ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα για ξυλοδαρμό των συλληφθέντων για τη ληστεία στην Κοζάνη

Σε πολιτικά κίνητρα αναφέρεται ο 20χρονος συλληφθείς

ΚΥΠΕ

Ερευνα θα διεξαγάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, οι οποίοι σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης, ενώ έχουν προβεί σε καταγγελίες για βασανισμό τους από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών θα εξετασθούν τα στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες, συγγενών των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, ότι υπέστησαν κακοποίηση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς.

Ο Έλληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδια, παραδέχτηκε ότι στις φωτογραφίες έχει εφαρμοστεί ψηφιακή επεξεργασία (photoshop), λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα όσα του μεταφέρθηκαν αρμοδίως, στις φωτογραφίες έγινε επεξεργασία στο photoshop, προκειμένου οι δράστες να μπορούν να αναγνωριστούν από το κοινό, με τη δήλωση να αφήνει να εννοηθεί ότι τα σημάδια κακοποίησης τους καθιστούσαν αγνώριστους...

Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου». O Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι αν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις θα είναι αμείλικτες, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου». Η σύγκριση φωτογραφιών που δόθηκαν χθες Κυριακή στη δημοσιότητα, αποδεικνύουν πως στην πραγματικότητα οι νεαροί έχουν υποστεί μεγαλύτερη κακοποίηση από αυτήν που φαίνεται στις φωτογραφίες της αστυνομίας, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν αφαιρεθεί σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπο. Στην Εισαγγελία για εξέταση βρίσκονται τόσο τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, όσο και οι φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.

Η οικογένεια 24χρονου, που είναι μεταξύ των συλληφθέντων, έχει καταγγείλει επίσημα το βασανισμό του από τις αστυνομικές αρχές στην Κοζάνη, με τη δικηγόρο του να έχει υποβάλει αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί άμεσα υπό ιατρική παρακολούθηση, καθώς όπως αναφέρεται ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, παραμένοντας δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες. Σύμφωνα με την οικογένεια του 24χρονου, με βάση τις δηλώσεις του νεαρού, ανάλογη κακοποίηση υπέστησαν και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι δεν χτυπήθηκαν στη συμπλοκή της σύλληψης του, όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές, αλλά στα κρατητήρια. Την θέση ότι – με βάση τις φωτογραφίες - οι συλληφθέντες χρήζουν ιατρικών εξετάσεων εξέφρασε και γιατρός, μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, προσθέτοντας σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ότι για όποιο άτομο υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης υπάρχει υποχρέωση υποβολής του σε αξονική τομογραφία.

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές αρχές Δυτικής Μακεδονίας, σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι κατά την επιχείρηση σύλληψης των φερόμενων ως υπόπτων για τη ληστεία στην Κοζάνη «χρησιμοποιήθηκαν τα απολύτως αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών, δεδομένου ότι η επιχείρηση σύλληψης εξελίχθηκε στο κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης της Βέροιας και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης σύλληψης, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος, ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης».

Με αιχμή τις φωτογραφίες και τις καταγγελίες για βασανισμό των τεσσάρων συλληφθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τις εξηγήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «το λιγότερο παιδαριώδεις και προκλητικές», αναφέροντας ότι «ποτέ, δεν είδαμε παρόμοιες φωτογραφίες των δολοφόνων του Πακιστανού μετανάστη ούτε, βέβαια, κανενός είδους ευαισθησία για τους κουμπουροφόρους της Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πως "ήρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοιχτοί από το 1974 – 75 μέχρι σήμερα", είναι αποκαλυπτικές. Ποιοι είναι όμως οι λογαριασμοί που άνοιξαν μετά τη χρονιά αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας και πρέπει να κλείσουν τώρα και με ποιο τρόπο; Τι δεν πήγε καλά, κατά τον κ. Δένδια, με την πτώση της λαομίσητης χούντας και πρέπει να διορθωθεί;». Προσθέτει ότι «οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Δένδια αποτυπώνουν την ακροδεξιά στροφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στοχοποιεί τους αγώνες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τελικά την ίδια τη δημοκρατία. Θα πρέπει για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε στον κ. Δένδια ότι, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης, ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα δικαιολογούν βασανισμούς συλληφθέντων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με βασανισμούς συλληφθέντων στην Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα, «αλήθεια τι έγινε η μήνυση στην εφημερίδα Guardian, σχετικά με το δημοσίευμά της για βασανισμούς συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ, που έχει υποσχεθεί ο κ. Δένδιας;».

Σε πολιτικά κίνητρα αναφέρεται ο 20χρονος συλληφθείς
Ο 20χρονος συλληφθείς σχετικά με τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη,  προχώρησε σε δήλωση μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, αναφέροντας: «Τα κίνητρά μου ήταν πολιτικά. Θεωρώ τον εαυτό μου αιχμάλωτο πολέμου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Δεν θα υποβάλω μήνυση στους αστυνομικούς που με χτύπησαν. Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Αποδέχομαι την ληστεία και τίποτε άλλο. Θα ακολουθήσει πολιτική μου δήλωση, γιατί μόνο εγώ εκφράζω τον εαυτό μου και κανένας άλλος».

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία ταυτοποιήθηκαν,  τα αποτυπώματα του 20χρονου, με αποτυπώματα που βρέθηκαν σε δύο διαμερίσματα, που χρησιμοποιούσε ως γιάφκες η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», στην Καλλιθέα και το Βόλο. Ο νεαρός αναμένεται να οδηγηθεί στονα αρμόδιο εφέτη ανακριτή, ενώ ο 25χρονος και ο 22χρονος που συνελήφθησαν για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» κατηγορούνται για τα παγιδευμένα δέματα που έστελνε η οργάνωση. Την ίδια στιγμή  συνεχίζονται οι έρευνες για ενδεχόμενη συμμετοχή του τέταρτου 24χρονου συλληφθέντα, σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η κακοποίηση κατά τη διάρκεια κράτησης
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου με αιχμή τις καταγγελίες όσον αφορά την κακοποίηση των τεσσάρων συλληφθέντων για την υπόθεση της διπλής ληστείας στην Κοζάνη.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσουν τις καταγγελίες των οικογενειών των τεσσάρων νεαρών συλληφθέντων για τις συνθήκες κράτησής τους», προσθέτοντας ότι «η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων».

ΠΑΣΟΚ: Σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. οι συλλήψεις στη Κοζάνη
Σε ανακοίνωση που προέβη το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις συλλήψεις στη Κοζάνη αναφέρει τα εξής:

Η σύλληψη των κατηγορουμένων για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης για τους οποίους υπάρχουν σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές σοβαρές ενδείξεις για την συμμετοχή τους σε τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο στη Δημοκρατία η Πολιτεία πρέπει να απαντά με τους κανόνες της και να εξασφαλίζει τον αυστηρό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθερίων.

Για αυτό και κάθε καταγγελία για κακοποίηση των κρατουμένων πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και ενδελεχώς από τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να εκδοθούν άμεσα τα σχετικά πορίσματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κου Στάθη Παναγούλη και των συγκρίσεων που έκανε θεωρούμε ότι δεν αξίζουν οποιοδήποτε σχολιασμό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση