ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκλεισε τα μάτια στα αξιόγραφα (και) ο Ορφανίδης

Υπήρχε καταγγελία αλλά ο Ορφανίδης δεν διέταξε έρευνα – καμία έρευνα παρά μόνο τυπική

Πράματα και θαύματα αποκαλύπτονται μέσα από τα πρακτικά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, του Ιουλίου ’12, όπου μεταξύ άλλων γίνεται παραδοχή από πλευράς του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας (Μ. Στυλιανού) ότι όντως υπήρξε συγκεκριμένη γραπτή καταγγελία από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά ο τότε Διοικητής, Αθανάσιος Ορφανίδης, δεν διέταξε έρευνα. Τουναντίον μετά από τρείς μήνες περίπου έγινε από πλευράς Τραπεζών και νέα έκδοση αξιογράφων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα πρακτικά (είδε φωτοτυπίες), ο κ. Στυλιανού (συμμετείχε στη συνεδρία ως ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας) παραδέχθηκε το εξής:

«Η επιστολή ΠΑΣΕΧΑ στην οποία υπήρχε συγκεκριμένη καταγγελία, αναφέρω ότι η επιστολή είχε αποσταλεί προς τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ. Αθανάσιο Ορφανίδη), ο κ. Χαραλάμπους ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε θέσει το θέμα στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Εμείς ως τμήμα εποπτείας τραπεζών είχαμε πάρει συγκεκριμένες οδηγίες πώς να δράσουμε, δεν είχαμε πάρει οδηγίες για να εξετάσουμε τη συγκεκριμένη καταγγελία που είχε κάμει ο ΠΑΣΕΧΑ, ο οποίος έκαμε αναφορά για ανώτερο διευθυντικό στέλεχος τράπεζας».

Μετά και την αποκάλυψη ΣΟΚ του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης, σε έντονο ύφος, είπε:

«Κύριε Στυλιανού, το βασικό θέμα είναι ότι μετά από αυτή την καταγγελία υπήρχαν νέες εκδόσεις στις οποίες δεν ίδρωσε το αυτί σας. Αφήσετε τις και έγιναν. Γίνεται να υπάρχει καταγγελία, να μην ερευνάτε την καταγγελία, να προχωρούμε σε νέες εκδόσεις και ό,τι ελέχθη, ελέχθη;»

Για να απαντήσει ο εκπρόσωπος της Κ.Τ.:

«Ως τμήμα εποπτείας τραπεζών οι οδηγίες που είχαμε ήταν να γίνει ένας έλεγχος μέσα στα πλαίσια των προγραμματισμένων ελέχγων στις τράπεζες, δεν είχε γίνει εξειδικευμένη έρευνα. Εξειδικευμένη έρευνα θα γίνει τώρα, τώρα που έχουμε τις γραπτές καταγγελίες. Θεωρήθηκε τότε ότι, εφόσον δεν υπήρχαν συγκεκριμένα παράπονα, γραπτές καταγγελίες – πέραν από εκείνο του ΠΑΣΕΧΑ που αφορούσε ανώτερο διευθυντικό στέλεχος τράπεζας- ότι έπρεπε να ακολουθηθεί εκείνη η διαδικασία».

Βάσει και της συζήτησης που ακολούθησε στην συγκεκριμένη συνεδρία, διαφαίνεται πως εάν υπήρχε περισσότερη ευαισθητοποίηση από πλευράς της Κ.Τ. τότε, θα μπορούσαν αρκετοί επενδυτές να είχαν προστατευθεί, ενώ σαφέστατες ήταν οι αιχμές βουλευτών ότι η Κ.Τ. ενήργησε περισσότερο προς το συμφέρον των Τραπεζών αντί να διαφυλάξει την σωστή λειτουργία, η οποία αν εφαρμοζόταν σήμερα δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί πολίτες «εγκλωβισμένοι» στη δίνη των αξιογράφων.

Η τότε καταγγελία του ΠΑΣΕΧΑ καθώς και προηγούμενη καταγγελία από πλευράς του τέως Προέδρου της Κεφαλαιογοράς τέλη του 2010 αποτέλεσαν και την αφορμή για την αποστολή προς τις τράπεζες «τυπικής» επιστολής από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία υπενθύμιζε στις Διοικήσεις των τραπεζών τη σχετική Νομοθεσία για τα αξιόγραφα και γενικά για τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών.

Ωστόσο υπάρχει η έντονη άποψη πως εάν η Κεντρική Τράπεζα λάμβανε τις καταγγελίες στα σοβαρά (παρόλο που η μια αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος για άλλο επενδυτικό προϊόν, τρόπος ο οποίος όμως ακολουθήθηκε και για τα αξιόγραφα αργότερα) και διέτασσε ουσιαστική έρευνα, τότε το φιάσκο των αξιογράφων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Για να περάσουν τα Stress Test

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι έντονη είναι η άποψη και ως προς το ρόλο της Κ.Τ. τότε για το θέμα των αξιογράφων, ότι στην πραγματικότητα η Κ.Τ. για να καλύψει συσσωρευμένα κενά και λάθη στον εποπτικό της ρόλο, «έκλεισε» τα μάτια ώστε οι Τράπεζες να μπορέσουν να αποσπάσουν κεφάλαια από τους καταθέτες τους για να μπορέσουν να περάσουν το Stress Test τον Ιούλιο του 2011.

Ενδεικτική προς τούτο είναι και η τότε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου:

«Το Συγκρότημα αναγνωρίζοντας ότι μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση το θωρακίζει απέναντι σε οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες, είχε πάντα ως μία εκ των στρατηγικών του προτεραιοτήτων τη διατήρηση ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Κύπρου, ενεργώντας έγκαιρα προέβη στις 18 Μαΐου 2011 σε έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου ύψους €887 εκ. Στόχος της έκδοσης αυτής ήταν να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Οργανισμού, με επιπλέον κεφάλαια υψηλής ποιότητας που πληρούν τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ,. Ακόμη και μετά από τα ακραία σενάρια των stress tests που ανακοινώθηκαν, και συνυπολογίζοντας τα πιο πάνω υψηλής ποιότητας κεφάλαια, ο Δείκτης “εποπτικά αποδεκτών κεφαλαίων” του Συγκροτήματος παραμένει στο υψηλό 9,5%, σε σχέση με το ελάχιστο αποδεκτό 5,0%. Ο Δείκτης “εποπτικά αποδεκτών κεφαλαίων” καθορίστηκε από την EBA για σκοπούς των stress tests και αντιπροσωπεύει την κεφαλαιακή επάρκεια μετά τις επιπτώσεις των ακραίων αυτών καταστάσεων λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα κεφάλαια εξαιρετικής ποιότητας. Τα αποτελέσματα των stress tests δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές και ενέργειες του Συγκροτήματος, και αποδεικνύουν την πολύ ισχυρή κεφαλαιακή του βάση ακόμη και κάτω από τα πλέον ακραία, δύσκολα, και αντίξοα σενάρια». Τους αύξησε και το ποσοστό

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι η ΚΤ αύξησε το ποσοστό των αξιογράφων που θα μπορούσαν να περιληφθούν «στα βασικά ίδια κεφάλαια τους». Και ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2010 οι τράπεζες μπορούσαν να περιλάβουν αξιόγραφα μόνο σε ποσοστό 15% των βασικών ιδίων κεφαλαίων τους, με τροποποίηση στις 31.3.2010 το ποσοστό αυξήθηκε στο 35%. Ενώ στις 26.11.2010 υπήρξε και δεύτερη τροποποίηση με την οποία διδόταν η ευχέρεια στις τράπεζες να αυξάνουν το ποσοστό αυτό σε 50%.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση