ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θετικά βλέπουν οι Οικολόγοι την πρωτοβουλία για Αμμόχωστο

Το κίνημα καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ

ΚΥΠΕ

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Αυτό δήλωσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναφερόμενη σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου για πρόθεση απόσυρσης των προτάσεων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό, εξέφρασε τη στήριξη του Κινήματος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη καλώντας τον να στείλει πίσω το έγγραφο συγκλίσεων / αποκλίσεων του ΟΗΕ και να ζητήσει την απομάκρυνση το Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με την κ. Χρυσοστόμου, «το γεγονός ότι – σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη – η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται φόρμουλα για την Αμμόχωστο, είναι μια θετική εξέλιξη».

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτή θα πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια επιστροφής της πόλης  Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση και όχι υπό Τουρκική κατοχή.

Θα πρέπει, ανέφερε, «να γίνει η καθολική ανοικοδόμηση της πόλης με βάση οικολογικό σχεδιασμό».

Ταυτόχρονα, είπε ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί «η επανεγκατάσταση και ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου με τίποτα περισσότερο από το άνοιγμα του λιμανιού, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκή Ένωσης και των δύο κοινοτήτων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι επικίνδυνες οι ιδέες που κυκλοφορούν για αναγνώριση του αεροδρομίου της Τύμπου ή για άνοιγμα κεφαλαίων που έχει παγώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων ανέφερε ακόμη ότι στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε ζητήσει ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, για το θέμα της Αμμοχώστου και η απάντηση ήταν ότι οι Τούρκοι θεωρούν πολύ μεγάλο δώρο την επιστροφή της Αμμοχώστου και δεν ήταν διατεθειμένοι να το συζητήσουν.

Ελπίζουμε, είπε, «να έχουν αλλάξει γνώμη».

Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Νικολάου για πρόθεση της Κυβέρνησης να αποσύρει προτάσεις του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό, για θέματα όπως η εκ περιτροπής Προεδρία, το περιουσιακό και οι έποικοι, η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι «καλές οι δηλώσεις, οι δεσμεύσεις και οι διαβεβαιώσεις, αλλά απαιτούνται έργα και συγκεκριμένες ενέργειες».

Ένα πρώτο βήμα, είπε, «είναι να αποστείλει πίσω στον Ντάουνερ το έγγραφο των συγκλίσεων/αποκλίσεων που συνέγραψε σε μορφή ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού και διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει επίσης να ζητήσει την απομάκρυνση του Ντάουνερ ως αναγκαία και χρήσιμη προϋπόθεση για την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων».

Κάλεσε, τέλος, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να δώσει δείγμα γραφής αποφασιστικότητας και συνέπειας και εμείς ως Οικολόγοι, θα δώσουμε την απαιτούμενη στήριξη και βοήθεια».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση