ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ξέρεις γιε μου τι είναι η ζωή;»

Το πραγματικό νόημα του Πάσχα από τον Ζαχαρία και Σοφία Κτωρή από το Ριζοκάρπασο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Σοφία ζουν εδώ και σαράντα χρόνια εγκλωβισμένοι στο  αγαπημένο τους χωριό, το Ριζοκάρπασο. Άνοιξαν το σπίτι τους, κάλεσαν τα παιδιά και τους φίλους τους και μας έφτιαξαν αγαπημένες συνταγές από τη σχεδόν άγνωστη κουζίνα της Καρπασίας.

Η συνομιλία μαζί τους είναι μάθημα ζωής αφού οι δύο αυτοί άνθρωποι κουβαλούν την στόφα της παλιάς γενιάς που αγαπούσε τη γη, φρόντιζε να εξασφαλίζει τα προς το ζην από αυτήν και γέμιζαν τη ζωή με την αγάπη. «Ξέρεις κάτι γιε μου, η ζωή ένα πράμα είναι όμως: Ό,τι φάεις, ό,τι αγαπήσεις τζιαι όπου θκιανεφτείς. Να έχετε αγάπη γιε μου, αγάπη, τούτο ένι», μας λέει η κυρία Σοφία.

Οι μνήμες του κυρίου Ζαχαρία και της κυρίας Σοφίας, υποδέχτηκαν με χαρά τον Χρίστο Χριστοδούλου δειχνόντάς μας εκείνη αγάπη και την απλότητα των ανθρώπων που η σοφία της ζωής τους κρατάει και πρέπει να μεταδοθεί και στις επόμενες γενιές. Είναι εκείνοι οι οποίοι εμπεριέχουν στις σκέψεις τους αυτούσιο και μας δίνουν το πραγματικό νόημα για το φετινό Πάσχα.

Μαζί τους ήρθαμε σε επαφή με την ζωή τους τότε και σήμερα, τις δυσκολίες τους, τις χαρές τους και την πίκρα της κατοχής. Γνωρίσαμε την καθημερινότητα της καρπασίτικης ζωής που ήταν άμεσα συνυφασμένη με την θρησκεία και την κουζίνα αφού τα δύο αυτά στοιχεία ήταν τα βασικά συστατικά της ζωής τους.

Η ιστορία, η ζωή, οι συνταγές και οι γεύσεις από την Καρπασία αλλά και η κουβέντα μας με τον κύριο Ζαχαρία και Σοφία Κτωρή στο περιοδικό «Καυτές Πιπεριές» με τον Χρίστο Χριστοδούλου που κυκλοφορεί την Κυριακή μα την Καθημερινή και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με γευστικές περιηγήσεις από ολόκληρη την Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Media: Τελευταία Ενημέρωση