπεδο όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας, το συμπέρασμα που εξάγεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος απρόσκοπτα. «Υπενθυμίζω ότι αυτό το πλαίσιο είχε συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του CEO της TOTAL πριν περίπου από 12 μήνες. Εργαστήκαμε -εταιρείες και υπουργείο- σκληρά για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα και ακριβώς δείχνει ότι όπως έχουμε προγραμματίσει έτσι και συνεχίζουμε», σημείωσε ο υπουργός.

Η TOTAL

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της TOTAL εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί στρατηγική επιλογή της Λευκωσίας και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία. Μια αναγκαιότητα η οποία διαφάνηκε μετά την αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

Πέρα από τα διπλωματικά και νομικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της τουρκικής παραβατικότητας, με τη παρουσία δυο γεωτρύπανων και ενός ερευνητικού σκάφους, η Λευκωσία επέλεξε την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών με χώρες των εταιρειών που δρουν εντός της ΑΟΖ. Εκτός από την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, Λευκωσία και Παρίσι φέρεται να έχουν βρει την κοινή συνισταμένη για ενδυνάμωση του πλαισίου που θα αποτρέψει απρόβλεπτες καταστάσεις, εντός των οικοπέδων όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες γαλλικών συμφερόντων. Επί του προκειμένου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως η Γαλλία θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της, στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις κινήσεις της Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές, κινούμαστε τόσο σε διπλωματικό όσο και σε νομικό πεδίο σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να προασπιστούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση