ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι υπάλληλοι της Cyta δεν σταματούν στην απεργία

Εκφράζουν ετοιμότητα τη Δευτέρα να πάνε στη Βουλή - Επαφές με κόμματα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη Cyta, οι οποίοι κατέρχονται από τις 00:00 της Παρασκευής σε 24ωρη απεργία. Στη Λευκωσία οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί στα κεντρικά γραφεία της Cyta, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου, των ιδιωτικοποιήσεων και ζητώντας τη διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Τα προεκλογικά πανό Αναστασιάδη
Με γερανό κρέμασαν δύο τεράστια πανό στο κτίριο των γραφείων της Cyta, με το ένα να είναι η προεκλογική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη η οποία περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις του για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και το άλλο να γράφει “Not for sale”.

Όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, έχουν κληθεί τη Δευτέρα να συμμετάσχουν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ενώπιον της οποίας θα τεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι από σήμερα θα εντείνουν τις επαφές τους με τα πολιτικά κόμματα με στόχο την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου ως έχει.
'

Ίσως πάνε Βουλή τη Δευτέρα
Κάλεσαν παράλληλα τους εργαζόμενους σε στάση εγρήγορσης και αναμονής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνεννόηση και με τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ και στην Αρχή Λιμένων, να βρεθούν όλοι έξω από τη Βουλή τη Δευτέρα το πρωί την ώρα που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητά το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι της Cyta ζητούν όπως στο νομοσχέδιο ενσωματωθούν πρόνοιες που να κατοχυρώνουν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, να διασφαλίζουν τη συμμετοχή τους σε ένα διαρκή και δομημένο διάλογο μέσα από κάποιο θεσμοθετημένο όργανο (Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή) και να τύχει σεβασμού ο θεσμικός ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων εναποθέτοντας στη Βουλή τον τελικό λόγο για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
Βρέθηκαν Λιλλήκας, Λουκαϊδης, Παπαδάκης και Τρυφωνίδης
Τη συμπαράσταση τους προς τους εργαζόμενους εξέφρασαν με παρουσία στελεχών τους στο χώρο της απεργίας το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών. Συγκεκριμένα στο χώρο της απεργίας παρευρέθηκαν ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΚΟ το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης και ο Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας και στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών.

Σε χαιρετισμό του προς τους απεργούντες εργαζομένους της Cyta, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΑΚΕΛ στον αγώνα των εργαζομένων για να υπερασπιστούν «και το δημόσιο χαρακτήρα της Cyta αλλά και τα δικαιώματά τους».

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι δυστυχώς «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας όπου οι ζημιές που προκάλεσαν οι ναυαρχίδες του ιδιωτικού τομέα κοινωνικοποιούνται με το κόστος να μεταφέρεται στους ώμους των απλών ανθρώπων και των εργαζομένων και την ίδια ώρα ενώπιον ενός παραλογισμού όπου τα κέρδη και ο πλούτος του λαού και της κοινωνίας ιδιωτικοποιούνται για να μεταφερθούν σε κάποια μεγάλα ιδιωτικά μονοπώλια ντόπια και ξένα».

Δήλωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο μόνο ως εκτρωματικό μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία και το δημοκρατικό έλεγχο και «θυμίζει Οθωμανική Αυτοκρατορία όπου τα πάντα θα αποφασίζονται με φιρμάνια χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα ελέγχου από τη Βουλή».

Εξήγησε παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ συνολικά απορρίπτει το νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι «αν υπάρχει βούληση και θέληση, υπάρχει και τρόπος συλλογικά να συζητηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και την υστάτη η Κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις «για να ανοίξει ο δρόμος για να αποφευχθεί αυτός ο νεοφιλελεύθερος παραλογισμός».

O Νικόλας απείχε για λόγους δεοντολογίας
Το Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος, όπως εξήγησε, δεν παρευρέθη στη συγκέντρωση για λόγους δεοντολογίας καθώς είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία θα συζητήσει τη Δευτέρα το νομοσχέδιο.

Ο κ. Τρυφωνίδης εξήγησε ότι κατά τη χτεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το ΔΗΚΟ επιχείρησε μέσω των Υπουργών του στην Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο τουλάχιστο την κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου. «Γι’ αυτό λοιπόν και οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει μαζί με τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες «αυτή την  κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων να τη συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο».Είναι δέσμευση του Προέδρου και όλης της ηγεσίας του κόμματος» είπε.

Η ΕΔΕΚ δεν ψηφίζει
Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αυτό είναι ξεκάθαρο και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κυβερνώντες ότι με τέτοιες λογικές θα μας βρουν αντιμέτωπους» είπε.

Ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε τις θέσεις της ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά τις μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών οι οποίες, όπως είπε, «προνοούν ότι το πλειοψηφικό πακέτο θα πρέπει να παραμένει στο κράτος», προσθέτοντας ότι σε τέτοιες περιόδους όπως αυτή που διάγει σήμερα η Κύπρος «δεν ξεπουλάς τον πλούτο του λαού».

«Αυτό συμβαίνει, σε αυτές τις στιγμές τις δύσκολες επιχειρούν να ξεπουλήσουν έναντι εξευτελιστικής τιμής τον κρατικό πλούτο» είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αξιοπερίεργη τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα και επικρίνοντας την Κυβέρνηση για το ότι, όπως είπε, παραμένει ικανοποιημένη με τα εύσημα της Τρόικας χωρίς να διεκδικεί οτιδήποτε απέναντι στις όποιες προτάσεις της Τρόικας.

Δεν απάντησαν στην πρόταση του Λιλλήκα
Ο Πρόεδρος τέλος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους τόσο της Cyta, όσο και της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων, ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους και ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Γιώργος Λιλλήκας υπενθύμισε την πρόταση που απέστειλε η Συμμαχία Πολιτών προς τον Υπουργό Οικονομικών χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση, η οποία προνοεί, όπως ανέφερε, εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών και με την οποία «εξευρίσκεται το 1,4 δισ. ευρώ χωρίς ξεπούλημα του εθνικού πλούτου» και απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα και στις συντεχνίες να μελετήσουν την πρόταση και με εισηγήσεις να τη βελτιώσουν.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό όχι απλά να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο αλλά να κάνουμε τέτοια πρόταση που να εξευρίσκει το 1,4 δισ. ευρώ για να απογυμνώσουμε το δογματισμό της Κυβέρνησης» πρόσθεσε, καλώντας εκ νέου όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμφωνήσουν μια κοινή πρόταση. Εξάλλου, ο ΓΓ της ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσελλής κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου «να σταματήσει να αντιμάχεται τους εργαζόμενους».

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση