ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάσικος: Το ΡΙΚ δεν διατρέχει κίνδυνο να κλείσει

«Το νοικοκύρεμα και η εξυγίανση θα είναι ακόμη πιο μεγάλα», ανέφερε ο ΥΠΕΣ

ΚΥΠΕ

Το ΡΙΚ δεν διατρέχει κίνδυνο να κλείσει, δήλωσε ο ΥΠΕΣ, Σωκράτης Χάσικος μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Μάκη Συμεού, το Γενικό Διευθυντή, Θέμη Θεμιστοκλέους και τον Οικονομικό Διευθυντή, Γιάννη Νεοφύτου, ανακοινώνοντας την έναρξη διαλόγου για το ρόλο και την ταυτότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Χάσικος: Μεγάλο νοικοκύρεμα
Η συνάντηση συνέπεσε με τα όσα λυπηρά συμβαίνουν στην Αθήνα, δήλωσε ο ΥΠΕΣ, θέλοντας να μην κρίνει την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού για κλείσιμο της ΕΡΤ εάν ήταν ορθή ή εσφαλμένη. Έλαβε μια απόφαση έχοντας κατά νου τα δικά του οικονομικά προβλήματα και δεν είναι θέμα δικό μας, πρόσθεσε λέγοντας ότι «εμείς πρέπει να δούμε τα δικά μας στην Κύπρο».

«Το ΡΙΚ δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο να κλείσει ή να επαναλειτουργήσει με κάποιο άλλο όνομα ή ως άλλη εταιρεία. Η προσπάθεια εξυγίανσης του ΡΙΚ άρχισε, συνεχίζει και να είστε βέβαιοι ότι μέσα από όσα σήμερα συζητήσαμε, αλλά και τον καθορισμό ενός πλαισίου σε σχέση με την κρατική ραδιοτηλεόραση, το νοικοκύρεμα θα είναι ακόμα πιο μεγάλο, η εξυγίανση θα είναι ακόμη πιο μεγάλη σε εύρος».

Αποφάσισαν, είπε ο κ. Χάσικος, κάτι πολύ απλό – όπως σημείωσε – «ποιας μορφής κρατική ραδιοτηλεόραση θέλουμε». Αυτό θα γίνει, εξήγησε, μέσα από διάλογου του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών με τη Διοίκηση και το ΔΣ του ΡΙΚ. Αυτός ο διάλογος δεν θα είναι επί μακρόν και πάρα πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την ταυτότητα αλλά και την αποστολή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, τόνισε. Μετά από αυτό, συνέχισε, θα δούνε και τα οικονομικά, τις ανάγκες σε προσωπικό και μέσα για την υλοποίηση του σκοπού της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που θα έχουν καθορίσει.

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα της ψηφιακής πλατφόρμας και ενδεχόμενο συνύπαρξης ιδιωτικών και κρατικών καναλιών σε μια πλατφόρμα, ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι αυτό «είναι το μικρό κομμάτι. Το μεγάλο κομμάτι είναι ο καθορισμός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα θέλαμε στην Κύπρο». Από πλευράς ΡΙΚ, είπε, δόθηκαν αριθμοί όσον αφορά το κόστος της πλατφόρμας και το όλο θέμα θα συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του ΡΙΚ, των ιδιωτών και της διυπουργικής επιτροπής για την ψηφιακή πλατφόρμα. Να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε λύση, ανέφερε ο ΥΠΕΣ λέγοντας πως ο σκοπός του ΡΙΚ και της κυβέρνησης γενικά είναι πως μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε, όσον αφορά «ιδιώτες – ΡΙΚ, είτε ΡΙΚ – ιδιώτες. Ευελπιστώ ότι θα βρούμε λύση».

Συμεού: Χρειάζεται συζήτηση για το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Μάκης Συμεού είπε πως ενημέρωσαν τον ΥΠΕΣ για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΡΙΚ και εξοικονομήσεων τα τελευταία χρόνια. Εξήγησαν, ανέφερε, με στοιχεία, ότι τα τελευταία χρόνια το ΡΙΚ κατόρθωσε να ανεβάσει την ποιότητά του, να αυξήσει την εσωτερική παραγωγή κι όλα αυτά με λιγότερα λεφτά. Συμφώνησε δε με τον Υπουργό Εσωτερικών ότι «χρειάζεται μια εξ υπαρχής συζήτηση για το ρόλο και την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε τις προτάσεις μας, δεν δρούμε και δεν πρέπει να δρούμε ανταγωνιστικά με τους ιδιώτες. Άλλος είναι ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Ο κ. Συμεού πρόσθεσε ότι έδωσαν στοιχεία και σημειώματα για μια σειρά από θέμα και αναμένουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για τον ρόλο και την αποστολή του ΡΙΚ, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης πάνω σε μια πιο σταθερή βάση.

Ψηφιακή πλατφόρμα
Σε ερώτηση για το κόστος λειτουργίας της πλατφόρμας του ΡΙΚ σε σχέση με αυτό της Velister και που θα μπορούσαν να πάνε τα ιδιωτικά κανάλια, ο ΥΠΕΣ απάντησε ότι το πού θα πάνε τα ιδιωτικά κανάλια είναι δική τους απόφαση. Μπορεί να έρθουν στην πλατφόρμα του ΡΙΚ, κάποιος θα μπορούσε να πει το ΡΙΚ να πάει στην πλατφόρμα των ιδιωτών και κάποιος θα μπορούσε να πει να δημιουργηθεί μια τρίτη πλατφόρμα, «να μπει στο παιχνίδι ένας τρίτος», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα κριθεί στη συζήτηση με το ΡΙΚ και τους ιδιώτες. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «δεν θα φτάσουμε σε τρίτες λύσεις. Είναι θέμα αριθμών και νομίζω το συμφέρον των ιδιωτών και της κυβέρνησης συμπίπτει να ταυτίζεται με το συμφέρον του Κύπριου φορολογούμενου». Η λύση θα είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών.

Αποκοπή διαφημίσεων
Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση περί αποκλεισμού του ΡΙΚ από τις διαφημίσεις και ποια είναι η δική του άποψη, ο ΥΠΕΣ είπε πως το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και κατέθεσαν την άποψη ότι είναι δικαίωμα της Βουλής να πάρει όποια απόφαση θέλει, να του στερήσει τη διαφήμιση ή να επιτρέπει τις διαφημίσεις. «Το κράτος, το ΥΠΕΣ, σε καμιά περίπτωση, εάν η Βουλή εν τη σοφία της αποφασίσει να αποκόψει τη διαφήμιση, θα έρθουμε εμείς να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Σε καμία περίπτωση».

Σε παρατήρηση ότι το ΡΙΚ τελευταία από νούμερα πάει καλά, με την ταυτότητα που χωλαίνει, ο κ. Χάσικος είπε πως από τη στιγμή που συμφωνούν να συζητήσουν τον ρόλο και την αποστολή του ΡΙΚ, «σημαίνει ότι κρίνουμε και οι δύο πλευρές αν θέλετε, ότι επιτέλους πρέπει να καθίσουμε να το συζητήσουμε. Μπορεί οι απόψεις μας να μην διίστανται, αλλά πρέπει να συζητηθεί για να επαναθορισθεί».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Media: Τελευταία Ενημέρωση