ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πληθωρική κουζίνα της Καρπασίας

Μνήμες μέσα από τις γεύσεις, τις συνταγές και τους ανθρώπους της κατεχόμενης χερσονήσου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολυσυλλεκτική και πληθωρική, πλούσια μα και λιτή, με γνήσιες μεσογειακές γεύσεις και με υλικά απευθείας από τη φύση, η καρπασίτικη κουζίνα δίνει στο ελαιόλαδο και τα μυρωδικά, δυόσμο, μάραθο και άνηθο και τα εσπεριδοειδή, λεμόνι και κιτρόμηλο ρόλο πρωταγωνιστικό που τονίζουν κάθε πιάτο της αξιοποιώντας παλαιότερες και καινούργιες τεχνικές μαγειρέματος.

Ο Κύπριος σεφ Χρίστος Χριστοδούλου βρέθηκε στην χερσόνησο της Καρπασίας και με την βοήθεια της οικογένειας των εγκλωβισμένων Ζαχαρία και Σοφίας Κτωρή από το Ριζοκάρπασο ήρθε σε επαφή με τις μνήμες, τις γεύσεις και τις συνταγές της Καρπασίας.

«Το ανοιξιάτικο τοπίο του Ριζοκαρπάσου, οι μυρωδιές από κρεμμύδι και φρέσκο ψάρι στιφάδο, το «καουρτιστό» αρνίσιο συκώτι τηγανιά, που αναμέναμε να «πιει» το ζουμί του για να το φωτογραφήσουμε με την Ντάινα και οι έντονες, γλυκές ευωδιές του κιτρόμηλου μας ταξιδεύουν στην άγνωστη εκείνη κουζίνα της χερσονήσου της Καρπασίας.

Εκεί, όπου σήμερα συναντούμε μια σπάνια περίπτωση ελληνόφωνης κοινότητας που βρίσκεται σε απομόνωση και απειλείται με αφανισμό. Οι μνήμες του κυρίου Ζαχαρία και της κυρίας Σοφίας θα κρατήσουν ακόμα για λίγο και στις επόμενες γενιές οι θύμησες θα χάσουν την αμεσότητά τους. «Μας περιμένουν να πεθάνουμε γιε μου οι Τούρκοι και τελείωσε», αναφέρει η κυρία Σοφία. «Μετά τι θα γίνει;», αναρωτιέται. Ο κύριος Ζαχαρίας ακούει στωικά και κουνάει καταφατικά το κεφάλι.  

Το γύρισμα και η φωτογράφηση ολοκληρώνεται ενώ πλησιάζει σχεδόν απόγευμα. Το τραπέζι αρχίζει να στρώνεται και συνειδητοποιώ ότι όλη η οικογένεια Κτωρή είναι συνηθισμένη από τέτοια τραπεζώματα. Οι σαλάτες ευωδιάζουν δυόσμο, λεμόνι και κιτρόμηλο, το ψάρι στην μεγάλη κατσαρόλα λαχταριστό, η τηγανιά από λαψάνες δίπλα στο βραστό κολοκάσι με κιτρόμηλο, οι καπήρες για το «βουττίν», το «καουρτιστόν» αχνιστό συκώτι μπαίνει στο τραπέζι και αρχίζει η γευσιγνωσία. «Παράξενοι συνδυασμοί αλλά πεντανόστιμοι», μου ψυθιρίζει η Ντάινα. «Πρέπει να δοκιμάσεις και το ψάρι με κρέας που φτιάχνουν», της λέω και κοιτώντας με περίεργα μου λέει: «Πρέπει να ξαναρθούμε». «Φυσικά και θα ξαναρθούμε είναι ο τόπος μας», απαντώ».

Αυτή την Κυριακή «Η Καθημερινή» παρουσιάζει το περιοδικό «Καυτές Πιπεριές», με συνταγές από την καρπασίτικη κουζίνα και ένα οδοιπορικό στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Media: Τελευταία Ενημέρωση