ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία-κατεχόμενα: Οικονομική κρίση δίχως τέλος, κριτική στον Τατάρ

Η κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στα κατεχόμενα, όπου ο τ/κ ηγέτης γίνεται δέκτης αυστηρής κριτικής τ/κ πολιτών

Η μεγάλη αναστάτωση στην τουρκική οικονομία συνεχίζεται. Οι ειδικοί και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η οικονομική κρίση στην γειτονική χώρα έχει μέλλον. Η κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στα κατεχόμενα, όπου ο τ/κ ηγέτης γίνεται δέκτης αυστηρής κριτικής τ/κ πολιτών.

Τα νέα μέτρα του Ερντογάν

Η πρωτόγνωρη κατρακύλα της τουρκικής λίρας τερματίστηκε προσωρινά χθες το βράδυ μετά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο. Στην νέα περίοδο, η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύεται για την σταθερότητα των καταθέσεων, αποταμιεύσεων σε τουρκική λίρα έναντι των ξένων νομισμάτων. Ο κ. Ερντογάν στοχεύει σε ένα σύστημα που θα «αποζημιώνει» αυτομάτως τους καταθέτες κάθε φορά που η τουρκική λίρα θα χάνει αξία έναντι των ξένων νομισμάτων. Περισσότερες λεπτομέρειες του νέου μέτρου αναμένονται τις προσεχείς ώρες και ημέρες.

Παράλληλα με την ανακοίνωση του νέου μέτρου, η κυβέρνηση Ερντογάν χθες τροφοδότησε την τουρκική αγορά με νέα αποθέματα «ζεστού» χρήματος. Οι πρώτες πληροφορίες από την Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία δραστηριοποιείται και στα κατεχόμενα, θέλουν την τουρκική Κεντρική Τράπεζα να παρείχε στην αγορά «ζεστό» χρήμα ύψους 1 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ.

Πανηγυρισμοί για την μικρή ανάκαμψη

Στην σκιά των προαναφερόμενων κινήσεων της Άγκυρας, από χθες την νύχτα, η τουρκική Λίρα άρχισε να καταγράφει εντυπωσιακή ανοδική πορεία. Το Ευρώ που χθες το απόγευμα ξεπέρασε τις 20 μονάδες, το μεσημέρι της Τρίτης βρισκόταν στην μπάντα των 15 μονάδων, δηλαδή στο σημείο που βρισκόταν πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκία αναφέρουν ότι σε ορισμένα σημεία της ανατολικής ενδοχώρας οπαδοί του κ. Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους για να «πανηγυρίσουν» την νέα άνοδο της αξίας της λίρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσεκτικοί Τούρκοι και ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι νέες κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν δεν πρόκειται να επιλύσουν τα μεγάλα συστημικά προβλήματα στην τουρκική οικονομία.

Κριτική στον Τατάρ

Στα κατεχόμενα οι νέες εξελίξεις στην τουρκική οικονομία βρίσκουν άμεσο αντίκτυπο. Οι τ/κ αναμένουν τα αποτελέσματα των νέων αποφάσεων της Άγκυρας στο μέτωπο της οικονομίας με έντονο προβληματισμό και καχυποψία.

Στην σκιά του μεγάλου οικονομικού αναβρασμού αυστηρή κριτική δέχεται η τ/κ ηγεσία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα. Ο τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ δέχεται τις τελευταίες ημέρες κριτική από τ/κ που προβληματίζονται για το οικονομικό μέλλον τους.
Ως γνωστόν, ο κ. Τατάρ δημοσιεύει σχεδόν σε καθημερινή βάση φωτογραφίες από την οικία του στην Κερύνεια, με τις οποίες «καλημερίζει» τους «followers» του. Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τατάρ δημοσιεύει φωτογραφίες, στις οποίες εμφανίζεται η Οροσειρά του Ταύρου (Toros στα τουρκικά) στα νότια παράλια της Τουρκίας. Οι φωτογραφίες είναι από την κατοικία του κ. Τατάρ, ο οποίος συνοδεύει τις αναρτήσεις του με ατάκες που στοχεύουν να υπογραμμίσουν την μικρή απόσταση που χωρίζουν την Κύπρο από τα τουρκικά παράλια.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, οι αναρτήσεις του κ. Τατάρ έχουν ως αποτέλεσμα τα αρνητικά σχόλια των τ/κ που προβληματίζονται για την πορεία της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά, ορισμένοι τ/κ αντιφρονούντες στις αναρτήσεις-απαντήσεις τους ζητούν από τον κ. Τατάρ να στρέψει τον φακό και το βλέμμα του στο Τρόοδος, δηλαδή στην ευρωπαϊκή Κύπρο.

Πριν από λίγες ώρες μια τ/κ απάντησε στην νέα ανάρτηση του κ. Τατάρ, στην οποία ξεχωρίζει ο χιονισμένος Ταύρος, με τον εξής τρόπο: «@ersintatar και τα χιόνια στο Τρόοδος είναι πολύ όμορφα, δεν τα επισκεφτήκατε το σαββατοκύριακο; Βρίσκονται στην χώρα σας, όχι στο εξωτερικό».

Ένας άλλος δε, χρήστης έγραψε τα εξής: «Η τιμή του κρέατος αυξήθηκε κατά 30%. Φαίνονται και από εδώ πολύ καθαρά οι μιναρέδες του χωριού, στο οποίο κατευθύνεστε κ. Πρόεδρε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Αναζητεί ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό η Λευκωσία με πλήρη δράση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ