ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χατζηγιάννης-Χριστοφίδης σκιαγραφούν την κρίση στην Παιδεία

Προσωπικές κόντρες συνδικαλιστών βλέπει ο ΔΗΣΥ, οργανωμένη απάτη των κυβερνώντων το ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το πώς προκλήθηκε η κρίση, που οφείλεται και ποια είναι η επόμενη μέρα για άρση του αδιεξόδου αναλύουν με διαφορετικό τρόπο σε συνέντευξή τους στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο επικεφαλής του γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης βλέπει προσωπικές προκαταλήψεων και κόντρα των συνδικαλιστών με τον Υπουργό Παιδείας επικρίνοντας μάλιστα τους συνδικαλιστές για το γεγονός ότι δεν έδωσαν όπως λέει την ευκαιρία στον Υπουργό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην εκπαίδευση. Σημειώνει δε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν διαφορετικές απόψεις από αυτές των συνδικαλιστών. Ο Χρίστος Χριστοφίδης από την άλλη εξηγεί πως η κρίση στην παιδεία ήταν προσχεδιασμένη από το 2014, με τους κυβερνώντες να υιοθετούν τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και εντάσσοντας στο επικυροποιημένο μνημόνιο δέσμευση για υλοποίησή τους. «Πριν από ένα χρόνο συζήτησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και υιοθέτησαν την έκθεση Ernst and Young που πρότεινε παρόμοια μέτρα. Ενώ είχαν αυτό το σχεδιασμό, την ίδια στιγμή κορόιδευαν χιλιάδες υποψήφιους εκπαιδευτικούς που παρακάθονταν προεκλογικά σε εξετάσεις για να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί, δημοσιεύοντας κάλπικους αριθμούς θέσεων. Την ίδια στιγμή απέφυγαν οποιοδήποτε διάλογο με εκπαιδευτικές οργανώσεις και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, περίμεναν το καλοκαίρι, θεωρώντας ότι επειδή τα σχολεία είναι κλειστά δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και μέσα σε 48 ώρες πήραν τις αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Πήραν αποφάσεις για «εξοικονομήσεις», 7 εκατομμύρια την ίδια στιγμή που φόρτωναν τον κυπριακό λαό με 7 δις κόστος από το πρωτόγνωρο οικονομικό έγκλημα στον Συνεργατισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνδικαλιστές vs εκπαιδευτικοί
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που οδήγησε σε μία μαζική κινητοποίηση έξω από το προεδρικό έκανε λόγο για διαφορετικές απόψεις εκπαιδευτικών συνδικαλιστών, στην όλη κρίση της παιδείας. «Δικός μας στόχος είναι η υπεράσπιση των μάχιμων εκπαιδευτικών σε ένα δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας για το δημόσιο σχολείο. Οι συνδικαλιστές επιδιώκουν κάποια μικρά θέματα που βαραίνουν έναντι των μεγάλων ζητημάτων της εκπαίδευσης. Αντιθέτως, πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις». Ο Χρίστος Χριστοφίδης μιλώντας για την κινητοποίηση επεσήμανε πως τους εκπαιδευτικούς τους έβγαλαν στους δρόμους οι ίδιοι οι κυβερνώντες με τη συμπεριφορά τους. «Τσαλαπάτησαν όλο αυτό το διάστημα την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Έπληξαν με τρόπο οργανωμένο και απαράδεκτο το δημόσιο σχολείο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη μέρα
Το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο είναι ένα ζήτημα ανοικτό που τυγχάνει διαφορετικής ερμηνείας σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. «Το θετικό τέλος αυτής της κρίσης δε διαφαίνεται ούτε με τους καλύτερους φακούς. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο από ότι παρουσιάζεται. Ωστόσο η κρίση αυτή μας παρέχει την ευκαιρία να δοθούν λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Εχθρός του δημόσιου σχολείου είναι ο ίδιος ο εαυτός του, είναι η απουσία της ποιότητας και αν δεν υπάρχει ποιότητα, οι μαθητές επιλέγουν άλλες κατευθύνσεις. Για αυτό ακριβώς το λόγο λέμε ότι η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου δε γίνεται μόνο με λόγια, αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές. Όταν για αυτές τις αλλαγές δεν υπάρχει θέληση, πώς θα υπάρξει λύση; Χωρίς διορθώσεις το εκπαιδευτικό σύστημα θα καταλήξει στο τέλμα. Και εδώ θα είναι η συμφορά της κοινωνίας μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προκρίνω οποιαδήποτε λύση με ικανοποίηση των εργασιακών πτυχών. Θα πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως με τις εκπαιδευτικές διαστάσεις του συστήματος» λέει συγκεκριμένα ο Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης θεωρεί πως θα πρέπει να παγώσουν «οι μονομερείς» αποφάσεις των κυβερνώντων για ένα χρόνο. «Να γίνει σοβαρός και πολύπλευρος διάλογος ούτως ώστε να καταλήξουμε τον ερχόμενο χρόνο στις καλύτερες δυνατές λύσεις για την παιδεία του τόπου. Αυτή είναι η ομόφωνη πρόταση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης» σημείωσε χαρακτηρίζοντας κοροϊδία την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι χειρισμοί Χαμπιαούρη
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για τους χειρισμούς Κώστα Χαμπιαούρη. «Θα μπορούσαν να γίνονταν άλλοι χειρισμοί, ώστε να μην έχουν οι συνδικαλιστές το επιχείρημα ότι δεν έγινε διάλογος. Προηγουμένως θα έπρεπε να ζητηθεί τοποθέτηση των κομμάτων ως προς τις παρατηρήσεις του Ελεγκτή. Εάν θα συνεχίσουμε να τις αγνοούμε, είναι και αυτή μία πολιτική απόφαση» σημείωσε, με τον Χρίστο Χριστόφιδη να επισημαίνει πως ο Κώστας Χαμπιαούρης έχει αποτύχει. «Μέσα σε ένα εξάμηνο έχει προκαλέσει μεγάλες κρίσεις στο χώρο της παιδείας, με αποκορύφωμα την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Η ουσία όμως της κρίσης δεν είναι η υπαρκτή αδυναμία του Υπουργού να χειριστεί καταστάσεις. Η ουσία της κρίσης είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, καλά προσχεδιασμένη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Η ουσία της κρίσης είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές Αναστασιάδη-Συναγερμού που δεν μπορούν να αντικρύσουν την παιδεία του τόπου ως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό, αλλά την αντικρίζουν ως «σπατάλη» και ως εμπόδιο στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X